Της Μαρας Μπέκα, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην ολική κατάρρευση οδεύει ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», σύμφωνα με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Ενα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αττικής, που επεκτείνεται στα όρια των δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Ιλίου, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Από το 1998 μέχρι το 2005 ο φορέας διαχείρισης του πάρκου δεν λειτουργούσε. Τα πάντα βρίσκονταν στο έλεος του Θεού και αφήνονταν στη μέριμνα των απλών ανθρώπων. Υπήρχε έλλειψη χρηματοδότησης από το κράτος και μεγάλα προβλήματα στην ύδρευση και στη ΔΕΗ», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο υπεύθυνος εκδηλώσεων της Ορνιθολογικής Εταιρείας που δραστηριοποιείται στο πάρκο, Σπύρος Ψύχας. «Υπάρχουν μεγάλα κοινά με την οικονομική κρίση της χώρας στο πάρκο», υποστηρίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στο λουκέτο. Η λύση είναι μία: να απαλλαγεί από τα χρέη και να σταθεί και πάλι στα πόδια του».

ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ. Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, με έκταση 1.150 στρέμματα. Στον υδροβιότοπο που υπάρχει εκεί φιλοξενούνται 177 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια για το αστικό περιβάλλον, καθώς και αμφίβια, ερπετά, νυχτερίδες, μικροθηλαστικά και σκαντζόχοιροι. Επίσης, περιλαμβάνει έξι τεχνητές λίμνες. Πλέον, το πάρκο αυτό, με τις δεντροστοιχίες, τα κυπαρίσσια, τις συστάδες ευκαλύπτων, ακακιών και τους κήπους με πλήθος φυτικών ειδών, παρουσιάζει αποκαρδιωτική εικόνα.

Τα νερά των λιμνών του είναι γεμάτα σκουπίδια και μυρίζουν, αφού μένουν στάσιμα για μήνες ολόκληρους. Ο λόγος είναι ότι το έργο ανακύκλωσης νερού, που κόστισε 1,2 εκατομμύρια ευρώ, ρημάζει γιατί πρέπει να γίνει οικονομία στο ρεύμα, που ήταν κομμένο μήνες λόγω χρέους 52.000 ευρώ στη ΔΕΗ.

Το ίδιο ισχύει και για το νερό. Ο εργολάβος που ανέλαβε την κατασκευή της λίμνης πραγματοποίησε γεώτρηση για να βρει νερό. Ομως δεν βρήκε ποτέ. Γέμισε λοιπόν τη λίμνη με νερό από την ΕΥΔΑΠ, με αποτέλεσμα σήμερα από τις συνεχόμενες τροφοδοτήσεις το πάρκο να χρωστάει στην Εταιρεία Υδρευσης 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Οι καφετέριες που μισθώνουν τον χώρο λειτουργούν με ρεύμα από γεννήτρια και νερό από υδροφόρες. Βλέποντας την απουσία οργάνωσης, οι ιδιοκτήτες τους δεν πληρώνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους ενοίκιο. «Μας χρωστάνε πάνω από 400.000 ευρώ σε ενοίκια και μας έχουν δεμένα τα χέρια, γιατί δεν μπορούμε να τους κάνουμε εξώσεις. Δεν έχουμε στοιχεία εναντίον τους, αφού δεν υπάρχει λογιστήριο και δεν κάνουν φορολογικές δηλώσεις», λέει στα «Π» ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του πάρκου, Γιάννης Μιχαλόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή, στο πάρκο τα πάντα είναι υπό την καθοδήγηση της νέας διοίκησης. Οι μόνοι που βοηθούν είναι ο ΑΣΔΑ, το Κέντρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, εμείς, η Ορνιθολογική Εταιρεία και η οργάνωση "Γη", που έχει μια δράση δίπλα από την περιοχή», καταγγέλλει στα «Π» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης"», Θύμιος Κοκκίνης. Ο ίδιος κάνει λόγο για τεράστια αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας και προπαντός από τον ίδιο τον φορέα διαχείρισης του πάρκου. «Δεν ξέρουμε ούτε κάθε πότε γίνεται συνέλευση. Το πάρκο βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη. Εδώ και 2,5 μήνες δεν έχει αλλαχτεί το νερό καθόλου και ο κ. Μιχαλόπουλος δεν ανοίγει ούτε δύο φορές τον μήνα το σύστημα καθαρισμού, που έκανε δωρεά ο Λάτσης με το κράτος. Τα μηχανήματα σαπίζουν και οι μολόχες έχουν πνίξει τις καλλιέργειες. Εχουμε φυτέψει 4.500 δένδρα τα τελευταία 5 χρόνια και είναι δύσκολο για μας να πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια. Το πάρκο πρέπει να σωθεί. Οι φορείς χρειάζεται να βρεθούν όλοι μαζί έστω μία φορά», καταλήγει.

Ακέφαλος φορέας με ελλιπή χρηματοδότηση

Τα επανειλημμένα αιτήματα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) να δοθεί η διαχείριση του Πάρκου Τρίτση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπογραμμίζει ο Παναγιώτης Μπιτούνης, γενικός γραμματέας του ΑΣΔΑ, αναφερόμενος στα προβλήματα συντήρησης. Αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο ίδιος, ο Σύνδεσμος και οι όμοροι δήμοι μπορούν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συντηρηθεί αυτός ο τόσο σημαντικός πνεύμονας πρασίνου.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στις κυβερνήσεις που δημιούργησαν έναν ακέφαλο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, φορέα διαχείρισης του πάρκου, με ελλιπή χρηματοδότηση, γεγονός που οδηγούσε σταδιακά σε αυξημένα οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΑΝ, Σταύρος Μηλιώνης, δηλώνει στα «Π»: «Τον Μάιο, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, οι επισκέπτες ανέρχονταν στους 16.000 την ημέρα». «To πάρκο στερείται πόρων και διοίκησης εδώ και χρόνια. Γίνονται προσπάθειες να καταστεί βιώσιμη η λειτουργία του, αλλά τα μέτωπα διαχείρισης είναι τόσο πολλά, που δεν μπορούν με την παρουσία πέντε ατόμων να καλυφθούν», προσθέτει. Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο, λέγοντας: «Εκανε λάθος που το 2011 κατήργησε τον οργανισμό "Πάρκο Τρίτση" και τον συγχώνευσε με την Oργάνωση Ελαιώνα και Κηφισού, χωρίς να καλύψει πρωτογενή ζητήματα, όπως τη φύλαξη των 1.150 στρεμμάτων, που δεν υπάρχει, και την πρόσληψη νέων υπαλλήλων, αφού με 4 μόνιμους ηλικιωμένους, που πληρώνονται κάθε 4 μήνες, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα».

Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Γη», Χρήστος Ζούρας, αναφέρει: «Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε αναδιοργάνωση και να δοθεί οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο υπέροχος χώρος των 1.150 στρεμμάτων να στερείται φύλαξης και φροντίδας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα προβλήματα που είχε το πάρκο ήταν οικονομικής φύσης και αφορούσαν απλήρωτους λογαριασμούς στην ΕΥΔΑΠ και στη ΔΕΗ. Οι υπηρεσίες του υπουργείου εξόφλησαν το μεγάλο χρέος του νερού και θεωρούν ότι οι υπεύθυνοι διαχείρισης του πάρκου ευθύνονται για την εικόνα εγκατάλειψής του. Σκοπός του υπουργείου είναι να προχωρήσει η διοικητική αναδιάρθρωση, με συγχώνευση των φορέων, για ένα πιο λειτουργικό σχήμα.