Σε μία αρκούντως ορθολογική δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας, ο οποίος, αξίζει να το σημειώσουμε, είναι επίσης κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα Υγείας, healthview.gr, ο Γιάννης Τούντας εκφράζεται ρητώς υπέρ των δέκα εκτάκτων μέτρων, τα οποία έλαβε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την ανάσχεση του φαινομένου των σοβαρών ελλείψεων μεγάλης σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι το εν λόγω φαινόμενο έχει δομικά, διαρθρωτικά αίτια, τα οποία δεν θα επιτρέψουν την εξάλειψη του φαινομένου και την ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκων στη χώρα μας και διεθνώς.

Ο Γιάννης Τούντας, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και έχει τη γενναιότητα να τοποθετηθεί ευνοϊκά ως προς την προσπάθεια, την οποία καταβάλλει ο Θάνος Πλεύρης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΦ για την κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φαρμάκων, ενώ ο ίδιος τονίζει, με ιδιαίτερη έμφαση ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολιτική Φαρμάκου, αλλά πολιτική δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία πλήττει ιδιαιτέρως και πρωτίστως εκείνα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία ονομάζονται γενόσημα (αντίγραφα).

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Τούντας αναφέρει τα εξής σχετικά:

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσουνε στη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Πιστεύω ότι όλον τον χειμώνα θα τον περάσουμε με ελλείψεις έστω σε πιο περιορισμένο βαθμό γιατί τα προβλήματα είναι διαχρονικά και διαρθρωτικά.

Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στην αγορά και πρέπει να ξαναδούμε συνολικά τη φαρμακευτική τιμολογιακή πολιτική, αλλιώς μπαλώνουμε τρύπες και κάθε φορά θα τρέχουμε από πίσω από τα προβλήματα. Χρειάζεται να γίνει πιο σωστή συνταγογράφηση, καλύτερος έλεγχος στην κατανάλωση και πιο ορθολογική τιμολογιακή πολιτική».

Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης με γενναιότητα και σε εμφανή απόσταση από τον χοντροκομμένο λαϊκισμό, τον οποίο εισηγείται με τυμπανοκρουσίες η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα, τα εξής:

«Πρέπει να έχουμε αύξηση των τιμών σε ορισμένα φάρμακα εάν θέλουμε να κυκλοφορούν στη χώρα μας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για παράδειγμα, έχουμε τα φαρμακεία, που δηλώνουν ελλείψεις σε φάρμακα, κυρίως σε πρωτότυπα φάρμακα, ενώ υπάρχουνε γενόσημα τους. Αλλά το φαρμακείο δεν έχει κίνητρο να προωθήσει τα γενόσημα όπως θα έπρεπε γιατί έχει συμφέρει να πουλάει τα πρωτότυπα, που είναι πιο ακριβά. Έτσι συνεχίζουμε να έχουμε χαμηλό ποσοστό κατανάλωσης γενόσημων παρά το γεγονός ότι είναι πιο φθηνά και εξίσου αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα φάρμακα. Αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί. Το άλλο πρόβλημα, είναι ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τον πλούτο πληροφοριών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Αν είχαμε οργανωμένα μελετήσει αυτό το υλικό θα μπορούσαμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το που έχουμε μαύρες τρύπες και για το τι πρέπει να διορθωθεί και να βελτιωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα σε ότι αφορά στη διαπαιδαγώγηση του κόσμου πάνω στην φαρμακευτική κατανάλωση. Είμαστε πρωταθλητές στα αντιβιοτικά, εδώ και χρόνια. Αλλά οι κυβερνήσεις μέχρι πρόσφατα δεν έχουν επιχειρήσει μια συνολική πολιτική φαρμάκου. Έχουν βρει την εύκολη λύση να συγκρατούν τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ρίχνοντας τις τιμές και μέσω των επιστροφών και όχι εξορθολογίζοντας την αγορά. Εν κατακλείδι, στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχουμε πολιτική φαρμάκου, αλλά πολιτική δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης».

Εν κατακλείδι, μία συνέντευξη, η οποία αποδεικνύει ότι ο Γιάννης Τούντας τιμά την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο οποίος απέχει σκοπίμως του λαϊκισμού, του ανέξοδου μαξιμαλισμού, των άναρθρων κραυγών και του μακάριου μηδενισμού...