“The Volunteers”

ATHENS 2004 – 2014
The memorandum of Citius, Altiuc, Fortius.
Illusion and Disillusionment
(re- searching for the imaginary)

..κι εκείνος, λαχταρώντας
και μοναχά καπνό απ? τον τόπο του να ιδεί ν? ανηφορίζει,
ανέλπιδος ποθεί το θάνατο.
Ραψωδία ’
ΟΔΔΎΣΕΙΑ ΟΜΉΡΟΥ.
Μετάφραση Ν. Καζαντζάκη – Ι. Κακριδή

“The Volunteers”
Με το project “The Volunteers” το urbn-theatr επιχειρεί, με τη μορφή δράσεων σε δημόσιο χώρο, να καταγράψει την αυθόρμητη αντίδραση των περαστικών έναντι της παρουσίας ενός δρώντα προσώπου και των συμβόλων που αυτό φέρει γύρω από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς.

Ολυμπιακοί αγώνες
Το έτος 2004 αποτελεί κομβικό σημείο της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας και την πραγματική έναρξη μιας διακριτής ιστορικής εποχής που ορίζεται από τα χρονικά όρια της τελευταίας δεκαετίας (2004-2014). Στον απόηχο της επετείου της διοργάνωσης των αγώνων στην Αθήνα, διερευνάται η εντύπωση και η σημασία τους στο θυμικό κατοίκων και περαστικών της πόλης. Η επιστροφή σε αυτό το γεγονός, που πλέον δεν αποτελεί το επιστέγασμα των κατορθωμάτων της Ελλάδας της νέας χιλιετίας παρά μια από τις πολλές εκδηλώσεις των οικονομικών εκτροπών της και προάγγελο της σημερινής κρίσης, δικαιολογείται ακριβώς από τα πολλαπλά και αντικρουόμενα νοήματα που οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας φέρουν έως σήμερα.

Ολυμπιακοί αγώνες
Ο “εθελοντής” επαναφέρει τα σύμβολα αυτά στο άκρως “αντι-ηρωϊκό” και “αντι-εορταστικό” κλίμα της πόλης που θυμάται τους αγώνες 10 χρόνια μετά. Αξιοποιώντας θεατρικά εργαλεία και προτάσσοντας ως νέο σύμβολο την ασφυξιογόνο μάσκα, το project επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους περαστικούς ως θεατές της Ελλάδας της κρίσης και αναδεικνύει τη λειτουργία των Ολυμπιακών ως θεάματος.
Το project μπορεί να ιδωθεί και ως μια μελέτη των μηχανισμών δημιουργίας πίστης στα σύμβολα αυτά, που λειτουργούν ως η ενωτική αρχή ενός θεσμού που συγκροτείται στη βάση, φαινομενικά, ανεπίλυτων αντιφάσεων ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τον εθνοκεντρισμό, τις οικουμενικές, υπερεθνικές αρχές που οι Αγώνες ενσαρκώνουν και τα υπαρκτά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που τους διαπερνούν, την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και άμμιλας και του αισθήματος εθνικής υπερηφάνειας και υπεροχής για τη χώρα υποδοχής. Αντιφάσεις, παράλληλα, αποτυπώνονται και στην ύπαρξη του “εθελοντή”: μοναξιά-κοινότητα, πίστη-απογοήτευση, εξωστρέφεια-εσωστρέφεια.

Ολυμπιακοί αγώνες
Το project “The Volunteers”, σε δεύτερο χρόνο, ως ένα είδος flash theater αφήγησης, επιχειρεί να αντιπαρατάξει στη φαντασμαγορία των Ολυμπιακών συμβόλων την ενέργεια που απορρέει από την “πτώση” τους, καταγράφοντας έναν κόσμο όπου “Volunteer”, με κάποιον τρόπο, ίσως, ήταν-είναι ο καθένας μας.

Συντελεστές:

Σύλληψη, Οργάνωση δράσης, σύνδεση: Ηλίας Παναγιωτακόπουλος
Visual design: Λαμπαδάριος Παππάς
Επιμέλεια κίνησης “Volunteer”: Ζωή Κολλάτου
Ενδυματολόγος: Φωτεινή Λάζου

Φωτογράφηση δράσης: ’ννα Τσιμπίδη, Μαρία Αγγελή, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος

“Volunteer”: Βαγγέλης Τελώνης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους: ’ννα Μαρία Καντά και τον Αλέξανδρο Κατσή.

Ολυμπιακοί αγώνες