Μια νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις με αλλαγή στις απολαβές τους που θα συγκλίνουν προς τη σπουδαιότητα της αποστολής τους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής. Ανακοινώνοντας τη βούληση της κυβέρνησης την 1η Ιανουαρίου 2024 να είναι πράξη το νέο μισθολόγιο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Μιλώ για συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους, οι οποίες πράγματι βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για την αποστολή την οποία επιτελούν».

Πηγές από τις Ένοπλες Δυνάμεις επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε συγκεκριμένη οικονομική αναφορά θα είναι πρόωρη, αλλά ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατευθύνσεις που έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχίζουν τη λογική του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή και έρχεται να φροντίσει και να υπερασπιστεί στην πράξη τις ανάγκες και τη σωστή αξιολόγηση του έργου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέτρα ύψους 240.000.000

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναλύοντας τις λύσεις που δίνει το νομοσχέδιο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», που από χτες είναι νόμος του κράτους, «εδώ και μήνες έχει θεσπιστεί η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση.

Θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία τα πτητικά-καταδυτικά επιδόματα σε πιλότους, αλεξιπτωτιστές, πληρώματα υποβρυχίων να μη φορολογούνται καθόλου, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που επιτελούν τις κατά τεκμήριο πιο δύσκολες, τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Ειδικό επίδομα λαμβάνουν ακόμα όσοι υπηρετούν σε πλοία αποστολής, και έχουν χορηγηθεί επίσης πρόσθετα οδοιπορικά έξοδα σε όλο το προσωπικό που επί τρία χρόνια βρίσκεται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

«Μάχιμη πενταετία»

Σύμφωνα δε με την εισήγηση του επιτελείου, αποφασίστηκε και η επέκταση της «μάχιμης πενταετίας» αλλά και η διευθέτηση της εξέλιξης των εθελοντών μακράς διάρκειας και των οπλιτών βραχείας ανακατάταξης. Και αυτά, ενώ «έρχεται αύξηση στις αποδοχές των μαθητών των παραγωγικών σχολών και των στρατεύσιμων, μαζί με την εναρμόνιση του διοικητικού και του μισθολογικού βαθμού σε εθελοντές μακράς θητείας». Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, αγνοώντας τις σειρήνες τις αντιπολίτευσης που μίλησαν για κατασπατάληση χρήματος, ανέφερε πως «τα μέτρα έχουν σημαντικό προϋπολογισμό, που ξεπερνά τα 240.000.000».

«Αυτές οι παρεμβάσεις καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για όλα τα θέματα που αφορούν τους ένστολους, από την υγεία μέχρι την υπηρεσιακή τους ανέλιξη, και από την οικονομική τους ανακούφιση μέχρι την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην καθημερινότητά τους», επεσήμανε στη Βουλή ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό, άλλωστε, συμπληρώνει μια σειρά από σημαντικές προηγούμενες πρωτοβουλίες που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναφέρομαι σε συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους, οι οποίες πράγματι βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα για την αποστολή την οποία επιτελούν. Τα επόμενα χρόνια, άλλωστε, θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο. Και, ναι, θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο, αναπροσαρμοσμένο και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από 1/1/2024», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας ευθέως αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στο μεταξύ, ο νέος νόμος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ευεργετικές διατάξεις, με τις οποίες λαμβάνονται μέτρα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων:

– Σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία, με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος στο εν ενεργεία προσωπικό καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους για δαπάνες που αφορούν κυρίως στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

– Συμπερίληψη στους δικαιούχους νοσηλείας στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) των εν ενεργεία υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Καθιέρωση ανώτερου ορίου ημερών αποζημίωσης εκτός έδρας που μπορεί να καταβληθεί στο προσωπικό κατηγορίας ΔΕ Τεχνικών Οπλικών Συστημάτων και Πυρομαχικών - Ναρκαλιευτών (μέχρι 200 ημέρες συνολικά) για τη συμμετοχή τους σε αποστολές εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

– Κατάργηση συνδρομής αποστράτων και πολιτικών υπαλλήλων του Στρατού Ξηράς υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών.

– Εκτέλεση φαρμακευτικών συνταγών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των μελών των οικογενειών τους και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

– Απλοποίηση διαδικασίας επιστροφής στελεχών από μακρές αναρρωτικές άδειες και ένταξης σε ειδική κατάσταση για λόγους υγείας.

– Άμεση έναρξη συνταξιοδότησης του αποστρατευόμενου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από την ημέρα που διαγράφονται.

– Αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εθελοντών μακράς θητείας ως χρόνου μετοχικής σχέσης με τους οικείους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοηθείας.

– Αναπροσαρμογή μεριδίων μερισματούχων Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

– Καθιέρωση της δυνατότητας χορήγησης εκτάκτου μερίσματος στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

– Κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι.

Στα ζητήματα σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα, όπως:

– Απονομή αποστρατευτικού βαθμού λοχαγού στους εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ).

– Ρύθμιση διαδικασίας ένταξης αξιωματικών του Υγειoνομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων σε έτερη ειδικότητα του Υγειονομικού Σώματος.

– Προαγωγή αξιωματικών-ανθυπασπιστών πολεμικής διαθεσιμότητας που διακρίθηκαν σε ατομικό ή ομαδικό ολυμπιακό αγώνισμα αθλητών με αναπηρία.

Στις ρυθμίσεις θεμάτων στρατολογικής φύσης:

– Δυνατότητα μεταφοράς στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό των αποφοιτούντων από Ειδικά Τμήματα των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

– Δυνατότητα μεταβίβασης του δικαιώματος απαλλαγής από τη στράτευση στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό στην περίπτωση που ο δικαιούχος απαλλαγής από τη στράτευση, ως μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν αποβιώσει, ο οποίος έχει έναν άγαμο και ανήλικο ή άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή, είναι ανίκανος για κάθε εργασία.

– Καθιέρωση χρήσης ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών για την κλήση στρατευσίμων και εφέδρων για κατάταξη.

Στην εθνοφυλακή και γυναίκες

Στον νόμο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τον θεσμό της Εθνοφυλακής με σκοπό την αποτελεσματικότερη συνδρομή στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως δε των διαμενόντων στις παραμεθόριες περιοχές. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εθελοντική συμμετοχή γυναικείου προσωπικού στην Εθνοφυλακή, ενώ ρυθμίζονται οι σχέσεις των εθνοφυλάκων και του Δημοσίου, και τα ζητήματα στελέχωσης, εκπαίδευσης και υποχρεώσεών τους. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα σε αδέλφια και τέκνα των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων που φοιτούν στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής να κατανέμονται στον κλάδο που υπηρέτησε ο θανών γονέας ή αδελφός/ή τους.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή