Η προσπάθεια στο κτίριο της πόλης Χατάι είχε αίσιο τέλος. Η 20χρονη Αϊρίν, η οποία βρισκόταν κάτω από τα χαλάσματα για περισσότερες από 48 ώρες, φώναξε και οι διασώστες της ΕΜΑΚ έσπευσαν προσπαθώντας να την απεγκλωβίσουν

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα.

Παρείχαν στη νεαρή γυναίκα οξυγόνο και ό,τι άλλο χρειαζόταν, ενώ ταυτόχρονα της έδιναν κουράγιο.

Η 20χρονη Αϊρίν ζήτησε νωρίτερα από τους διασώστες να προχωρήσουν σε ακρωτηριασμό του ποδιού της προκειμένου να την απεγκλωβίσουν.



Η εικόνα, με τη μητέρα της να έχει πέσει από πάνω της για να την προστατεύσει, τους σόκαρε. Η ίδια η νεαρή ζήτησε αρχικά από τους Έλληνες διασώστες να της κόψουν το πόδι για να την απελευθερώσουν.

Μάλιστα, οι άνδρες της ΕΜΑΚ δεν λύγισαν ούτε από τον μετασεισμό, που ανάγκασε τους υπευθύνους τους να τους ζητήσουν να απομακρυνθούν επειδή κινδύνευαν οι ίδιοι. Η Αϊρίν είναι το πέμπτο άτομο, μαζί με τον 50χρονο και ακόμα τρία παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από την Ελληνική Αποστολή Διάσωσης.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, δήλωσε νωρίτερα τα εξής: «Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία πολύ μεγάλη και δύσκολη επιχείρηση. Ο διασώστης της ΕΜΑΚ που είναι μπροστά κρατάει το χέρι της 20χρονης Αϊρίν».

«Η κοπέλα δεν αφήνει, πραγματικά έχει γαντζωθεί πάνω στον διασώστη, ένα δοκάρι έχει φρακάρει το πόδι της. Θα βγει ζωντανή, προσπαθούμε να απελευθερώσουμε το πόδι της. Νομίζω ότι θα είναι η 5η διασωθείσα που θα καταγράψει αυτή την επιτυχία η ελληνική αποστολή. Σας μεταφέρω μόνο μία εικόνα που μου μετέφερε ο πρώτος διασώστης μπροστά. Είχε έναν μετασεισμό και έπρεπε να βγουν τα παιδιά έξω», συμπλήρωσε ο κ. Αρτοποιός.

«Προσπαθεί με νοήματα να έχει μια επαφή με τον διασώστη μας. Έχει γαντζωθεί πάνω στο χέρι του και προσπαθεί με κάθε τρόπο ο διασώστης να της δώσει το κουράγιο που χρειάζεται, την ψυχολογική υποστήριξη. Η γυναίκα αυτή είναι ταλαιπωρημένη. Μας είπε μόνο πώς τη λένε, γιατί δεν ξέρει αγγλικά. Νομίζω ότι θα είναι η επόμενη διασωθείσα, την οποία περιμένουμε από ώρα σε ώρα να βγει έξω», είχε δηλώσει επίσης.