Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
dimosio
Ελλάδα

Προσλήψεις 11.898 μόνιμων στο Δημόσιο - Εντός του 2023 οι προκηρύξεις

Το ΑΣΕΠ παρέλαβε το προσχέδιο της προκήρυξης για τους 1.264 και το επεξεργάζεται πριν να το στείλει για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, περί τα τέλη Φεβρουαρίου

Προσλήψεις 11.898 μόνιμων υπαλλήλων στο Δημόσιο, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα πραγματοποιηθούν εντός του 2023, ανανεώνοντας σε σημαντικό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό της κρατικής μηχανής. Οι 5.124 μόνιμες θέσεις θα καλυφθούν μέσω του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της 4ης Μαρτίου 2023, οι 420 θέσεις μέσω μικρών προκηρύξεων με μοριοδότηση και οι 1.264 θέσεις δημοτικών αστυνομικών μέσω πανελλήνιου διαγωνισμού.

Το ΑΣΕΠ παρέλαβε το προσχέδιο της προκήρυξης για τους 1.264 και το επεξεργάζεται πριν να το στείλει για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι 420 προσλήψεις με μοριοδότηση προβλέπεται να γίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη, σε οργανισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, πανεπιστήμια, επιμελητήρια, τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, κ.ά.

Οι 108.000 υποψήφιοι του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού της 4ης Μαρτίου θα εξεταστούν διαδοχικά: Στις 9 π.μ. και για τρεις ώρες σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας από τις 2.30 έως τις 5 μ.μ. θα υποβληθούν σε εξέταση γενικών γνώσεων.

Το ΑΣΕΠ είναι έτοιμο να στείλει στο Εθνικό Τυπογραφείο, που προβλέπει την πρόσληψη κατά προτεραιότητα 52 μόνιμων υπαλλήλων, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ) στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επίσης, η προκήρυξη είναι έτοιμη για την πρόσληψη 29 υπαλλήλων στους τοπικούς οργανισμούς άρδευσης στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα.

2.900 ΕΠΟΠ

Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται εντός των ημερών να υποβάλει αίτημα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για την πρόσληψη 2.900 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ) εντός του 2023, ενώ για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει προγραμματιστεί η πρόσληψη 8.000 ΕΠΟΠ και 5.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) σε βάθος πενταετίας. Παράλληλα, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 1.438 σπουδαστών στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ).

Εντός του 2023 αναμένεται να «τρέξει» και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 700 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία. Η ίδρυσή της έχει νομοθετηθεί από το 2022, θα είναι αυτοτελές Σώμα και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Θα διαθέτει, εκτός από το ένστολο, και πολιτικό προσωπικό με επιστημονικά προσόντα. Οι ένστολοι υπάλληλοι της υπό ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας θα αναλάβουν τη φύλαξη των δικαστηρίων και την εκτέλεση των ποινικών αποφάσεων, καθώς και τις επιδόσεις δικογράφων.

Τα τυπικά προσόντα για την πρόσληψη στη Δικαστική Αστυνομία θα είναι η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκτός του πολιτικού προσωπικού που πρέπει να διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ρεπορτάζ: Περικλής Καπετανόπουλος

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 14/2