Η Ελλάδα βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στη Λάρισα.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 40. Η αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια συνεχίζεται, ενώ από την πρώτη στιγμή οι δράσεις για βοήθεια προς τα θύματα ξεκίνησαν.

Αυτήν την ώρα η σημαντικότερη ανάγκη είναι αυτή για αίμα, με το τμήμα Ερυθρού Σταυρού της Λάρισας να έχει ήδη οργανώσει εθελοντική αιμοδοσία στην πλατεία της πόλης.

Παράλληλα, αιμοδοσία οργάνωσαν η περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, αλλά και δήμοι και οργανώσεις σε όλη την Αττική και την επαρχία.


Αναλυτικά τα σημεία

Δήμος Αθηναίων

Οι πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, δίνοντας αίμα, μπορούν να προσέρχονται:

Σήμερα Τετάρτη 1 Μαρτίου: Νοσοκομείο Ελπίς (Δημητσάνας 7) άμεση προσέλευση αιμοδοτών μέχρι τις 19:00. Τηλ.: 2132039265

Αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου από τις 10:00 π.μ. – 15:00 στα εξής δημοτικά ιατρεία:

1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78) – τηλ. για ραντεβού 2103626587
2ο Δημοτικό Ιατρείο (Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ, Νέος Κόσμος) Τηλέφωνο για ραντεβού 2109239865
5ο Δημοτικό Ιατρείο (Σαρανταπόρου 4, Πατήσια) – τηλ. για ραντεβού 2102015510

Περιφέρεια Αττικής

Με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, αύριο Πέμπτη 2 Μαρτίου διοργανώνεται έκτακτη αιμοδοσία για την κάλυψη των αναγκών των τραυματιών από την τραγωδία στα Τέμπη.

Η αιμοδοσία, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Λαϊκό, θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο του κεντρικού κτιρίου της Περιφέρειας (Συγγρού 15-17) από τις 9 το πρωί έως και τις 13:30 και απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, καθώς και σε όποιον πολίτη επιθυμεί να προσέλθει και να προσφέρει αίμα.

Ο περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει σχετικά: «Σήμερα είναι μία μέρα εθνικής οδύνης. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων, στους οποίους εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια, και στους τραυματίες, στους οποίους ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες για αίμα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καλούμε όλους τους εργαζόμενούς μας να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία, στηρίζοντας τους συνανθρώπους μας που μας έχουν ανάγκη. Αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί».

Δήμος Ηλιούπολης

Έκτακτη αιμοδοσία στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» διοργανώνει ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες αίματος για τους τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Κάνουμε έκκληση προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες, σε κάθε υγιή πολίτη ηλικίας 18-65 ετών, έχοντας μαζί τους ταυτότητα και ΑΜΚΑ, να αφιερώσουν 10 λεπτά από τον χρόνο τους και να προσφέρουν αίμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να βοηθήσουν, μπορούν να προσέρχονται στο ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματάς», Λ. Μεσογείων 154, στην Αθήνα:

Καθημερινά 08:30–18:00
Σαββατοκύριακο: 08:30–14:00


Δήμος Ωρωπού

Προγραμματισμένη αιμοδοσία είχε για σήμερα (1/3) ο Δήμος Ωρωπού, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δράσεων που γίνονται, προς ενίσχυση της τράπεζας αίματος. Όμως το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη και η ανάγκη αίματος που έχει προκύψει, οδήγησε τη δημοτική Αρχή στην απόφαση να διαθέσει όλο το αίμα της αιμοδοσίας που πραγματοποιεί για τις ανάγκες των τραυματιών από τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Ήδη από τις πρώτες ώρες που ξεκίνησε η αιμοδοσία στον Ωρωπό υπάρχει μεγάλη προσέλευση και σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Γιασημάκης ήδη έχουν συγκεντρωθεί 45 φιάλες, ενώ η αιμοδοσία συνεχίζεται.

Αιμοδοσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Έκκληση για αιμοδοσία απευθύνει στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, προκειμένου να συνδράμει η οικογένεια του ΑΠΘ στις ανάγκες για αίμα των τραυματιών από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Οι ενδιαφερόμενες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ.


Αιμοδοσία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας

Έκκληση για προσφορά αίματος, απευθύνει το κέντρο αίματος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των τραυματιών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη.
Ειδικότερα, το κέντρο αίματος, το οποίο θα λειτουργεί συνεχώς έως τις 8 το βράδυ, απευθύνει έκκληση σε κάθε υγιή πολίτη, ηλικίας 18 έως 65 ετών, για εθελοντική αιμοδοσία.


Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους συγγενείς

Την ίδια ώρα οι οικείοι και συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα–Θεσσαλονίκη μπορούν να απευθύνονται για παροχή πληροφοριών για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη, καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, στα τηλέφωνα:

2410 683175
2410 683176.