Τα ευρήματα στη Βεργίνα δικαιώσαν πανηγυρικά τον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο. Ο επικεφαλής της σκαπάνης ανακοινώνει την 8 Νοεμβρίου 1977 την ανακάλυψη του ασύληπτου τάφου του Φιλίππου Β, Βασιλιά των Μακεδόνων και πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Όλη η υφήλιος έχει στρέψει το βλέμμα της στο ένδοξο παρελθόν της Ελλάδος.



Το χρονικό της ανασκαφής:
Το πρώτο που αντίκρυσε ο καθηγητής με τους συνεργάτες του ήταν μία τοιχογραφία που απεικόνιζε την Αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα. Λίγο παρακάτω, άλλη τοιχογραφία απεικονίζει τη  Θεά Δήμητρα και τρεις γυναίκες που πιθανότατα να είναι οι Μοίρες. Ακόμη και αυτή η τοιχογραφία ήταν σπουδαία ανακάλυψη. Για πρώτη φορά υπάρχει μία “ακέραια” τοιχογραφία με πορφυρά χρώματα.

Αν και ο χώρος φαινόταν συλημένος, ο Μ. Ανδρόνικος ερευνά με υπομονή και επιμονή. Και δικαιώνεται! Λίγες ημέρες μετά, βρίσκεται μπροστά στην πρόσοψη ενός μεγάλου τάφου και μάλιστα με μαρμάρινη θύρα. Η μοναδική που έχει σωθεί από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ηταν βέβαιος ότι πίσω από τη θύρα βρίσκεται κάτι πολύ σπουδαίο αλλά το καθήκον του δεν τον άφηνε να ενθουσιαστεί, δήλωσε αργότερα.




Τα ευρήματα:
Αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς η ανασκαφή, τα ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Βασιλικών τάφων Αιγών. Στη λεγόμενη Βεργίνα μόλις 8 χλμ. νοτιοανατολικά της Βέροιας.

Από εκεί που βασίλεψε ο Φίλιππος Β΄ και ξεκίνησε τη βασιλεία του ο Μέγας Αλέξανδρος. Μεταξύ (πολλών) άλλων, βρίσκονται:

-    Ο τάφος του Βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β’
-    Ο τάφος της θρακιώτισσας Μήδας, μίας εκ των συζύγων του
-    Σε κιβωτιόσχημο τάφο, κάποιο διακεκριμένο μέλος της οικογένειας και πιθανόν της Νικησίπολης, σύζυγος και αυτή του Φιλίππου. (Το συγκεκριμένο εύρημα ήταν συλημένο)
-     Δύο σαρκοφάγοι που περιείχαν από μία χρυσή λάρνακα με το χαρακτηριστικό το αστρο – έμβλημα της μακεδονικής δυναστείας. Στη μεγάλη λάρνακα βρίσκονταν τα οστά του νεκρού βασιλιά τυλιγμένα σε πορφυρό ύφασμα καθώς και το χρυσό στεφάνι της βελανιδιάς. Στη μικρότερη λάρνακα, είχαν εναποτεθεί οστά νεαρής γυναίκας, τυλιγμένα και αυτά σε ένα χρυσοπορφυρό ύφασμα.
-    Ελεφαντοστέινα κεφάλια μικρού μεγέθους. Το ένα και μοναδικό έως σήμερα (πρωτότυπο) είναι του Μ. Αλέξανδρου σε νεαρή ηλικία. Το δεύτερο εικονίζει μία γυναίκα, πιθανώς την Ολυμπιάδα. Το τρίτο εικονίζει τον Φίλιππο.
-    Αργυρό επιχρυσωμένο διάδημα του νεκρού.
-    Χρυσή φαρέτρα με παραστάσεις μάχης.
-    Σιδερένιος θώρακας του νεκρού με χρυσές λεπτομέρειες.
-    Αργυρά αγγεία
-    Γωρυτός που καλύπτονταν από χρυσό έλασμα με ανάγλυφες παραστάσεις. Μέσα υπήρχαν χάλκινα βέλη.
-    Διάφορα αγγεία και σκεύη καθώς ασπίδα από χρυσό και ελεφαντόδοντο.


Φίλιππος Β’:
Γεννήθηκε το 382 π.Χ στην Πέλλα. Υπήρξε εν γένει καλός Βασιλιάς για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε και κυρίως αγωνιστής. Συνέβαλε με τις νέες στρατιωτικές μεθόδους του σημαντικά στην επικράτηση των εδαφών του Βασιλειού του. Αρνητικά στοιχεία στην προσωπικότητά του ήταν το κρασί και οι συνεχείς καυγάδες με τη σύζυγό του Ολυμπιάδα (μητέρα του Μέγα Αλέξανδρου) την οποία και έδιωξε κάποια στιγμή από τα Ανάκτορα. Μάλιστα, μετά το διωγμό της, παντρεύεται τη Μακεδόνισσα Κλεοπάτρα και στη γαμήλια συγκέντρωση, ο Αττάλος του εύχεται να αποκτήσει γρήγορα έναν διάδοχο – αμφισβητώντας την ίδια στιγμή το νόμιμο διάδοχο Μ. Αλέξανδρο. Εξαλλος ο Αλέξανδρος του πετάει ένα ποτήρι και ο Φίλιππος αντί να υπερασπιστεί το γιο του, τραβάει το ξίφος του αλλά λόγω μέθης … πέφτει κάτω. Ο Αλέξανδρος φεύγει εκνευρισμένος.
Με αφορμή το γάμο της κόρης του, σύμφωνα με τον Διόδωρο, ο Φίλιππος πηγαίνει στο θέατρο των Αιγών για τις γαμήλιες εκδηλώσεις χωρίς τη φρουρά του και δολοφονείται (το 336 π.Χ) από τον έμπιστο σωματοφύλακά του, Παυσανία. Σε λίγα λεπτά δολοφονείται και ο Παυσανίας και χρίζεται βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος. Η δολοφονία του Φιλίππου Β’ ποτέ δεν εξιχνιάζεται. Οι υποψήφιοι αυτουργοί μπορεί να ήταν οι Πέρσες ή και η Ολυμπιάδα για λόγους εκδίκησης που παντρεύτηκε μία άλλη...

Αξίζει να σημειωθεί:
-    Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον στους τάφους των Αιγών, ξεκίνησε πολύ νωρίτερα – το 1856 - από τον Γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey.
-    Ο αρχαιολόγος, Μανόλης Ανδρόνικος αμφισβητήθηκε για την ανακάλυψη του. Κάποιοι, θεώρησαν ότι ο τάφος άνηκε στον Φίλιππο Γ’ Αρριδαίο.
-    Η περιοχή των Αιγών προστατεύεται και αναδεικνύεται σήμερα ως Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς της UNESCO.