Ξεγέλασαν τον θάνατο αφού την τελευταία στιγμή δεν επιβιβάστηκαν στο μοιραίο τρένο. Τύχη, ριζικό, παιχνίδι της μοίρας; Ό,τι κι αν ήταν, οι άνθρωποι αυτοί ένιωσαν την παγωμένη ανάσα του θανάτου και «μουδιασμένοι» πλέον βλέπουν ως δώρο τη ζωή που τους χαρίστηκε, αλλά παράλληλα είναι συντετριμμένοι για τους νεκρούς της φονικής αμαξοστοιχίας Intercity 62.

Ένας 22χρονος θα θυμάται για πάντα ότι η αφηρημάδα του έσωσε τη ζωή του. Ο νεαρός ετοιμαζόταν να ταξιδέψει αλλά έχασε το πορτοφόλι του και δεν μπήκε στο τρένο την τελευταία στιγμή. Όμως, όλοι οι φίλοι του, συνομήλικοί του, μπήκαν κι όταν έμαθε το μαντάτο, κατέρρευσε.


Κάθε εμπόδιο για καλό, λέει ο λαός μας και στην περίπτωση μιας φοιτήτριας από τη Βέροια το εμπόδιο ήταν σωτήριο. Η υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων του ΟΣΕ δεν έκανε δεκτό το πάσο της 22χρονης με αποτέλεσμα να ταξιδέψει στο 7ο βαγόνι και όχι στο 2ο που ήθελε και ήταν ένα από τα μοιραία, αφού εκεί ξέσπασε η φωτιά και απανθρακώθηκαν οι περισσότεροι επιβαίνοντες. Σύμφωνα με το verianet.gr, η κοπέλα έφτασε στην Αθήνα από το Λονδίνο αεροπορικώς και λόγω καθυστέρησης της πτήσης της δεν πρόλαβε το απογευματινό τρένο για Θεσσαλονίκη, οπότε επιβιβάστηκε στο βραδινό. Αρχικά ζήτησε να ταξιδέψει σε καμπίνα στο δεύτερο βαγόνι, ωστόσο, βρέθηκε στο βαγόνι Νο7: «Ήταν θαύμα. Γιατί στην πληρωμή του εισιτηρίου, ήμουν έτοιμη να κλείσω σε καμπίνα, αλλά δεν δέχονταν το πάσο μου. Οπότε έκλεισα στο βαγόνι 7».

Η αγάπη των ανιψιών της την έσωσε. Μία 50χρονη από τη Θεσσαλονίκη είχε πάει στην Αθήνα για το τριήμερο, για να δει τον αδερφό της και τα ανίψια της. Είχε αποφασίσει να φύγει με το δρομολόγιο της φρίκης αλλά λίγες ώρες πριν άλλαξε το εισιτήριό της για να μείνει στην πρωτεύουσα ακόμα μία μέρα επειδή της το ζήτησαν τα ανίψια της.

Καθυστέρησε και έχασε το τρένο

Η αργοπορία δυο φιλενάδων στάθηκε σωτήρια. Η κοπέλα που βρέθηκε στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης για να επισκεφθεί γνωστούς της που τραυματίστηκαν δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι θα βρισκόταν κι εκείνη μαζί με μία φίλη της μέσα στο μοιραίο τρένο, αλλά επειδή άργησαν, έχασαν το δρομολόγιο. Μάλιστα, είχαν στενοχωρηθεί αλλά λίγες ώρες αργότερα δεν πίστευαν αυτά που άκουγαν! «Μας έκανε δώρο ο Θεός», είπαν χαρακτηριστικά οι δύο φίλες με ανάμεικτα τα συναισθήματα, καθώς μέσα στην αμαξοστοιχία επέβαιναν πολλοί φίλοι τους.

Ταραγμένη μία μητέρα ανέφερε ότι ο γιος της δεν ταξίδεψε με το τρένο από καθαρή τύχη: «Την τελευταία στιγμή δεν μπήκε στο τρένο ο γιος μου. Βρέθηκε, το μετάνιωσε και αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι για λίγο. Είμαι πολύ συγκλονισμένη».

Την έσωσε η πολυκοσμία

Μία άλλη μητέρα είπε πως η 21χρονη κόρη της σώθηκε από τύχη καθώς οι υπεύθυνοι άλλαξαν τη θέση της στο 3ο βαγόνι λόγω πολυκοσμίας κι έτσι σώθηκε. Η φοιτήτρια, που βρισκόταν στο μοιραίο τρένο με το αγόρι της, τηλεφώνησε στη μητέρα της λίγο μετά το δυστύχημα λέγοντάς της να μην ανησυχεί κι ότι περπατούν για να βγουν προς τον δρόμο.

Ένα ακόμα περιστατικό σημειώνει και ο Καβαλιώτης επιχειρηματίας Νικόλαος Νίκου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι ο γιος του δεν επιβιβάστηκε τελευταία στιγμή στο τρένο: «Ο γιος μου θα πήγαινε Αθήνα με το τραίνο χθες. Τελικά, ευτυχώς αποφάσισε να μείνει Θεσσαλονίκη μια νύχτα. Διαφορετικά θα άκουγα για το ατύχημα και θα έχανα 10 χρόνια ζωής από την τρομάρα μου (…) Όταν τα καλά αυτοκίνητα έχουν ραντάρ είναι δυνατόν τα τραίνα να μην έχουν;», έγραψε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η πρώην παίκτρια του «Survivor» Κατερίνα Δαλάκα και ο σύντροφός της Δημήτρης Φιντιρίκος είχαν εκδώσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Κατερίνη, στο πατρικό της αθλήτριας το βράδυ της Τρίτης. Όμως η ίδια λίγες ώρες πριν από την αναχώρηση, φαίνεται πως άλλαξε τα εισιτήριά της για να ταξιδέψει την επόμενη μέρα με αποτέλεσμα να γλιτώσει από την τραγωδία. Ο Δημήτρης Φιντιρίκος δημοσίευσε στα instastories μια φωτογραφία από το νέο εισιτήριό τους και έγραψε: «Είναι σοκαριστικό να περνάει μία τέτοια τραγωδία από δίπλα σου και να έχεις κανονίσει να πας για πρώτη φορά με τρένο, και να είναι και το μοιραίο. Για καθαρά λόγω τύχης, που στην αρχή φαινότανε αναποδιά και έπρεπε να αλλάξεις το εισιτήριο (…)».

Ρεπορτάζ: Εύα Παπαδάτου
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 3/3