Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει η δικαστική έρευνα όσον αφορά την απόδοση των ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση προς τους συγγενείς των θυμάτων και των πολυτραυματιών από τη σύγκρουση των δύο τρένων, ήταν η σειρά της Hellenic Train να ανακοινώσει αντίστοιχα μέτρα. Πολύ σημαντικό σημείο στην ανακοίνωση αποτελεί η τοποθέτηση της Hellenic Train πως το ποσό των 42.000 ευρώ ανά θύμα δεν αποτελεί παραδοχή ευθύνης.

Ως εκ τούτου, καθιστά γνωστό -έστω κι έμμεσα- πως όποιος διεκδικήσει αποζημιώσεις, θα πρέπει να κινηθεί νομικά και να αποδείξει τις ευθύνες της ιταλικής εταιρείας. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν οι συγγενείς μόλις παραλάβουν την «προκαταβολή» αποζημίωσης. Όλοι οι δικηγόροι επισημαίνουν πως κανείς από τους συγγενείς δεν θα πρέπει να υπογράψει αν δεν συμβουλευτεί τους νομικούς εκπροσώπους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του νομικού Απόστολου Λύτρα, ο οποίος εκπροσωπεί οικογένειες θυμάτων και τραυματιών: «Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος; Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα αν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί», είπε ο γνωστός δικηγόρος μιλώντας στο Mega.

Όπως και να ’χει, η «προκαταβολή» αποζημίωσης, όπως σημειώνει η Hellenic Train, αποτελεί αποζημίωση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Η Hellenic Train χαρακτηρίζει αυτή την ενέργεια ως «ελάχιστη συμβολή στην αντιμετώπιση των δεινών που προκλήθηκαν από το τραγικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023».

Αναλυτικά τα ποσά που θα δοθούν: Στις οικογένειες των θανόντων επιβατών προκαταβολή ύψους 42.000 ευρώ. Ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των τραυματισμών, 10.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή κλινικές και 5.000 ευρώ στους επιβάτες που τραυματίστηκαν και δεν νοσηλεύονται πλέον σε νοσοκομεία ή κλινικές. Επιπλέον, στις οικογένειες των θανόντων, των τραυματιών και των άλλων επιβατών που βρίσκονταν στο τρένο τη στιγμή του δυστυχήματος, αποζημίωση 300 ευρώ για τις αποσκευές, συμπεριλαμβανομένων των χειραποσκευών, των προσωπικών αντικειμένων και των κατοικίδιων ζώων.

Από την πλευρά του, ο πατέρας του νεαρού εκλιπόντα Δημήτρη Ασλανίδη, Παύλος, με οργή αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων: «Τις αποζημιώσεις να τις δώσουν στους πολιτικούς. Εμείς τα παιδιά μας θέλουμε πίσω. Κοστολογήσανε οι Ιταλοί μαφιόζοι με τους δικούς μας μαφιόζους πόσο κοστίζει μια ζωή. Είναι δυνατόν; Έτσι θα ξεπλυθούν νομίζουνε;». Δεν τα θέλω τα λεφτά τους με τίποτα. Κανένας δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας. Ποιος έχει τα κότσια; Αν θέλανε οι πολιτικοί πραγματική συγγνώμη, να πήγαιναν στην πόρτα των 57 και να ζητούσαν συγγνώμη. Είναι μαζική δολοφονία» δήλωσε ο χαροκαμένος πατέρας.

*Δημοσιεύθηκε στην ΟΝ TIME στις 17/03/2023.