Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και να δημιουργηθεί έτσι μια μεγάλη «δεξαμενή» πτυχιούχων, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες του Δημοσίου σε μόνιμους και πτυχιούχους υπαλλήλους την επόμενη διετία.

Με τη συγκέντρωση των γραπτών και από τα 527 εξεταστικά κέντρα άρχισε ήδη η βαθμολόγηση των 153.765 απαντητικών φύλλων (στα δύο μαθήματα) των 76.799 υποψήφιων που πήραν τελικά μέρος, από τις 108.000 που είχαν υποβάλει αρχικά αίτηση. Η βαθμολόγηση γίνεται ανά κατηγορία και μάθημα στο Βαθμολογικό Κέντρο του ΑΣΕΠ μέσω οπτικοηλεκτρονικού σαρωτή (scanner), με βάση τις ορθές απαντήσεις.

Την ευθύνη της διαδικασίας βαθμολόγησης έχει η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (ΚΕΔ) του ΑΣΕΠ και για πρώτη φορά ο διαγωνισμός αφορά μόνο υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν για επιλογή 5.124 υπαλλήλων, όμως μετά την απόφαση του ΑΣΕΠ να δεχθεί ως ορθές στις απαντήσεις σε δεκαεπτά (17) ερωτήσεις του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» οποιαδήποτε επιλογή/απάντηση και αν έδωσαν οι διαγωνιζόμενοι, λόγω δυσανάγνωστων ερωτηματολογίων, αναμένεται να ανεβεί κατά πολύ ο τελικός αριθμός των επιτυχόντων.

Επαναληπτικός

Ωστόσο, το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να επαναληφθεί παραμένει ανοιχτό, μετά τη σωρεία των καταγγελιών για λάθη, παραλείψεις και παραβίαση του αδιάβλητου από πολλούς υποψήφιους που πήραν μέρος. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στα εξεταστικά κέντρα οφείλονται, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, σε κακή προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Παιδείας, στο οποίο ανήκουν τα 527 εξεταστικά κέντρα και οι 16.000 επιτηρητές οι οποίοι είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ΑΣΕΠ είχε φροντίσει, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να αποστείλει εγκαίρως το ποσό των 700 ευρώ σε κάθε εξεταστικό κέντρο για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών (μελάνι και χαρτί) για τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Ωστόσο, σε 60 εξεταστικά κέντρα τα φωτοτυπικά βρέθηκαν χωρίς μελάνι και με σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αλυσίδα προβλημάτων σε βάρος χιλιάδων υποψήφιων με καθυστέρηση στην ώρα έναρξης των εξετάσεων και «μουτζουρωμένα» ερωτηματολόγια.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η πληθώρα υποβολής ενστάσεων κατά του κύρους του διαγωνισμού οδηγήσει την ηγεσία του ΑΣΕΠ σε απόφαση να ακυρώσει τον γραπτό διαγωνισμό, προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της αδιάβλητης διαδικασίας για μια θέση στο Δημόσιο που θεσπίστηκε αρχικά με τον νόμο Πεπονή το 1994.

Παρότι δεν ομολογείται δημοσίως, αυτός είναι ο φόβος που πλανάται στα ηγετικά κλιμάκια του ΑΣΕΠ, δηλαδή η καταρράκωση του θεσμού του γραπτού διαγωνισμού και η υπονόμευση του αδιάβλητου και δίκαιου της διαδικασίας. Άλλωστε, αν και έχουν γίνει πάνω από 150 τροποποιήσεις του αρχικού νόμου 2190/1994, με τον οποίο ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ, το κύρος του παραμένει μέχρι σήμερα υψηλό, σε διαγωνισμούς που το ίδιο διεξάγει ή καθορίζει τους όρους διεξαγωγής από άλλους φορείς και εξετάζει τυχόν ενστάσεις. Η όλη διαδικασία έκδοσης των αποτελεσμάτων θα ανασταλεί μετά την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, που, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν από το Πάσχα.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/3