Το 2018 μια ομάδα νέων ανθρώπων στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης αποφάσισε να επενδύσει στην προβατοτροφία με παράλληλες δράσεις, οι οποίες συνθέτουν το προφίλ των παραγωγών της νέας εποχής. Από τη μία, λειτουργούν ως διακινητές γάλακτος και πετυχαίνουν καλύτερες τιμές από τους κτηνοτρόφους και, από την άλλη, παράγουν βιολογικό λίπασμα από το μαλλί των προβάτων, εκπαιδεύουν νέους αγρότες και παράλληλα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες υπέρ των αστέγων!

Πρόκειται για την ομάδα Proud Farm, η οποία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην περιοχή. «Είμαστε πέντε νέοι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούμε να αναδείξουμε την παραγωγή μας, να εξασφαλίσουμε ένα καλό εισόδημα και να κάνουμε τις παρεμβάσεις εκείνες οι οποίες θα βοηθήσουν την περιοχή, αλλά και όποιον άλλο θέλει να επενδύσει στις σύγχρονες μορφές ανάπτυξης», δηλώνει το μέλος της ομάδας κ. Νίκος Κολτσίδας με σπουδές στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική!

Βιολογικό προϊόν

Πρόκειται για πέντε νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τις φάρμες τους και αποτελούν έναν απόλυτα πετυχημένο πυρήνα κτηνοτρόφων. Προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές με τη γαλακτοβιομηχανία που συνεργάζονται, ήρθαν σε επαφή και με άλλους παραγωγούς και διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό τους.

Στη συνέχεια, έγιναν μέλη στο Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης και πλέον έχουν καταφέρει να παράγουν το πρώτο βιολογικό λίπασμα στην Ελλάδα από το μαλλί των προβάτων. Προς το παρόν, το λίπασμα διατίθεται σε συσκευασίες των 300 γραμμαρίων και μπορεί να καλύψει ανάγκες στην καλλιέργεια λαχανικών και λουλουδιών.



«Στα θετικά του προϊόντος συγκαταλέγεται ότι εμπεριέχει άζωτο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, βιοδιασπάται -κάτι που επιτρέπει την αργή απορρόφηση των συστατικών του από το χώμα- και περιορίζει έως και 30% τις ανάγκες άρδευσης», όπως εξηγούν οι δημιουργοί του. Εκτός του λιπάσματος, στον σχεδιασμό τους είναι και η αξιοποίηση του μαλλιού για την παραγωγή νημάτων με ειδικές τεχνικές, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα.

Το πλάνο

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Κολτσίδα, η ομάδα εστιάζει στην πλήρη λειτουργία τριών νέων κτηνοτροφικών μονάδων («θερμοκοιτίδων»), στις οποίες νέοι κτηνοτρόφοι θα μαθαίνουν τα πάντα για την εκτροφή των ζώων. Οι νέοι κτηνοτρόφοι θα έχουν οικονομική και επιστημονική στήριξη και θα εκπαιδεύονται εκεί για τρία χρόνια. Εκτός αυτού, τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται με τον Δήμο Αθηναίων για τη στήριξη των αστέγων και ήδη ένας εξ αυτών έχει προσληφθεί και εργάζεται στην Κοζάνη! Σύμφωνα με τον κ. Κολτσίδα, «η ομάδα μας παρέχει φιλοξενία-στέγη και η δουλειά μας είναι 365 μέρες τον χρόνο, οπότε ο εκάστοτε εργαζόμενος δεν χρειάζεται να μπει σε αναζήτηση εργασίας κάποιους μήνες».

Ενεργειακή κοινότητα

Τα μέλη της Proud Farm έχουν ιδρύσει την Ενεργειακή Κοινότητα Μη Κερδοσκοπικού Σκοπού Δυτικής Μακεδονίας μέσω συστήματος φωτοβολταϊκών. Σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, προχωρά σε δωρεάν γαλακτομετρήσεις, προσφέροντας σε έναν παραγωγό τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα παραγωγικά δεδομένα. Αυτά τον βοηθούν στις σωστές επιλογές που έχουν να κάνουν με τη γενετική βελτίωση του κοπαδιού, την υγεία του, τη διατροφή του, την αναπαραγωγή, αλλά και την οικονομική απόδοση.

Επίσης, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα καταγραφής θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, για την παρακολούθηση των συνθηκών σταβλισμού.

Στήριξη στους νέους παραγωγούς

Έχει ήδη ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος αιτήσεων στήριξης στο Μέτρο 22, που αφορά την ενίσχυση των νεοεισερχόμενων στον κλάδο κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών.

Όπως ανακοινώθηκε:
■ Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 έως και 5.480 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, ανάλογα με την κλάση (αριθμός των ζώων) που ανήκει ο κάθε δικαιούχος, αλλά και την έδρα της εκμετάλλευσης.
■ Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, η έδρα των οποίων βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας και της Κρήτης), τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%. Μέριμνα υπάρχει και για τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών.
■ Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 έως και 7.000 ευρώ ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με τα αντίστοιχα κριτήρια.

*Πάνος Ευαγγέλου / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής