Τα κίνητρα της εμπρηστικής επίθεσης στο γνωστό ιταλικό εστιατόριο «Cavaliere», που βρίσκεται στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 42, στη Νέα Σμύρνη, αναζητούν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Από την πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 04.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, κινδύνευσαν πέντε ένοικοι διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, στο ισόγειο της οποίας στεγαζόταν το εστιατόριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έλαβαν καταθέσεις από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, μεταξύ των οποίων ο σεφ και υπεύθυνος κουζίνας, Βασίλης Τσατσάκης, σύζυγος της ηθοποιού και πρώην μοντέλου Μάρας Δαρμουσλή, καθώς και ο Γιάννης Τσαλαπάτης, σύζυγος της Έλλης Αγγελιδάκη.


Δεν είχαν πρόβλημα

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κανείς εξ αυτών δεν ανέφερε ότι υπήρχαν προβλήματα με ανθρώπους της νύχτας ή άλλα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να πυρπολήσουν το κατάστημα.

Το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής θεωρεί πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, καθώς έχουν βρεθεί υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού και τα οποία εξετάζονται στα ειδικά εργαστήρια. Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει δεκάδες βίντεο από κάμερες καταστημάτων και σπιτιών της ευρύτερης περιοχής, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους δράστες και το δρομολόγιο που ακολούθησαν από και προς το εστιατόριο. Μέχρι στιγμής, η ανάλυση του υλικού δεν έχει δώσει στοιχεία, παρά μόνον ενδείξεις για τις κινήσεις των δραστών.

Ο υπάλληλος που βρισκόταν εντός του καταστήματος την ώρα της εμπρηστικής επίθεσης και καθάριζε το εσωτερικό του χώρου, στην κατάθεσή του, δεν έδωσε αξιοποιήσιμα στοιχεία στις Αρχές. Από τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μέχρι αυτή τη στιγμή, οι αστυνομικοί δεν έχουν καταφέρει να εξαγάγουν κάποιο συμπέρασμα για τους δράστες, με αποτέλεσμα οι έρευνες να εστιάζουν στην ανάλυση του οπτικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο άλλες δύο πυρκαγιές, στις 4 Μαρτίου σε καφετέρια στη Γλυφάδα και στις 14 Μαρτίου σε παντοπωλείο στην Κηφισιά, να σχετίζονται με την υπόθεση της Νέας Σμύρνης.

Ενδεχομένως να πρόκειται για τους ίδιους δράστες, οι οποίοι θέλουν να πιέσουν με αυτόν τον τρόπο τους ιδιοκτήτες, ώστε να πληρώσουν «μεροκάματο» προκειμένου τα καταστήματά τους να μην αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Πλην όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιου είδους στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 28/03/2023 - Συντάκτης: Γιώργος Σόμπολος