Η διαδικτυακή πορνεία, γνωστή και ως εικονική ή ψηφιακή πορνεία, έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με την άνοδο του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι εργαζόμενοι στο σεξ στρέφονται όλο και περισσότερο σε διαδικτυακές πλατφόρμες για να συνδεθούν με πελάτες. Ενώ η διαδικτυακή πορνεία μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές σεξουαλικής εργασίας, ενέχει επίσης σημαντικούς κινδύνους και προκλήσεις για τους εργαζόμενους στο σεξ.

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της διαδικτυακής πορνείας είναι ότι επιτρέπει στους εργαζόμενους στο σεξ να λειτουργούν από την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν από βία ή παρενόχληση σε παραδοσιακούς οίκους ανοχής. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες επιτρέπουν επίσης στους εργαζόμενους στο σεξ να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό δυνητικών πελατών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις δυνατότητες κέρδους τους. Ένα από τα μειονεκτήματα όμως του Internet είναι ότι γίνεται πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους στο σεξ να ελέγξουν τους πιθανούς πελάτες και να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Στην Ελλάδα, η διαδικτυακή πορνεία παραμένει παράνομη. Για παράδειγμα, απαγορεύονται οι διαδικτυακές αγγελίες για σεξουαλικές υπηρεσίες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην ισχύει επί της ουσίας, καθώς πολλές γυναίκες, κυρίως, εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται σε ιστοσελίδες που μέχρι και αυτή τη στιγμή βρίσκονται online. Στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, οι αγγελίες προσφοράς ερωτικών υπηρεσιών είναι εκατοντάδες και ανανεώνονται κάθε 2-5 λεπτά. Στις ερωτικές αγγελίες, πέρα από φωτογραφίες των γυναικών που προσφέρουν την ερωτική τους «συντροφιά», αναγράφονται και άλλες πληροφορίες, όπως η τιμή, η περιοχή και φυσικά το τηλέφωνο για να κλειστεί το ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους οπουδήποτε επιθυμούν (ξενοδοχείο ή άλλος ιδιωτικός χώρος).

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες αυτές μπορεί να είναι θύματα κυκλωμάτων trafficking και μπορεί επίσης να κρατούνται χωρίς την θέλησή τους σε διάφορα σπίτια-φυλακές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κυρίως. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κινητά που αναγράφονται στις αγγελίες είναι τα λεγόμενα «πακιστανικά», τα οποία έχουν εκδοθεί από αλλοδαπούς που πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η ανωνυμία σε περίπτωση που γίνει έλεγχος από τις Αρχές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότερες κοπέλες προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, καθώς τα κυκλώματα trafficking τους υπόσχονται μια νόμιμη δουλειά, αλλά μόλις φτάσουν στην Ελλάδα, τις εκπορνεύουν παρά τη θέλησή τους. Τα θύματα ελέγχονται συνεχώς και στα ραντεβού αναλαμβάνει να τα πάει συνοδός, για να σιγουρευτεί ότι το θύμα δεν θα αποδράσει.

Ύστερα από επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. αποδείχθηκε ότι πίσω από τη σεξουαλική εκμετάλλευση αυτών των γυναικών στήνονται ειδικά τηλεφωνικά κέντρα από τα κυκλώματα των μαστροπών, τα οποία διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες αγγελίες σε πολλές ιστοσελίδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται online.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα ερωτικών αγγελιών:

porneia