Μία πολύ επικίνδυνη για τα ελληνικά δεδομένα τρομοκρατική ενέργεια αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) καθώς σχεδιαζόταν να χτυπηθεί ισραηλινό εστιατόριο το οποίο λειτουργούσε παράλληλα και ως άτυπη συναγωγή στην περιοχή του Ψυρρή στην καρδιά της Αθήνας.

Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο Πακιστανών υπηκόων, οι οποίοι βρίσκονταν στη χώρα μας για τουλάχιστον 4 με 5 χρόνια χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής και φέρεται να λάμβαναν τις εντολές τους από ομοεθνή τους, ο οποίος βρισκόταν στο Ιράν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο εξωτερικός οργανωτής συνδεόταν άμεσα με την ιρανική κυβέρνηση. «Ήταν μια ακόμη απόπειρα του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών στόχων που βρίσκονται εξωτερικό. Μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε συνδρομή πληροφοριών για την αποκάλυψη της δομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η δομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το ίδιο το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις ιρανικές απόπειρες επιθέσεων σε όλο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι συλληφθέντες ηλικίας 27 και 29 ετών ζούσαν στην περιοχή της Σπάρτης και της Ζακύνθου και απασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές δουλειές και οι εντολές που λάμβαναν ήταν να χτυπήσουν το Gostijo Kosher Restaurant, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αισώπου 10, στου Ψυρρή. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί και συναγωγή και αποτελεί ένα μέρος επίσκεψης όλων των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Αθήνα. Μάλιστα, θα αποτελούσε σημείο συνάντησης όλων των τουριστών από το Ισραήλ που θα επέλεγαν να επισκεφθούν τη χώρα μας κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, το οποίο είναι από τις 5 έως τις 13 Απριλίου και πιθανώς να ήταν και ο χρόνος που θα επέλεγαν οι τρομοκράτες να χτυπήσουν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στόχος των Πακιστανών τρομοκρατών ήταν να πληγεί ένας χώρος με ισχυρό συμβολισμό τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κίνητρο των συλληφθέντων ήταν οικονομικό καθώς ο εγκέφαλος, ο οποίος έδινε τις εντολές, τους είχε υποσχεθεί χρηματικό αντάλλαγμα το οποίο θα λάμβαναν όταν θα πραγματοποιούσαν την επίθεση. Οι δράστες φέρεται να είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι οι δράστες ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν είτε κάποια φιάλη αερίου προκειμένου να προκαλέσουν έκρηξη, είτε εκρηκτικά. Παρ' όλα αυτά ο ακριβής τρόπος που θα διέπρατταν την τρομοκρατική ενέργεια μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά σίγουρα θα ήταν δύσκολή η χρησιμοποίηση πυροβόλων όπλων λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής. Του Ψυρρη είναι μια τοποθεσία που αποτελείται από πολύ στενούς δρόμους που μπορούν να μπλοκαριστούν πολύ εύκολα από την Αστυνομία και έτσι δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή.

Επιπλέον, φέρεται να υπήρξε προσπάθεια στρατολόγησης και άλλων ατόμων προκειμένου να προβούν σε διευκόλυνση της υλοποίησης του σχεδίου τους ή και στην οργάνωση μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ μπήκαν οι δύο Πακιστανοί στα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου όταν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ) ενημέρωσαν την ΕΥΠ για τον εγκέφαλο, μετά την επίθεση Παλαιστίνιων σε εβραϊκή συναγωγή που είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν 7 άνθρωποι (27 Ιανουαρίου 2023). Να σημειωθεί ότι στα χέρια των Αρχών βρίσκονται και ψηφιακά δεδομένα στα οποία έχει εντοπιστεί υλικό που συνδέει τους κατηγορούμενους με τον εξωτερικό σύνδεσμό τους που βρίσκεται στο Ιράν αλλά και με τον γενικότερο σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Επίσης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ´αγνώστου ( ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν) για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα). Ασκήθηκε δίωξη και για πρόσκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς είχαν προσεγγίσει δυο άτομα τα οποία αρνήθηκαν να στρατολογηθούν κι έχουν καταθέσει ως μάρτυρες. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.