Τον οπλισμό των δύο Πακιστανών τρομοκρατών αλλά και τους συνεργούς τους, αν αυτοί υπάρχουν, αναζητούν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και οι πράκτορες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, προκειμένου να κλείσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο ερευνών που αφορά τη δράση των τρομοκρατών.

Ο 29χρονος εργάτης γης Χουσεΐν Αμπίντ, που διέμενε στη Σκάλα Λακωνίας, και ο 27χρονος εργάτης Σαΐντ Ιρτάζα Χαϊντέρ, που διέμενε στον Λαγανά Ζακύνθου, είναι τα δύο πρόσωπα τα οποία ερευνούν εξονυχιστικά οι ελληνικές διωκτικές Αρχές. Ως αρχηγός της ομάδας εμφανίζεται ο 27χρονος Χαϊντέρ. Και οι δυο τους σκόπευαν να αιματοκυλίσουν το εβραϊκό εστιατόριο «Gostijo», στην οδό Αισώπου 10, στου Ψυρρή. Όχι λόγω πολιτικών πεποιθήσεων ούτε για θρησκευτικούς λόγους, αλλά για αρκετές χιλιάδες ευρώ που θα εισέπρατταν για τις υπηρεσίες τους, όπως είχαν συμφωνήσει με τον 30χρονο «εγκέφαλο» του διεθνούς δικτύου τρομοκρατών Δύναμη Κουντς. Ο 30χρονος φέρεται να διαμένει στην Τεχεράνη στο Ιράν.

Σημειώνεται ότι η Δύναμη Κουντς (Quds Force) είναι ένας από τους πέντε κλάδους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, που ειδικεύεται σε αντισυμβατικό πόλεμο και στρατιωτικές επιχειρήσεις πληροφοριών. Οι συλλήψεις μπορεί να έγιναν, τα πειστήρια που αποδεικνύουν πως οι δύο άνδρες είχαν κάνει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για να θέσουν σε εφαρμογή το αρρωστημένο τους σχέδιο μπορεί να εντοπίστηκαν, όμως, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, λένε οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες.

Αέριο και εκρηκτικά

Ο εντοπισμός του οπλισμού. Πού βρίσκονται δηλαδή το αέριο, τα εκρηκτικά και ο βαρύς οπλισμός με τα οποία θα πραγματοποιούσαν τις επιθέσεις τους οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες. Ο 27χρονος Χαϊντέρ είναι ο άνθρωπος που μιλούσε με τον 30χρονο «εγκέφαλο» του δικτύου. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων που εντοπίστηκαν στο κινητό του και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι ο άνθρωπος που ενημέρωνε τον 30χρονο, ο οποίος διαρκώς και επιτακτικά ζητούσε το αίμα Ισραηλινών στην Ελλάδα, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες το 2021 και το 2022 σε Κύπρο και Τουρκία.

Το τρομοκρατικό χτύπημα είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί από τις 5 έως και τις 13 Απριλίου, κατά τη διάρκεια του Εβραϊκού Πάσχα, και η έγκαιρη ενημέρωση από τους άνδρες της Mosant στους Έλληνες συναδέλφους τους απέτρεψε την αιματοχυσία.

Όμως, ο οπλισμός παραμένει άφαντος. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο στον Λαγανά Ζακύνθου και στη Σκάλα Λακωνίας όσο και στον καταυλισμό αθίγγανων στα Άνω Λιόσια αλλά και σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας, οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν το παραμικρό. Στα Άνω Λιόσια, οι δύο συλληφθέντες διατηρούσαν ένα μίνι κρησφύγετο, στο οποίο έμεναν συχνά, σε έναν καταυλισμό όπου διέμεναν Ρομά αλλά και αρκετοί μουσουλμάνοι. Το ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας ήταν ένας ακόμη χώρος που χρησιμοποιούσαν για τη διαμονή τους οι δύο τρομοκράτες.

Πουθενά όμως δεν εντοπίστηκαν ίχνη του οπλισμού. Αυτόν τον οπλισμό και τυχόν συνεργούς αναζητούν οι αστυνομικοί προκειμένου να κλείσουν τον φάκελο της υπόθεσης. Οι δύο Πακιστανοί, ιρανικής καταγωγής, αναμένεται να απολογηθούν σήμερα το πρωί στον ανακριτή. Εκεί, θα αποκαλύψουν, αν τελικά αποφασίσουν να μιλήσουν, πώς λάμβαναν τις εντολές από τον 30χρονο «εγκέφαλο» του δικτύου και, φυσικά, τις προπαρασκευαστικές κινήσεις τους. Πώς επελέγησαν, αν εκτός από το εβραϊκό στου Ψυρρή, που λειτουργούσε ως συναγωγή, υπήρχαν στόχοι παρόμοιου ενδιαφέροντος αλλά και τον τρόπο με προμηθεύτηκαν τον οπλισμό, ο οποίος προς το παρόν εξαφανισμένος.

Συνεργασία με Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά με τις ισραηλινές Αρχές, τις οποίες ενημερώνουν διαρκώς για τα αποτελέσματα των ελέγχων στις ηλεκτρονικές συσκευές των δύο Πακιστανών.
Για τους Ισραηλινούς είναι επιτακτική ανάγκη να εντοπιστεί και να συλληφθεί ο 30χρονος «εγκέφαλος» αυτής της τρομοκρατικής ομάδας. Μια ομάδα που, για τους Έλληνες αστυνομικούς και πράκτορες, φαίνεται να έχει εξαρθρωθεί πλήρως. Από την έως τώρα ανάλυση των δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα του Αμπίντ και του Χαϊντέρ δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι αλλοδαποί που να θέλησαν να συμμετάσχουν στο αιματοκύλισμα αθώων πολιτών. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλη ομάδα κρούσης της ίδιας οργάνωσης στη χώρα μας, που να μη γνωρίζει η μία την ύπαρξη της άλλης. Ενδεχόμενο που δεν φαίνεται προς το παρόν να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες, όμως λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν πλέον τίποτε.

Η πρεσβεία

Η πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter αναφέροντας ότι: «Η πρεσβεία της Ι.Δ. του Ιράν διαψεύδει έντονα τις φήμες που διαδίδονται από σιωνιστικές πηγές και τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Ιράν. Είναι προφανές ότι τα κατασκευασμένα σενάριά τους σκοπεύουν την εκτροπή της προσοχής του κοινού από την εσωτερική τους κρίση».

* Γιώργος Σόμπολος / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή