Συγχυσμένοι από την πολυπλοκότητα της επίθεσης που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν σε βάρος ανυποψίαστων Ισραηλινών φαίνεται ότι ήταν οι δύο ιρανικής καταγωγής Πακιστανοί που συνελήφθησαν από τις ελληνικές υπηρεσίες Ασφαλείας και την Παρασκευή οδηγούνται ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθούν αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, η Μοσάντ είχε ενημερώσει την ΕΥΠ ότι οι τρομοκράτες επικοινώνησαν αρκετές φορές  με τον εντολέα τους, ο οποίος τους πίεζε να εκτελέσουν όσο το δυνατό συντομότερα το «χτύπημα» ενόψει και του εβραϊκού Πάσχα, που ξεκινά το απόγευμα της επόμενης Τετάρτης 5 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ της Πέμπτης 13 Απριλίου.

Ενεργοποίηση

Ο  τρομοκρατικός πυρήνας της ιρανικής οργάνωσης στην Ελλάδα φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της ίδιας ομάδας να εκτελέσει Ισραηλινούς τουρίστες σε θέρετρο της Κωνσταντινούπολης, τον Ιούνιο του 2022. Οι δυο τρομοκράτες ξεκίνησαν να παρακολουθούν κατά περιόδους τις δύο ισραηλίτικες συναγωγές στο Θησείο, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να βρουν «ανοίγματα» στο Εβραϊκό  Μουσείο, στον πεζόδρομο της Ερμού. Επίσης στη λίστα των επιλογών τους περιλαμβάνονταν και κάποιες μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες, ιδιοκτησίας Ισραηλινών.

Διαπίστωσαν όμως ότι τα κτίρια φρουρούνταν επισταμένως κι έτσι περιορίστηκαν στο δημοφιλές για την εβραϊκή κοινότητα -και όχι μόνο- εστιατόριο της οδού Αισώπου. 

Όμως, από την τεχνική και φυσική παρακολούθησή τους προκύπτει -κατά τις ίδιες πηγές- ότι όσοι δρόμοι διαφυγής σκόπευαν να ακολουθήσουν, είτε προς την Πλατεία Μοναστηρακίου είτε προς την Πλατεία Κουμουνδούρου, την Ευριπίδου και τη Σωκράτους, είχαν μεγάλη κίνηση τις ώρες αιχμής, όταν δηλαδή ήθελαν να δράσουν. Επίσης, μέσα από τον κόσμο, στις οδούς Τάκη, Καραϊσκάκη, Αγίας Θέκλας, Πιττάκη κ.λπ., οι οποίες οδηγούν προς το εστιατόριο, θα ήταν λάθος επιχειρησιακά να κυκλοφορούν με βομβιστικούς μηχανισμούς και όπλα, γιατί οι ανυποψίαστοι πολίτες ενδεχομένως θα προκαλούσαν πανικό. 

Το δεύτερο μεγάλο λάθος

Στο σημείο αυτό, επειδή αδυνατούσαν να βρουν λύση, υποστηρίζεται ότι διέπραξαν το δεύτερο μεγάλο λάθος τους, επικοινωνώντας με διαφόρους εντός και εκτός της επικράτειας μέσω τηλεφώνου και social media.

Οι «κοριοί» των υπηρεσιών τούς κατάλαβαν αμέσως και έδρασαν επειδή οι τρομοκράτες «δεν έβρισκαν κόσμο», κυρίως περιφερειακά μέλη, ενώ πιθανολογήθηκε ότι θα προχωρούσαν ακόμα και μόνοι τους, αφού το δέλεαρ των 15.000 ευρώ που θα έπαιρναν για κάθε νεκρό ήταν τεράστιο. Επί τούτου αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση: «Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος και σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους». Υπό αυτές τις συνθήκες, πίεσης και ανάγκης για παραπάνω χρήματα, υπέπιπταν σε συνεχή λάθη, μέχρι το μοιραίο, που οδήγησε στη σύλληψή τους.