«Μάχη» προκειμένου να κληθεί στο δικαστήριο και να καταθέσει στη δίκη η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, αλλά και να αναγνωσθεί η κατάθεσή της στην ανάκριση για την υπόθεση των θανάτων των άλλων δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, έδωσε στο δικαστήριο ο υπερασπιστής της 34χρονης κατηγορούμενης.

Με αίτημα που υπέβαλε ο Αλέξης Κούγιας και το οποίο έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο ζήτησε να κλητευθεί η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, καθώς στην ανακριτική κατάθεσή της στην άλλη δικογραφία που αντιμετωπίζει η 34χρονη «διαψεύδει τους γιατρούς στο “Καραμανδάνειοπου λένε ότι επικοινώνησαν μαζί της οποτεδήποτε πριν η Τζωρτζίνα πάθει την ανακοπή».

Κατά τον δικηγόρο «η κατάθεση Καρατζά οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση της κατηγορίας για απόπειρα ανθρωποκτονίας, καθώς διαψεύδει ότι δήθεν επικοινώνησαν μαζί της είτε κατά την εισαγωγή είτε κατά τη νοσηλεία. Η μοναδική επικοινωνία που είχαν μαζί της ήταν μετά την ανακοπή, όταν τη ρώτησαν αν είχε εξετάσει ποτέ την Τζωρτζίνα στο παρελθόν!».

Ωστόσο η παιδοκαρδιολόγος, αν και πράγματι αναφέρει στην κατάθεσή της ότι την κάλεσαν από το «Καραμανδάνειο» μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας και όχι πριν, όπως έχουν καταθέσει οι γιατροί, διευκρινίζει ότι το παιδί δεν αντιμετώπιζε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.

«Από το αρχείο μου προκύπτουν και δύο εξετάσεις καρδιολογικής φύσεως που έγιναν στη Δασκαλάκη Γεωργία. Η πρώτη έγινε στις 29 Μαρτίου 2021 και η δεύτερη στις 12 Απριλίου 2021. Και οι δύο αυτές εξετάσεις ήταν απόλυτα φυσιολογικές. Η Δασκαλάκη Γεωργία υπέστη μία ανακοπή στο “Καραμανδάνειο”. Όταν υπέστη την ανακοπή, δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, με κάλεσαν από το “Καραμανδάνειο” και με ρώτησαν αν την είχα εξετάσει. Ανέτρεξα στο αρχείο και βρήκα την πρώτη εξέταση που σας είπα, οπότε τους ενημέρωσα σχετικά με το φυσιολογικό αποτέλεσμα», αναφέρει η γιατρός και συμπληρώνει πως «αμέσως μετά την ανακοπή το παιδί διακομίστηκε στο δικό μας νοσοκομείο, όπου το εξέτασα στις 12 Απριλίου 2021 και ήταν και πάλι μια χαρά. Με λίγα λόγια, η καρδιά του παιδιού ήταν σε άριστη κατάσταση και σίγουρα δεν είχε την εικόνα μίας καρδιάς που είχε πρόσφατα ανακοπή».

Πάντως η κατάθεση της παιδοκαρδιολόγου ανατρέπει και την αιτία θανάτου της «αγενεσίας φλεβόκομβου», που αποδόθηκε στο μωρό της οικογένειας, την Ίριδα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 6 μηνών. «Από τα στοιχεία της εξέτασης αυτής και συγκεκριμένα από το υπερηχογράφημα με Doppler και την ανατομία της καρδιάς προκύπτει ότι πρόκειται για μια φυσιολογική εξέταση χωρίς παθολογικά ευρήματα, η οποία έγινε στις 11 Ιανουαρίου 2021. (…) Θυμήθηκα ότι το υπερηχογράφημα που σας είπα πιο πάνω το είχα κάνει σε ένα βρέφος κορίτσι και ο λόγος ήταν αθώος, ένα συστολικό φύσημα 1/6 στην καρδιά, το οποίο είχε ακούσει η παιδίατρος χωρίς κάποιο άλλο εύρημα. Τέτοια περιστατικά συνήθως δεν έρχονται στο νοσοκομείο, αφού είναι πολύ αθώα, αλλά η παιδίατρος το έστειλε προληπτικά για να το εξετάσω και εγώ», κατέθεσε η κυρία Καρατζά, αποκλείοντας την αιτία θανάτου που καταγράφηκε στην ιατροδικαστική έκθεση αργότερα.

«Με λίγα λόγια, ήταν ένα απόλυτα φυσιολογικό στην υγεία του μωρό. (…) Δεν υπάρχει νόσος φλεβόκομβου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και είναι κάτι που συναντάται σε υπερήλικες. Η αγενεσία και υποπλασία κατ’ αρχάς είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σε μία παθολογοανατομική εξέταση. Επίσης, αν υπήρχε πράγματι τέτοιου είδους πρόβλημα στην καρδιά του βρέφους, θα εμφανιζόταν σίγουρα υπερβολική βραδυκαρδία», κατέληξε.

Μήνυσε τους γιατρούς του «Καραμανδάνειου» η Πισπιρίγκου

Τα «βέλη» του σε βάρος των παιδιάτρων του «Καραμανδάνειου», όπου νοσηλευόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα όταν έπαθε την ανακοπή που οδήγησε στην παραπληγία, έστρεψε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα, κορυφώνοντας την επίθεσή του, προχώρησε στην υποβολή μήνυσης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σε βάρος των γιατρών, κατηγορώντας τους για ιατρικό λάθος και ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τη διάπραξη των αδικημάτων της σωματικής βλάβης εξ αμελείας από υπόχρεο, της ψευδούς βεβαίωσης, αλλά και της ψευδούς κατάθεσης.

Προάγγελος της κίνησής του αυτής ήταν μια ανακοίνωση, η οποία προηγήθηκε της ενάρξεως της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία ο ποινικολόγος εξαπέλυσε βολές σε βάρος των ανακριτριών που χειρίστηκαν τις υποθέσεις των θανάτων των τριών παιδιών της 34χρονης, αλλά και της ειδικής επιστήμονα Χαράς Σπηλιοπούλου που διορίστηκε για να βοηθήσει στην ανάκριση.

«Οι δύο αναφερόμενες ανωτέρω ανακρίτριες, κατά παράβαση κάθε συνθήκης ορθής ανακριτικής διαδικασίας, απέφυγαν να εξετάσουν, ειδικά στην περίπτωση της Τζωρτζίνας, καλώντας ως μάρτυρες, παιδοκαρδιολόγους, οι οποίοι θα έπρεπε είτε να επιβεβαιώσουν είτε να διαψεύσουν τις ενορχηστρωμένες καταθέσεις των παιδιάτρων και ειδικευομένων παιδιάτρων, των διευθυντών και των προϊσταμένων της παιδιατρικής κλινικής του “Καραμανδανείου” Νοσοκομείου Πατρών», ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Ο ίδιος, εξαιρώντας στη συνέχεια τον νευρολόγο Αδαμάντιο Κατερέλλο, ο οποίος «σε ερώτηση του κυρίου Κούγια απήντησε, εκθέτοντας όλους τους παιδιάτρους, ότι αν αυτές οι ενδείξεις καρδιολογικού προβλήματος υπήρχαν στο δικό του παιδί “θα το έπαιρνε και θα το πήγαινε στην Αμερική για να το σώσει”», προανήγγειλε την υποβολή μήνυσης σε βάρος των υπόλοιπων γιατρών του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου.

Χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, εγκάλεσε τις ανακρίτριες για «απόκρυψη της αλήθειας» και αναφέρθηκε σε «ψευδομάρτυρες γιατρούς που» -σύμφωνα με τον κ. Κούγια- «σε όλες τις καταθέσεις ανεφέροντο στην κ. Καρατζά (παιδοκαρδιολόγο) για να καλύψουν το τεράστιο ιατρικό λάθος τους, να νοσηλεύουν την αείμνηστη Τζωρτζίνα, διότι δήθεν έπασχε από γαστρεντερίτιδα και αρχόμενη βρογχοπνευμονία, δίνοντας αντιβιοτικά, αντί να αξιολογήσουν ευρήματα αντικειμενικά, επιστημονικά ως καρδιολογική πάθηση, η οποία και πράγματι υφίστατο, με αποτέλεσμα η Τζωρτζίνα να υποστεί ανακοπή και τελικώς τετραπληγία»

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/3