Tο Σοφικό Έβρου επισκέφτηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη, όπου είχε συνάντηση με τις υφάντρες της περιοχής,  οι οποίες την υποδέχτηκαν στο γραφικό Πολύκεντρο. Η σύζυγος του πρωθυπουργού ξεναγήθηκε στους χώρους του κέντρου, οι οποίοι έχουν  διαμορφωθεί με ιδιαίτερο, θεματικό τρόπο.

Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η Αγγελική Γιαννακίδη - μια γυναίκα που ξεχωρίζει εντός και εκτός συνόρων - για το έργο της και τη συμβολή της στην ανάδειξη του πολιτισμού της Θράκης. Η κυρία Γιαννακίδη, η οποία έχει ιδρύσει το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, έδειξε στην κυρία Μητσοτάκη την αίθουσα των αργαλειών και τις χρωματιστές δημιουργίες των υφαντριών. Οι ντόπιες γυναίκες μοιράστηκαν τα μυστικά της δουλειάς τους και εντυπωσίασαν με την δημιουργικότητα τους.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής

Με αφορμή την συνάντηση, στην οποία παρέστη και η Στέλλα Θεοδοσίου, η αντιδήμαρχος του Διδυμοτείχου, η κυρία Μητσοτάκη άκουσε τους προβληματισμούς των γυναικών, ενώ είχε μαζί τους μια εποικοδομητική συζήτηση για το πώς μπορεί να αναδειχτεί η πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς που θα στεγάσει τις δημιουργίες των ντόπιων υφαντριών, ενώ παράλληλα θα κάνει το έργο τους προσβάσιμο στο ευρύ κοινό.

Όπως επισημάνθηκε η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης - με αφορμή τα εμβληματικά ενεργειακά έργα - είναι μια αφορμή και για την προώθηση του πολιτισμού και των λαϊκών τεχνών της περιοχής και δεν θα πρέπει να μείνει αναξιοποίητη.

Η ιστορία της περιοχής σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες

Εκτός από τους αργαλειούς, η κυρία Μητσοτάκη εντυπωσιάστηκε και από την αυθεντικότητα του έργου του κύριου Σπύρου Ουζουνάκη. Ο ντόπιος καλλιτέχνης ζωγραφίζει σκηνές που αναπαριστούν την καθημερινότητα και την ιστορία των προγόνων του σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες, με στόχο όπως είπε να τιμήσει τις ρίζες του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας αποτελεί μία πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, και η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.