«Περιμένεις να έχει πιο έντονες αντιδράσεις, όπως μία μητέρα, πράγμα που δεν είδα. Έναν θρήνο», τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος είπε πως ζήτησε από την κατηγορούμενη να του στείλει βίντεο με τα επεισόδια σπασμών που έκανε η μικρή Τζωρτζίνα και μάλιστα τόνισε πως όταν το παιδάκι μεταφερόταν στην εντατική δεν έκανε αυτά τα επεισόδια. Περιέγραψε μάλιστα τι έδειχναν αυτά τα βίντεο όπως του ζητήθηκε από τη μητέρα. «Είναι ένα παιδί που κλαίει με εναλλαγές. Το βίντεο εστιάζει περισσότερο στο μόνιτορ. Τα μόνιτορ δεν δείχνουν παθολογική δραστηριότητα και δεν είναι παθολογικά. Υπάρχουν ανεξήγητα φαινόμενα… Κατέληξα πως επρόκειτο για δυσπραγία της καρδιάς σε κάτι. Παρατηρήθηκε και βραδυκαρδία. Το αποδίδω στη διαταραχή πρόσληψης οξυγόνου στην καρδιά με τρόπο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Μου έκανε εντύπωση που η νοσηλεύτρια μου ανέφερε μυδρίαση στο μάτι… Υπάρχει η κεταμίνη που κάνει διαστολή της κόρης και ταχυκαρδία», τόνισε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Λέτε πως σε ένα από αυτά τα επεισόδια ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης.

Μάρτυρας: Ναι. Μου έκανε εντύπωση, είχα μεγάλη αγωνία και παρακολούθησα και έχω καταγράψει όλη την εφημερία. Ήταν τόσο καλός ο ρυθμός της Τζωρτζίνας. Και μάλιστα έκανα βιντεοκλήση στη μητέρα, μιλούσαμε, τραγουδούσαμε. Ήταν ένα χαμογελαστό παιδί η Τζωρτζίνα.

Ο κ. Ηλιάδης δέχθηκε ερωτήσεις για την κεταμίνη

Πρόεδρος: Χορηγήσατε στην Τζωρτζίνα κεταμίνη;

Μάρτυρας: Στην προσπάθεια να έχουμε καλύτερη καταστολή δοκιμάζουμε αρκετά φάρμακα, δώσαμε, δεν τη φοβόμαστε. Στα χέρια τα δικά μας είναι ασφαλής. Έχει κάποιες παρενέργειες, είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια. Αν κάποιος δώσει κεταμίνη για να κάνει διασωλήνωση, το στόμα του ασθενούς κάνει σάλια και πρέπει να προηγηθεί άλλο φάρμακο για να στεγνώσει το παιδί από το φάρμακο. Είναι καλό φάρμακο με καλά αποτελέσματα. Αρκετά ασφαλές. Μπορεί ο γιατρός ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει να χορηγήσει τη δόση. Αν τη χορηγήσει γρήγορα μπορεί να έχει και αναπνευστική ανακοπή. Μεταβολίζεται, δεν παραμένει πολλή ώρα στον οργανισμό. Η κεταμίνη στην Ελλάδα είναι μία, είναι συγκεκριμένο το φάρμακο, είναι μόνο πρωτόκολλο από τον ΙΦΕΤ, δεν μπορείς να το βρεις πουθενά, υπογράφει ο γιατρός όταν το παίρνει.

Ο μάρτυρας μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με την ανακοπή που υπέστη η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο και εάν υπήρχε καθυστέρηση από κάποιον επαγγελματία υγείας, τόνισε: «Για μένα ο κρίσιμος χρόνος είναι η καθυστέρηση του φροντιστή προς τρίτα άτομα. Πιστεύω πως ο χρόνος ήταν μεγάλος. Σίγουρα πάνω από 4, κοντά στα δέκα λεπτά. Έτσι πιθανολογώ από τις γνώσεις και την εμπειρία μου», είπε ο μάρτυρας.

Ερωτήσεις Αλ. Κούγια

Οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια στον μάρτυρα κ. Ηλιάδη σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις προκάλεσαν την ενόχληση του μάρτυρα.

Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, είναι αλήθεια;

Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν είναι κούριερ να μεταφέρει όργανο, είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων και είμαι περήφανος γι' αυτό και με έχει τιμήσει η Πολιτεία. Ό,τι είπε ο συνήγορος είναι προσβολή και απαιτώ να το ανακαλέσει. Είναι προσβολή στις μητέρες και τους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους.

Πρόεδρος: Υπάρχει συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις;

Μάρτυρας: Βεβαίως, με συναίνεση η μητέρα δίνει την καρδιά του παιδιού για να ζήσει ένας άλλος.

Κούγιας: Στέλνετε στο εξωτερικό τα όργανα των παίδων και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;

Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά όλα που λέει είναι στη σφαίρα της φαντασίας εκτός σύμπαντος.

Κούγιας: Πόσες φορές έχει ενεργοποιηθεί στην καριέρα σας η διαδικασία αυτή; Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς να δώσουν τα όργανα και πού έχουν πάει τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος για τη διακίνηση των οργάνων είναι ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Είμαι περήφανος που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσες φορές έγινε;

Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό.

Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν που έγινε κάποιος δωρητής οργάνων και τι έγιναν τα όργανα;

Μάρτυρας: Ο Θωμάς και το δεύτερο τελευταίο παιδί είναι η μικρή Ειρήνη. Δεν θα απαντήσω, το θεωρώ ασέβεια στη δωρεά οργάνων. Αν υπάρχει σχέση με την υπόθεση να μας το πει…

Αίτημα για κατ' αντιπαράσταση

Ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο, μετά τα όσα κατέθεσε ο κ. Ηλιάδης, προκειμένου να κληθούν και να καταθέσουν η ιατροδικαστής Χρ. Τσάκωνα, ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών Αγγ. Τσιόλα. Μάλιστα, ζήτησε την κατά αντιπαράσταση εξέτασή τους με τον κ. Ηλιάδη.

Η δίκη συνεχίζεται στις 25 Απριλίου.