Ανάμεσα στα θύματα του προπονητή-βιαστή Νίκου Σειραγάκη και ο ηθοποιός Liam Ireland, που έπεσε θύμα ασέλγειας στα 10 του χρόνια και αγωνίστηκε, όπως λέει, για να αφήσει πίσω οριστικά όλα εκείνα που στοίχειωναν για χρόνια τις σκέψεις και τα όνειρά του, από παιδί, τότε που έπαιζε μπάσκετ στην Κρήτη και είχε προπονητή τον άνδρα που αργότερα καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση 36 ανήλικων παιδιών.

Τον έβλεπαν σαν πατέρα

Στα λόγια του συμπυκνώνεται ο εφιάλτης που έζησαν όλα τα παιδιά που έπεσαν θύματα της εγκληματικής του δράσης.

«Από την ηλικία των 10 ετών με 13 πέρασα sexual abuse από τον προπονητή μου».

Ο παιδεραστής προπονητής είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων και να κάνει τα παιδιά να πιστέψουν πως όλα όσα ζουν και συμβαίνουν είναι φυσιολογικά.

«Όταν τον έπιασαν, λέγαμε γιατί κάνουν τόσο κακό σ' έναν τόσο καλό άνθρωπο. Ήμασταν τόσο διεστραμμένοι», λέει χαρακτηριστικά ο νεαρός ηθοποιός.

Πίσω από τις προπονήσεις και τις ομιλίες στα αποδυτήρια, μια όψη του παρέμενε για χρόνια σκοτεινή και αθέατη, ενώ ο ίδιος προσέγγιζε και κακοποιούσε ανήλικους αθλητές του, πολλοί από τους οποίους τον έβλεπαν σαν πατέρα τους.

«Δεν είχα πατέρα και έψαχνα ένα father figure όπου μπορούσα να βρω και όταν πήγα στη συγκεκριμένη ομάδα ήταν αυτός ο προπονητής εκεί», λέει ο Liam Ireland.

Η σύλληψη

Τα πάντα αλλάζουν τον Δεκέμβριο του 2011. Ο προπονητής Νίκος Σειραγάκης συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να ασελγεί σε βάρος τριών παιδιών και δύο χρόνια μετά, το 2013, καταδικάζεται για ασέλγεια σε 36 ανήλικα παιδιά. Η αποφυλάκισή του σε χρόνο–ρεκόρ συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του. Ποτέ δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Όπως έλεγε σε συνεντεύξεις του μέσα από τη φυλακή, τα όσα έκανε για τον ίδιο δεν ήταν παράνομα:

«Το δικαστήριο θεωρεί αυτομάτως ότι δύο αγόρια που φιλιούνται είναι παρεκκλίνοντες, είναι αρρωστημένοι, είναι δεν ξέρω τι. Εμένα μου θύμισαν τον λόγο εξομολογητών ιερέων της δεκαετίας του '70. Εγώ δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό, γιατί δεν εμπλεκόμουν με όλα τα άτομα έτσι, αλλά ο αριθμός είναι τριψήφιος».

Μιλούσε για παιδιά ηλικίας 10 ετών, που, όπως έλεγε, έδιναν τη συγκατάθεσή τους για να κάνει τα εγκλήματα που τον έστειλαν στη φυλακή:

«Για μένα είναι δικαίωμά τους να εκφράζονται όπως θέλουν, αρκεί να μη θίγονται τα δικαιώματα του άλλου. Θεωρώ ότι είναι δικαίωμα των εφήβων να εκφράζονται όπως θέλουν».

Η εμπιστοσύνη των θυμάτων στον προπονητή τους

Όλα τα θύματα μετά τη σύλληψη του προπονητή βρέθηκαν μπροστά στα ίδια αδιέξοδα.

«Ό,τι και να μου έλεγε, εγώ θα το έκανα γιατί τον εμπιστευόμουν και ήμασταν πολλά παιδιά έτσι. Δεν είχαμε καταλάβει ακριβώς τι πήγαινε λάθος», αναφέρει ο Liam Ireland.

Η πρώην σύζυγος και τα δύο παιδιά του Σειραγάκη, που πλέον έχουν ενηλικιωθεί, παραμένουν στο Ρέθυμνο και συνεχίζουν τις ζωές τους χωρίς να έχουν επικοινωνία με τον 59χρονο.

Το βούλευμα, με βάση το οποίο αποφυλακίστηκε, πάντως, βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για να μελετήσει κατά πόσο είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία που έβαλε τέλος στον εγκλεισμό του.

Τα 401 χρόνια που του είχαν επιβληθεί αρχικά, έγιναν στην πράξη μόλις 12, με τον ίδιο να ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του στην Αθήνα, που έχει δηλώσει ως τόπο διαμονής, και με τις αντιδράσεις των θυμάτων του να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Δημήτρη Παπαδημητριάδη, «ο σεξουαλικός προσανατολισμός για την ηλικία δεν αλλάζει, είναι έμφυτος, εγγενής. Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να προλαμβάνουμε την έκφραση της παιδοφιλίας σε παιδεραστία».