Αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο καρδιολογικής πάθησης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη εμφανίστηκε στην κατάθεσή της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά, η οποία κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, έπειτα από αίτημα του συνηγόρου της τελευταίας, Αλέξη Κούγια.

«Εδώ δεν υπήρχε κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Εξεπλάγην που η καρδιά της ήταν σε τόσο καλή κατάσταση μετά την ανακοπή», εξήγησε η μάρτυρας και επιβεβαίωσε ότι το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί της για να ελέγξει την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη, ενώ όταν αργότερα ανέσυρε από τη μνήμη της ότι την είχε εξετάσει προ δεκαημέρου, η εξέταση ακυρώθηκε. «Θεωρώ ότι το παιδί ήταν καρδιολογικά φυσιολογικό και πρέπει να στραφούμε σε άλλα αίτια για τον θάνατό του», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας, που θα εξεταστεί από τον κ. Κούγια σε άλλη συνεδρίαση. «Στις 29 Μαρτίου εξέτασα την Τζωρτζίνα έπειτα από παραπομπή του παιδιάτρου της οικογένειας, εξαιτίας των θανάτων των άλλων δύο παιδιών. Δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δηλαδή, αλλά ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος.

Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν μια χαρά. Ήταν όλα φυσιολογικά», ανέφερε η μάρτυρας και εξήγησε ότι στα παιδιά δεν απαιτούνται τέτοιες εξετάσεις.

Με το Καραμανδάνειο

Η μάρτυρας ξεκαθάρισε το ζήτημα της επικοινωνίας με τους γιατρούς του Καραμανδάνειου, καθώς στην ανακριτική κατάθεσή της ανέφερε ότι συνομίλησε μαζί τους μετά την ανακοπή του παιδιού.

«Στις 8 Απριλίου με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Φίλιας για να εξετάσω το παιδί και συνεννοηθήκαμε να το φέρουν την επόμενη μέρα. Εγώ στη συνέχεια ανακάλεσα στη μνήμη μου ότι είχα εξετάσει λίγες ημέρες νωρίτερα την Τζωρτζίνα και το ακυρώσαμε, γιατί δεν υπήρχε λόγος να το ξαναδώ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου», είπε η παιδοκαρδιολόγος. Απαντώντας στην ερώτηση πώς αντιδρά ένα σώμα όταν παθαίνει ανακοπή, με την πρόεδρο να διευκρινίζει ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει καταθέσει πως η Τζωρτζίνα τινάχτηκε από τη θέση της, η γιατρός εξήγησε: «Δεν υπάρχει αντίδραση, απλώς σταματάει η καρδιά. Υπάρχει περίπτωση να δούμε μόνο προθανάτιο ρόγχο».

Πρόεδρος: Τα αυξημένα λευκά μπορεί να οδηγήσουν σε ανακοπή;
Μάρτυρας: Σε καμία περίπτωση. Αποτέλεσμα εμετών και στρες ήταν! Τίποτε άλλο!
Πρόεδρος: Η μητέρα είχε κάνει αναφορά για πόνο της μικρής στην πλάτη «σαν βόμβα».

Μάρτυρας: Το προκάρδιο άλγος είναι πολύ συχνό παράπονο στα παιδιά και οι πιθανότητες είναι μηδέν έως 0,5% για καρδιακό ζήτημα. Συνήθως είναι ψυχολογικό και από άγχος.

Χωρίς κλινικά ευρήματα

Στο «σφυροκόπημα» της έδρας σχετικά με τα αίτια που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον σε ανακοπή καρδιάς, η κυρία Καρατζά εξήγησε ότι θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και από γρίπη ή κορονοϊό, αλλά ξεκαθάρισε πως «εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα όμως. Έγινε εν αιθρία! Με βάση τη δική μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!».

Η παιδοκαρδιολόγος εξέτασε την Τζωρτζίνα και στις 12 Απριλίου 2021 στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίου και εντυπωσιάστηκε, όπως ανέφερε, καθώς η ανακοπή δεν άφησε κανένα σημάδι στην καρδιά του παιδιού, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν υπήρχε καρδιολογικό πρόβλημα.

Η ανάνηψη έγινε σωστά

«Εξεπλάγην, γιατί ύστερα από τέτοια παρατεταμένη ανακοπή η καρδιά δεν είχε τίποτα, πέραν λίγο υγρού αντανακλαστικού. Συνήθως τα παιδιά αυτά έχουν πολλά προβλήματα ύστερα από αυτό. Η ανακοπή δεν της πείραξε την καρδιά!».

Πρόεδρος: Ότι προσπαθούσαν 50 λεπτά να επαναφέρουν σημαίνει κάτι για το πόσο χρόνο πριν είχε μείνει χωρίς να λειτουργήσει η καρδιά;
Μάρτυρας: Όχι. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Πάντως, ότι μετά δεν είχε ευρήματα σημαίνει ότι έγινε σωστά η ανάνηψη και βέβαια ότι το παιδί δεν ήταν καρδιοπαθές.

«Όταν ένα παιδί παθαίνει ανακοπή αλλάζει χρώμα, είναι μπλε-μοβ. Όσο νωρίτερα φωνάξουν σε βοήθεια τόσο περισσότερο εγκέφαλο σώζουμε», είπε η μάρτυρας και συμπλήρωσε: «ΚΑΡΠΑ κάνουμε για 20 λεπτά. Αν δεν έχει επανέλθει, το κάνουμε για ψυχολογικούς λόγους, γιατί ο εγκέφαλος σίγουρα θα έχει υποστεί υποξία. Στην ιατρική εκτός από το ζην υπάρχει και το ευ ζην. Προσωπικά νομίζω ότι να επαναφέρεις ένα παιδί και να γνωρίζεις ότι θα είναι τετραπληγικό δεν το βρίσκω ηθικό». Μάλιστα, η γιατρός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα άλλαζε στάση αν γνώριζε την πορεία της Τζωρτζίνας μέσα στο Καραμανδάνειο, ενώ υποστήριξε πως «το παιδί ήταν πολύ χαμηλού καρδιολογικού κινδύνου και η πιθανότητα για αιφνίδιο επεισόδιο είναι απειροελάχιστη».

Σήμερα στο βήμα του μάρτυρα θα ανέβει ο Ανδρέας Ηλιάδης, διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου του Ρίου.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή