Μεγάλο πλήγµα στην παράνοµη µετανάστευση µε πλαστά έγγραφα µέσω αεροδροµίων φαίνεται ότι έχει δοθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το συγκεκριµένο ζήτηµα είχε δηµιουργήσει στη χώρα µεγάλα προβλήµατα σε διπλωµατικό επίπεδο και στις σχέσεις της µε τη Γερµανία, αφού είχε γιγαντωθεί το φαινόµενο, ειδικότερα την τριετία 2016-2018. Υπενθυµίζεται ότι µονάχα το διάστηµα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017 είχαν εντοπιστεί στα γερµανικά αεροδρόµια περίπου 1.000 άτοµα τα οποία προέρχονταν από την Ελλάδα µε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτό οδήγησε την τότε γερµανική κυβέρνηση να επιβάλει πρόσθετους ελέγχους στα ταξιδιωτικά έγγραφα όλων των ταξιδιωτών που έρχονταν από την Ελλάδα στη Γερµανία. Σηµειώνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν συνηθίζεται βάσει της Συνθήκης του Σένγκεν.

H κατάσταση πλέον φαίνεται ότι έχει αλλάξει, καθώς η Ελληνική Αστυνοµία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει καίρια χτυπήµατα στα κυκλώµατα τα οποία προµηθεύουν µε πλαστά έγγραφα τους πρόσφυγες - µετανάστες. Επίσης, οι µεταναστευτικές - προσφυγικές ροές προς τη χώρα µας έχουν µειωθεί σε πολύ µεγάλο βαθµό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τριετία 2015-2017 πάνω από 1 εκατοµµύριο πρόσφυγες - µετανάστες αφίχθησαν στην Ελλάδα. Ακόµα, η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στην εξοµάλυνση της κατάστασης. Το 2015, το 75% των παράνοµων εισόδων προσφύγων - µεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε µέσω της Ελλάδας. Το 2022 ο αριθµός αυτός ήταν µόλις 5%. Το γεγονός αυτό µπορεί να επιβεβαιωθεί και από τα γερµανικά στατιστικά στοιχεία.

12_2

Επειτα από επικοινωνία των «Παραπολιτικών» µε το γερµανικό υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώθηκε ότι από το 2019 µέχρι και τον Νοέµβριο του 2022 µονάχα 13 άτοµα, προερχόµενα από την Ελλάδα, εντοπίστηκαν στα γερµανικά αεροδρόµια µε πλαστά έγγραφα, τα οποία είχαν προµηθευτεί από κυκλώµατα που δρούσαν στο εσωτερικό της χώρας. Μια εξέλιξη εξόχως σηµαντική για την εικόνα της χώρας, τις συνθήκες ασφάλειας σε αυτή και τη θέση της στην Ε.Ε. και τη ζώνη Σέγκεν. Αναλυτικά τα στοιχεία του γερµανικού υπουργείου Εσωτερικών: 2019: 8, 2020: 4, 2021: 1, Ιανουάριος - Νοέµβριος 2022: 0.

€5.000 µπορεί να φτάσει το κόστος του «πακέτου υπηρεσιών» για τα πλαστά έγγραφα που προσφέρουν τα παράνοµα κυκλώµατα


Σηµειώνεται όµως ότι οι επιπρόσθετοι έλεγχοι στα γερµανικά αεροδρόµια δεν έχουν σταµατήσει εντελώς και ενεργοποιούνται ανάλογα µε την περίπτωση. Υπάρχουν αρκετοί ταξιδιώτες που έχουν ταξιδέψει στη Γερµανία και έχουν υποβληθεί σε κάποιον έλεγχο. Το γερµανικό υπουργείο Εσωτερικών τοποθετήθηκε για το συγκεκριµένο ζήτηµα στα «Π» λέγοντας τα εξής: «Η γερµανική Οµοσπονδιακή Αστυνοµία διεξάγει εντατικούς ελέγχους στα σύνορα, όπως επίσης σε όλα τα γερµανικά αεροδρόµια. Ανάλογα µε την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, τα µέτρα συνοριακής αστυνόµευσης ενδέχεται να επηρεάσουν τις πτήσεις από την Ελλάδα και οι ταξιδιώτες ενδέχεται να ελεγχθούν αναλόγως».

∆εν πληρούν τα πρότυπα

Σύµφωνα µε πληροφορίες από αστυνοµικές πηγές, ο λόγος που υπάρχει αυτή η «καχυποψία» των γερµανικών Αρχών έγκειται στο ότι οι ελληνικές ταυτότητες είναι πιο εύκολο να πλαστογραφηθούν σε σύγκριση µε τις ανάλογες ευρωπαϊκές, εξαιτίας της καθυστέρησης στην αναβάθµισή τους. Από την πλευρά τους, τα κυκλώµατα διακίνησης µεταναστών προς την Ευρώπη λειτουργούν έχοντας υπολογίσει σχεδόν κάθε λεπτοµέρεια. Στην αρχή προµηθεύουν τους ενδιαφερόµενους «πελάτες» τους µε τα απαραίτητα έγγραφα και, έπειτα από µια σύντοµη διαµονή σε ειδικούς χώρους, τους προωθούν στα αεροδρόµια προκειµένου να πραγµατοποιήσουν το ταξίδι. Σηµειώνεται ότι τα συγκεκριµένα έγγραφα είναι είτε πλαστά είτε αυθεντικά. Σε ό,τι έχει να κάνει µε τα αυθεντικά έγγραφα, οι πλαστογράφοι φροντίζουν να αλλάξουν τις φωτογραφίες µε εκείνες του «πελάτη», προκειµένου να µη δηµιουργηθεί πρόβληµα στον έλεγχο πριν από την πτήση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα κυκλώµατα προµηθεύονται τα αυθεντικά έγγραφα είτε µέσω της µαύρης αγοράς είτε από πολίτες που τα πωλούν οι ίδιοι, προκειµένου να βγάλουν λίγα ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του πλαστού εγγράφου, τόσο µεγαλύτερη εί ναι και η τιµή. Η «ταρίφα» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ενδιαφερόµενοι στα κυκλώµατα για να αγοράσουν αυτό το «πακέτο» υπηρεσιών µπορεί να ξεκινήσει από τα 2.000 ευρώ και να φτάσει µέχρι και τα 5.000.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 14/4/23