Σημαντικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, τον Απρίλιο του 2021, μετά και τη σύλληψη, την Παρασκευή 28 Απριλίου, δύο εμπλεκόμενων αδελφών, παλιών γνώριμων των ελληνικών αρχών. Πρόκειται για τους Γ. και Σ.Λ., δύο αδέλφια 40 και 48 ετών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως έλαβαν μέρος σε ένοπλη ληστεία το 2012, ενώ εις βάρος του μικρότερου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στο παρελθόν για απόπειρα δολοφονίας.

Τα δύο αδέλφια εκτιμάται πως έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκτέλεση του πολύπειρου αστυνομικού συντάκτη, ενώ για τον μικρότερο έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό, το οποίο έχει σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα και αφορά στην περίπτωση εκτέλεσης συμβολαίου θανάτου για τον πυγμάχο Χάρη «Dirty Harry» Κοντογιώργη, τον Δεκέμβριο του 2021 στο Γαλάτσι.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για την ελληνική Δικαιοσύνη είναι η αποκάλυψη του ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του Καραϊβάζ. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως εντός του διαβιβαστικού της ΕΛΑΣ προς την Εισαγγελία υπάρχουν τα ονόματα τριών ποινικών, ο ένας εκ των οποίων είναι πολύ σημαντικό «κεφάλι» στον υπόκοσμο, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις δραστηριότητες της μαφίας στα νότια προάστια και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη. Ο συγκεκριμένος μάλιστα λίγο μετά τη δολοφονία του Καραϊβάζ βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για άλλη υπόθεση, που αφορά εκβιασμούς.

Δεν είναι πάντως διόλου τυχαίο πως ο Καραϊβάζ στο παρελθόν είχε γράψει με το «Ν» και με το «Σ» σημαντικά στοιχεία αναφορικά με τη δράση του επικίνδυνου ποινικού. Μάλιστα, οι Αρχές τόνιζαν τότε πως η έρευνα του αστυνομικού συντάκτη ήταν καθοριστική προκειμένου να σχηματιστούν δικογραφίες και να ασκηθούν διώξεις. Πρόκειται για πρόσωπο που αποτέλεσε σημαντικό «παίκτη» στην εποχή των μεγάλων «νονών», στα τέλη της δεκαετίας του ’90 έως και πρόσφατα. Στην πιάτσα έχει διάφορα προσωνύμια, καθώς φέρεται να αποκαλείται «Τρελός», «Μεγάλος» ή «Θαμνάκιας» (λόγω της συνήθειάς του να κρύβεται σε φυλλωσιές προτού προβεί σε δολοφονικές επιθέσεις). Από τη στιγμή όμως που οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί δεν προχώρησαν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης, αυτό ενδεχομένως σημαίνει πως τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί δεν επαρκούν για την άσκηση διώξεων.

Πηγές της «ON time» πάντως αναφέρουν πως η ΕΛΑΣ δεν σταματά τις ερευνητικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα στελέχη της δηλώνουν έτοιμα, τόσο στο Εκβιαστών όσο και στο Ανθρωποκτονιών, ώστε να συνδράμουν στην κύρια ανάκριση με οποιοδήποτε τρόπο. Κατ’ άλλες πηγές, όμως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες συλλήψεις που να σχετίζονται με την υπόθεση, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, η αμυδρή σύνδεση των δύο συλληφθέντων με το σκληρό ποινικό εντοπίζεται στις μεταξύ τους επικοινωνίες, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιήθηκαν σε κρίσιμο χρονικό διάστημα. Διαπιστώνεται πως οι αδελφοί Λ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν επαφή με το φυλακισμένο, φερόμενο ως εντολέα του συμβολαίου θανάτου. Ωστόσο, οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ παραδέχονται ανεπίσημα πως τα πάντα θα κριθούν από τα όσα προκύψουν στην κύρια ανάκριση. Άλλωστε, κατά τη σύλληψη των δύο αδελφών αποφασίστηκε να μη ζητηθεί ομολογία από τους δύο εμπλεκομένους.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την επιχείρηση σύλληψης τόσο ο μεγαλύτερος στη Νίκαια, όσο και ο μικρότερος στον Γέρακα, στη θέα των αστυνομικών παραδόθηκαν χωρίς περιστροφές, δείχνοντας παροιμιώδη ψυχραιμία, όπως συνέβη και κατά την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ. Είναι σαφές πως πολλά περισσότερα θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, αρχής γενομένης αύριο Τετάρτη, όταν θα παρουσιαστούν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για την απολογία τους, καθώς είχαν ζητήσει κι έλαβαν προθεσμία το περασμένο Σάββατο.

Το λευκό βαν και το σκούτερ Μπέβερλι

Μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπήρξε φως στο τούνελ των ερευνών και κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου εκατοντάδων ωρών βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες ασφαλείας καταστημάτων και από αυτές του ελέγχου κυκλοφορίας. Μέσα από εκεί οι αστυνομικοί μπόρεσαν να εντοπίσουν το περίφημο λευκό βαν, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο τον έναν εκ των δύο αδελφών. Πρόκειται για ένα βαν μάρκας FIAT, το οποίο ανήκει σε εταιρεία καθαρισμού, η οποία ανήκει στη σύντροφο του 48χρονου Σ.Λ.

Οι έμπειροι αστυνομικοί διαπίστωσαν κατόπιν επίμονης διαδικασίας πως το όχημα αυτό έρχεται με κάποιο τρόπο και συνδέεται με το περίφημο σκούτερ Μπέβερλι που χρησιμοποίησαν οι δύο εκτελεστές του Καραϊβάζ. Τόσο μία ημέρα πριν, όσο και ανήμερα της εκτέλεσης, τα δύο οχήματα κυκλοφορούσαν σε πολύ κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο. Μάλιστα, την ημέρα του «χτυπήματος» σε κάθετο δρόμο της λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος του Αλίμου, οι αστυνομικοί εντόπισαν κάτι ιδιαίτερο. Τη μία στιγμή, ο συνεπιβάτης της μηχανής βρισκόταν στη θέση του. Έπειτα από ένα κενό, ένα «τυφλό» σημείο 300 μέτρων στις κάμερες, ο συνεπιβάτης είχε κατέβει. Οι αστυνομικές αρχές έχουν βάσιμες υποψίες πως επιβιβάστηκε στο βαν που βρισκόταν αρκετά κοντά. Παρ’ όλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως αν και στις δύο διαδρομές τα δύο οχήματα πήγαιναν πολύ κοντά, σε κανένα σημείο δεν φαίνεται αλληλεπίδραση μεταξύ των επιβατών τους.

Όλα τα παραπάνω έβαλαν σε υποψίες τις Αρχές, που βάλθηκαν να ψάξουν το λευκό βαν. Αφού εντόπισαν την εταιρεία καθαρισμού στη Νίκαια, προχώρησαν σε προανακριτικές ενέργειες. Κατάφεραν να «δέσουν» πως τα οχήματα της εταιρείας οδηγούν συγκεκριμένοι άντρες, μεταξύ των οποίων ο εν δυνάμει διοικητής της εταιρείας, ο 48χρονος Σ.Λ., τον οποίο και κάλεσαν στη ΓΑΔΑ για κατάθεση. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν θυμόταν, αν και γιατί βρέθηκε το βαν στην περιοχή του Αλίμου, κοντά στην οικία Καραϊβάζ, μάλιστα απέδωσε το γεγονός σε σύμπτωση, τονίζοντας πως η φύση της δουλειάς είναι να γυρνά σε όλη την Αθήνα. Από τις έρευνες όμως διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες δουλειές της εταιρείας στην περιοχή κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου.

Ταυτόχρονα, σε νομίμως υποκλαπείσα συνομιλία του 40χρονου αδελφού του Σ.Λ., του Γ.Λ., διαπιστώνεται πως προσπαθεί να χτίσει άλλοθι, μιλώντας σε συγγενή του. Μέσα σε άσχετη συζήτηση, προσπάθησε να πείσει τη γυναίκα με την οποία συνομιλούσε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του έκαναν δουλειές στην περιοχή του Αλίμου. Η γυναίκα, η οποία φέρεται να έχει γνώση των πραγμάτων, παραξενεύεται κι επιμένει επανειλημμένως πως «δεν έχουμε δουλειές με Άλιμο, δεν μας συμφέρει». Προφανώς, ο Γ.Λ. ήθελε να σπείρει στο περιβάλλον του πως η εταιρεία κινείται και γύρω από την περιοχή όπου κατοικούσε ο Καραϊβάζ προκειμένου να μπορούν εκείνοι να το επιβεβαιώσουν όταν και όποτε θα καλούνταν από τις Αρχές. Είναι σαφές πως τα δύο αδέλφια γνώριζαν πως οι Αρχές ήταν στο κατόπι τους.

«Dirty Harry» και «Κεφάλας»

Πολύ σημαντικά είναι τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές αναφορικά με την πιθανή σχέση των δύο συλληφθέντων τόσο με τη δολοφονία Καραϊβάζ, όσο και με τις δολοφονίες του «Dirty Harry» και του Μιχάλη «Κεφάλα» Καπίρη. Προκειμένου να εξηγηθεί το παραπάνω, θα πρέπει πρωτίστως να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αναφορικά με τον τρόπο επικοινωνίας που φέρεται να χρησιμοποίησαν προκειμένου να οργανώσουν και να εκτελέσουν τον πολύ γνωστό και αγαπητό δημοσιογράφο. Ο 40χρονος Γ.Λ. διατηρεί επαφές με ιδιοκτήτη καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους, από τον οποίο φέρεται να προμηθεύτηκε τηλέφωνα -ουσιαστικά- μιας χρήσης, όπως και τις λεγόμενες «πακιστανικές» γραμμές - αριθμούς που ανήκουν σε καταχωρισμένους χρήστες-φαντάσματα.

Η Αστυνομία έχει βάσιμα στοιχεία πως οι εν λόγω δύο γραμμές χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου 8 και 9 Απριλίου του 2021 κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου. Σημειώνουμε πως η φερόμενη τετράδα των δραστών (εκτελεστές και υποστηρικτική ομάδα) βρέθηκαν και στις 8 Απριλίου στην οδό Αννίνου, όπου βρίσκεται το σπίτι της οικογένειας, ωστόσο ο Καραϊβάζ έφυγε από το σπίτι του μισή ώρα νωρίτερα. Πολύ κρίσιμο στοιχείο στις έρευνες ήταν το γεγονός πως οι συμβατικές γραμμές των δύο αδελφών έμειναν αδρανείς σε κρίσιμα χρονικά σημεία τις δύο επίμαχες ημερομηνίες. Αυτό σημαίνει πως τα κινητά τους δεν μετακινήθηκαν, ενώ οι χρήστες τους δεν τα χρησιμοποίησαν για τον παραμικρό λόγο. Σε συνδυασμό με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των δύο «πακιστανικών» γραμμών λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του Καραϊβάζ, οι Αρχές μπόρεσαν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία στο οποίο οι Αρχές παρατήρησαν ομοιότητες στη δολοφονία του Χάρη Κοντογιώργη, του πυγμάχου στο Γαλάτσι, τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αντίστοιχη «πακιστανική» γραμμή λειτούργησε στο σημείο όπου ο «Dirty Harry» είχε δολοφονηθεί έξω από το γυμναστήριο όπου προπονούνταν κι εργαζόταν. Παράλληλα, η συμβατική γραμμή ενός εκ των δύο αδελφών που έχουν συλληφθεί είχε μείνει το ίδιο αδρανής κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα. Ο Κοντογιώργης βεβαίως στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις που σχετίζονται με εκβιασμούς και άλλες έκνομες ενέργειες, ενώ αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως είχε λάβει προειδοποιητικό μήνυμα από άγνωστο, το οποίο τόνιζε ρητώς πως οι συλληφθέντες αδελφοί και όσοι σχετίζονται με αυτούς τον θέλουν νεκρό.

Μάλιστα η απειλή σχετίστηκε με τη δολοφονία του φερόμενου ως θείου του Κοντογιώργη, του επίσης (βετεράνου) πυγμάχου Μιχάλη «Κεφάλα» Καπίρη, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2021 έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση, μόλις λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ. Ο ίδιος ο «Dirty Harry» αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή στη δολοφονία του ανθρώπου τον οποίο αποκαλούσε «θείο», μια και είχαν στενές σχέσεις και σε αγωνιστικό, φιλικό επίπεδο, αλλά και σε «επιχειρησιακό», καθώς ο Καπίρης φερόταν ως μέλος της παλιάς φρουράς κυκλωμάτων προστασίας στα βορειοδυτικά και δυτικά προάστια. Πληροφορίες της «ON time» αναφέρουν πως το Εκβιαστών είχε σε παράλληλο χρόνο λάβει αντίστοιχες ενδείξεις και πληροφορίες, ωστόσο, όταν διαβίβασε το προανακριτικό υλικό στην Εισαγγελία, τα στοιχεία δεν στάθηκαν επαρκή, ώστε να βεβαιωθεί η εγκυρότητα της πληροφορίας κι έτσι να βεβαιωθεί η πηγή της απειλής εις βάρος του Κοντογιώργη. Υπογραμμίζεται όμως σε όλους τους τόνους πως οι δολοφονίες Καπίρη και Κοντογιώργη δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτή του Καραϊβάζ.

«300.000€ το συμβόλαιο θανάτου»

«Χρυσάφι» έδινε ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ προκειμένου να δει το μάχιμο δημοσιογράφο νεκρό. Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής Γιώργου Καλλιακμάνη, ο οποίος πιστεύει ακράδαντα πως το συμβόλαιο θανάτου εις βάρος του αδικοχαμένου συναδέλφου ήταν ένα από τα ακριβότερα στην πιάτσα. Ήταν σαφές πως ο Καραϊβάζ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να ανοίξει το στόμα του. Άλλωστε, όπως αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας, Ρόη Παυλέα, ο αείμνηστος δημοσιογράφος γνώριζε πολλά και είχε πρόθεση να τα πει όλα σε δίκη όπου είχε κληθεί να καταθέσει.

«Εδώ έχουμε φερόμενους ως δράστες δύο Έλληνες που ανήκουν σε συμμορία της νύχτας. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ένα πάρα πολύ ακριβό συμβόλαιο θανάτου αυτό του Γιώργου, πάνω από 200 με 300 χιλιάδες ευρώ» είπε ο κ. Καλλιακμάνης στο Mega. Για να συμπληρώσει η κ. Παυλέα: «Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν μάρτυρας σε μια υπόθεση που αφορούσε την Greek Mafia και γνωρίζω ότι θα κατέθετε, είχε πει ότι θα τα πει όλα». «Υπάρχουν αυτά που έλεγε, τα έγραφε στο blog του, ότι γνώριζε ποιος είναι ο “Άρχοντας της Νύχτας”. Είχε πει επίσης ότι γνώριζε ποιος κάνει τις δολοφονίες» είπε με νόημα η δικηγόρος.

*Σπύρος Δαρσινός/ Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 2 Μαΐου.