Έπειτα από μαραθώνια διαδικασία οι δύο αδελφοί, ο Ι.Λ. 40 χρόνων και ο Ε.Λ. 48 χρόνων, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, προφυλακίστηκαν.

Οι αστυνομικοί θεωρούσαν δεδομένη την προφυλάκισή τους, καθώς, όπως λένε, τα στοιχεία ήταν τέτοια που δεν άφηναν περιθώρια για άλλη εξέλιξη. Προφανώς το ίδιο έκριναν εισαγγελέας και ανακριτής, αφού από κοινού αποφάσισαν την προσωρινή τους κράτηση έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Τρεις ώρες

Οι δύο κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και της παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας έφτασαν περίπου στις 10:30 στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Πρώτος στο γραφείο του 30ού ανακριτή πέρασε ο 48χρονος που παρέμεινε περίπου τρεις ώρες, δίνοντας τις εξηγήσεις του για τα όσα του αποδίδονται. Εν συνεχεία, απολογήθηκε ο 40χρονος αδελφός του, ο οποίος μάλιστα κατηγορείται με ξεχωριστή δικογραφία και για την υπόθεση δολοφονίας του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη -λίγους μόλις μήνες μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ- στο Γαλάτσι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των δύο κατηγορουμένων στα δικαστήρια, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν «ζώσει» το κτίριο για λόγους ασφαλείας, ελέγχοντας όλους όσοι ήθελαν να μπουν σε αυτό.

Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η είσοδος ακόμα και των διαπιστευμένων δικαστικών συντακτών στον πρώτο όροφο του κτιρίου 9, παρά το γεγονός πως είχαν σχετική άδεια από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθήνας. Έπειτα από σχεδόν έντεκα ώρες, εισαγγελέας και ανακριτής υπέγραψαν τα έγγραφα της προσωρινής κράτησης των δύο συλληφθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας στην ανάκριση η χήρα του δημοσιογράφου Στάθα Αλεξανδροπούλου, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της, Απόστολο Λύτρα. Πλέον, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες, με εισαγγελική παραγγελία.

Τα αποτελέσματα της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου θα αποσταλούν αυτομάτως στις εισαγγελικές Αρχές και αυτό που ελπίζουν οι αστυνομικοί είναι να βρεθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας για τον ηθικό ή τους ηθικούς αυτουργούς. Τους ανθρώπους δηλαδή που έδωσαν την παραγγελία για τη δολοφονία του αείμνηστου δημοσιογράφου. Ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να έχει και το πώς θα χειριστούν εισαγγελέας και ανακριτής τα τρία ονόματα τα οποία περιλαμβάνει στη δικογραφία και για τα οποία δεν υπάρχουν κατηγορίες. Είναι τρία πρόσωπα που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τους δύο συλληφθέντες.

Ηθικός αυτουργός

Μεταξύ αυτών φέρεται να είναι σύμφωνα με τους αστυνομικούς και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός. Ο έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων άνδρας, ο οποίος πιθανόν εκτιμούν οι αστυνομικοί να είναι ο άνθρωπος που ανέθεσε στους δύο κατηγορούμενους να δολοφονήσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ. Αυτό που προσπαθούν οι Αρχές να διαπιστώσουν είναι εάν κάποιος άλλος του ζήτησε να «τρέξει» το συμβόλαιο θανάτου ή εάν ήταν δική του απόφαση, για τους όποιους προσωπικούς του λόγους.

Προς το παρόν, εάν θα κληθούν για εξηγήσεις οι τρεις άνδρες που αναφέρονται μέσα στη δικογραφία είναι θέμα απόφασης των λειτουργών της Δικαιοσύνης που χειρίζονται την υπόθεση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σόμπολος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 4/5