Σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο -και πολιτικά φορτισμένο- κλίμα διεξάγονται από τις 7 το πρωί οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Φοιτητικών Συλλόγων. Οι κάλπες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αναμένεται να κλείσουν περίπου στις επτά το απόγευμα και δεν πραγματοποιούνται μαθήματα λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Πέρυσι η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) -σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε- αναδείχθηκε πρώτη δύναμη ύστερα από 35 χρόνια, αποτέλεσμα το οποίο δεν αναγνωρίστηκε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τις ημέρες που προηγήθηκαν των φοιτητικών εκλογών οι δύο παρατάξεις -που ανταγωνίζονται για την «πρωτιά»- έχουν ανεβάσει τους τόνους τής μεταξύ τους αντιπαράθεσης με αλληλοκατηγορίες για νοθεία των αποτελεσμάτων και εξαγορά των ψήφων. Το πόσο τεταμένο είναι τελικά το κλίμα μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το γεγονός ότι σήμερα στην ΑΣΟΕΕ έχουν στηθεί διπλές κάλπες, η μία εντός του πανεπιστημίου και η άλλη εκτός και η καθεμία από τις δύο παρατάξεις αναμένεται να δώσει τα δικά της αποτελέσματα.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος οι φοιτητικές εκλογές διεξάγονται δέκα μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι κάλπες των φοιτητών σήμερα ενδεχομένως να στείλουν ένα πρώτο «μήνυμα» των νέων για την κεντρική πολιτική της χώρας.

Τα parapolitika.gr επικοινώνησαν με εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίοι μας εξήγησαν ποια  η σημασία των φοιτητικών εκλογών σήμερα και ποιες είναι προτεραιότητές τους. Ο Κυριαζής Σωτηρίου από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου από την ΠΚΣ, ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου από την ΠΑΣΠ και ο Ορέστης Τριανταφύλλου από τα ΕΑΑΚ μας μεταφέρουν τις ανησυχίες τους για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και σε ποιες συνθήκες δίνεται η «μάχη» της ψήφου για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας.

Η εκπροσώπηση στους Συλλόγους - «Μάχη» για τις παρατάξεις

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα Συμβούλια εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τις παρατάξεις να μη συμμετέχουν πλέον στα Όργανα των Ιδρυμάτων. Ρωτήσαμε, λοιπόν, εκπρόσωπους των παρατάξεων ποια είναι η σημασία των φοιτητικών εκλογών σήμερα.

«Ο νόμος Κεραμέως έχει καταδικαστεί μαζικά από τους φοιτητές και τους συλλόγους τους, γιατί προωθεί ακόμα περισσότερο ένα πανεπιστήμιο μακριά από τις ανάγκες μας. Οι φοιτητές ακύρωσαν πανηγυρικά τη ρύθμιση για ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, δεν βρέθηκαν υποψήφιοι πέρα από ελάχιστα στελέχη της ΔΑΠ, ενώ η αποχή ξεπέρασε το 95%, δηλαδή ακόμα μία ήττα της κυβέρνησης», αναφέρει στα parapolitika.gr η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, πρόεδρος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και υποψήφια με την Πανσπουδαστική ΚΣ.

pano_Pks_foititikes

«Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του υπουργείου και των διοικήσεων για την “εκπροσώπηση”, αφού κι αυτή τη στιγμή αποκλείουν από τις συνεδριάσεις τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών από τους φοιτητικούς συλλόγους. Δεν θέλουν πραγματικούς εκπροσώπους των φοιτητών, αλλά “φυτευτούς” παράγοντες που θα επικυρώνουν την κυβερνητική πολιτική και τις αποφάσεις που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας», σημειώνει.         

«Γι’ αυτό και επιδιώκουν διαβλητές διαδικασίες μακριά από τη συλλογική συζήτηση και συμμετοχή των φοιτητών με σκοπό τελικά… να μην εκπροσωπούνται», προσθέτει η εκπρόσωπος της ΠΚΣ, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό προχωράμε κανονικά στις εκλογές των φοιτητικών μας συλλόγων. Για να αποφασίσουμε συλλογικά τους πραγματικούς εκπροσώπους μας, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων μας, για να αποφασίσουμε συλλογικά τις διεκδικήσεις και τις θέσεις μας, για να μας εκφράζουν. Αυτές οι εκλογές είναι υπόθεση των φοιτητών, δεν έχουν κανένα λόγο η κυβέρνηση και το υπουργείο».

Από την πλευρά της η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας στα πανεπιστήμια υποστηρίζει, όπως λέει στα parapolitika.gr o Κυριαζής Σωτηρίου, ότι «η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποτελεί τη μόνη δύναμη προόδου στα πανεπιστήμια, τη μόνη παράταξη που εκφράζει όσους φοιτητές ζητούν σύγχρονες και ουσιαστικές σπουδές. Γι’ αυτό και εδώ και 35 συνεχή χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών μάς αναδεικνύει σταθερά πρώτη δύναμη».

«Δυστυχώς, ήδη από πέρυσι παρακολουθούμε μια προσπάθεια από πλευράς ΚΚΕ να πλαστογραφηθεί η βούληση των φοιτητών. Προκειμένου να καλύψει την ήττα της, η Πανσπουδαστική έχει δημιουργήσει συλλόγους-φαντάσματα, στήνοντας ξεχωριστές κάλπες και εκδίδοντας αποτελέσματα που αναγνωρίζει μόνο αυτή, αρνούμενη να αναγνωρίσει τις πραγματικές κάλπες στις οποίες ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές», σημειώνει ο γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προσθέτοντας ότι «σε συνδυασμό με εκτεταμένες νοθείες που πραγματοποιεί η Πανσπουδαστική μαζί με παρατάξεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σε συλλόγους που έχουν επιβληθεί διά της βίας, το ΚΚΕ παραποιεί την πραγματικότητα για να κερδίσει τις εντυπώσεις».

AfisaDAPNDFK_2

«Όσο κι αν προσπαθούν να νοθεύουν την αλήθεια, απόψε το βράδυ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι για 36η συνεχή χρονιά πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια με την ψήφο των φοιτητών. Και αυτή η νίκη θα είναι ένα ακόμα βήμα για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει σε κάθε φοιτήτρια, σε κάθε φοιτητή», καταλήγει ο Κυριαζής Σωτηρίου, μιλώντας στα parapolitika.gr.

Ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου, υπεύθυνος της ΠΑΣΠ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κάνει λόγο «για μάχη ιδεών», κατά την οποία «αναμετρώνται η Πρόοδος με τη Συντήρηση, η Δημοκρατία με τον Αυταρχισμό, η Αλλαγή με τις παλιές πρακτικές».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ., τόσο τώρα με τον Νόμο Κεραμέως όσο και παλαιότερα με τον Νόμο Αρβανιτόπουλου, σε μια προσπάθεια απαξίωσης των Φοιτητικών Εκλογών, επιδιώκει να τις διοργανώσει με ένα μοντέλο εκλογών τύπου 15μελούς Γυμνασίου. Την απάντηση στην πράξη την έδωσε το Φοιτητικό Κίνημα. Μηδενικές συμμετοχές στις εκλογές τους, χιλιάδες στις πραγματικές Φοιτητικές Εκλογές», προσθέτει ο Γρηγόρης Τριανταφύλλου.

afisa_pasp

«Αναφορικά τώρα με το αν καλύπτονται οι ανάγκες εκπροσώπησης, θα πω ότι δυστυχώς δεν καλύπτονται. Αλλά και αυτό είναι το "θέλω" της κυβέρνησης, αφού επιδιώκει ένα ανενεργό Φοιτητικό Κίνημα και όχι ένα δυνατό, μαζικό και υγιή φοιτητικό συνδικαλισμό. Σαν ΠΑΣΠ, διεκδικούμε περισσότερη δημοκρατία μέσα στο πανεπιστήμιο, με λόγο στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τα Ιδρύματά μας», καταλήγει ο υπεύθυνος της ΠΑΣΠ, μιλώντας στα parapolitika.gr.

Μιλώντας για την εκπροσώπηση των φοιτητών, ο Ορέστης Τριανταφύλλου από τα ΕΑΑΚ αναφέρει ότι «τα συμβούλια φοιτητών, τα όργανα που προβλέπει δηλαδή ο νόμος, έχουν ως μοναδική στόχευση την απομάκρυνση των φοιτητών από τη συζήτηση και τη διεκδίκηση γύρω από τα πραγματικά τους προβλήματα». Υποστηρίζει δε ότι «τα Συμβούλια Φοιτητών (σ.σ.: που ορίζονται από τον νέο νόμο-πλαίσιο) δεν έχουν συλλογικές διαδικασίες ώστε να μπορούν πραγματικά να εκφράζουν τη βούληση των φοιτητών, όπως έχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τις Γενικές Συνελεύσεις που ο καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής, πετούν ουσιαστικά τους φοιτητές εκτός από κάθε συζήτηση στα θεσμικά όργανα του ιδρύματος».

pano_EAAK

Οι προτεραιότητες και οι διεκδικήσεις των παρατάξεων

Καλώντας τους φοιτητές να προσέλθουν στις κάλπες, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων μίλησαν στα parapolitika.gr και για τις προτεραιότητες και τις διεκδικήσεις τους.

«Οι χιλιάδες υποψήφιοι με την Πανσπουδαστική βάζουμε προτεραιότητα τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών για σπουδές χωρίς εμπόδια, για πτυχία με αξία, για εργασιακή προοπτική με σύγχρονα δικαιώματα. Η Πανσπουδαστική έχει ένα μεγάλο πλέγμα διεκδικήσεων για σπουδές και ζωή με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και εξελίξεις στην επιστήμη», αναφέρει η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό παλεύουμε για φοιτητικούς συλλόγους που θα ασχολούνται με όλες τις πλευρές της ζωής των φοιτητών, θα αναπτύσσουν πολύμορφη επιστημονική, αθλητική, πολιτιστική δράση».

«Επιδιώκουμε την επόμενη μέρα να είναι πιο δυνατή η πλευρά των φοιτητών απέναντι σε ό,τι μας ετοιμάζει η επόμενη κυβερνητική εκδοχή. Αν κάτι αποδείχθηκε αυτήν τη χρονιά είναι ότι οι νέοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από διάφορους σωτήρες. Μόνο με τη δική τους δράση, με τη δύναμη του συλλογικά οργανωμένου αγώνα μπορούν να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες», καταλήγει η εκπρόσωπος της ΠΚΣ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

afisa_foititikes

Για την ΠΑΣΠ, όπως εξηγεί στα parapolitika.gr o Γρηγόρης Τριανταφύλλου, προτεραιότητες είναι «τα εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών που θα παρέχουν όλα τα εφόδια σε έναν νέο επιστήμονα. Με ίσες ευκαιρίες για μάθηση σε όλους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλείσεις». «Δεν νοείται το 2023 να μην υπάρχουν παντού για παράδειγμα ράμπες αναπήρων και να αποκλείονται από τις παραδόσεις των μαθημάτων τους οι φοιτητές ΑΜΕΑ».

Ο υπεύθυνος της ΠΑΣΠ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο σημειώνει δε ότι σημαντικό είναι να υπάρχουν «σύγχρονες νέες εστίες, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και όχι να υπάρχουν κάποια παλιά κτίρια που στοιβάζονται φοιτητές σε δωμάτια-κελιά, έχοντας κοινές τουαλέτες», καθώς παράλληλα ως παράταξη διεκδικούν «ένα Ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο βασικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα Πανεπιστήμιο αρωγό των προσπαθειών και των αναγκών του μη προνομιούχου φοιτητή και της νέας γενιάς».

«Για εμάς είναι απαραίτητο να σπουδάζουμε στο πανεπιστήμιο και οι κόποι μας να μην αμφισβητούνται, η προσπάθεια του κάθε φοιτητή έχει αξία», σημειώνει από την πλευρά του ο Ορέστης Τριανταφύλλου από τα ΕΑΑΚ. «Θέλουμε ενιαία και ισχυρά πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμη, θα υπερασπιστούμε τη δυνατότητα συλλογικής δράσης μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους», προσθέτει ο Ορέστης Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος των ΕΑΑΚ στο Δ.Σ. του ΦΣ της ΣΕΜΦΕ.

«Μήνυμα» των νέων τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών;

Καθώς οι φοιτητικές εκλογές φέτος διεξάγονται σε ένα πολιτικά φορτισμένο κλίμα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι κάλπες των φοιτητών σήμερα ενδεχομένως να στείλουν ένα πρώτο «μήνυμα» των νέων για την κεντρική πολιτική της χώρας.

Η εκπρόσωπος της ΠΚΣ αναφέρει στα parapolitika.gr: «Είναι αλήθεια ότι πρόκειται για κρίσιμες φοιτητικές εκλογές. Κι αυτός ο χαρακτηρισμός δεν δίνεται τυχαία, αφού πραγματοποιούνται σε ιδιαίτερη συγκυρία. Λίγο καιρό μετά τις συγκλονιστικές διαδηλώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στον απόηχο μιας χρονιάς που άφησε το στίγμα των φοιτητών που με τον αγώνα τους κατάφεραν να αφήσουν ψηφισμένους αντιεκπαιδευτικούς νόμους στα χαρτιά. Φυσικά κρίνεται και η συνέχεια που θα δοθεί σε αυτή την προσπάθεια».

«Συνολικά φάνηκε ότι η νέα γενιά απορρίπτει την κυρίαρχη γραμμή των κυβερνήσεων, των κομμάτων του συστήματος. Αυτή την επιλογή έκανε σε διάφορες κρίσιμες στιγμές μέσα στη χρονιά και τώρα καλείται να ξανακάνει!», προσθέτει η Χρύσα Λεμπέση-Πάκου, καταλήγοντας ότι «στις 10 Μάη οι φοιτητές θα στείλουν μεγάλο πανελλαδικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, θα πουν “ως εδώ”! Θα βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες! Και ναι, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα χαλάσει ακόμα μια φορά τα σχέδια σε όσους είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν το αντιλαϊκό τους έργο!».

foititikes_panteio

«Σαφώς λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές οι φοιτητές θα στείλουν το δικό τους μήνυμα», δηλώνει στα parapolitika.gr o Γρηγόρης Τριανταφύλλου από την ΠΑΣΠ. «Πιστεύουμε, βαθιά, ότι οι φοιτητές θα βροντοφωνάξουν ΝΑΙ στην ΑΛΛΑΓΗ. Αλλαγή νοοτροπιών, πολιτικών και πρακτικών τόσο εντός των Ιδρυμάτων όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή», προσθέτει.

Υποστηρικτής της άποψης ότι το αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών μπορεί να αποτελέσει ένα «μήνυμα» των νέων και για τις κάλπες της 21ης Μαΐου, είναι και ο Ορέστης Τριανταφύλλου των ΕΑΑΚ. «Αυτός είναι και ο λόγος που επιχείρησαν πολλάκις να χτυπήσουν τη δυνατότητα έκφρασή,ς μας» λέει χαρακτηριστικά στα parapolitika.gr. «Πέρυσι ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια η ΔΑΠ έπεσε και η Αριστερά κατέγραψε τεράστια άνοδο, ειδικά οι δυνάμεις ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ που εξέφρασαν το κομμάτι των φοιτητών που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Αυτό η Ν.Δ. το προσμετρά και δείχνει και την πραγματική διάθεση ενός τεράστιου τμήματος της νεολαίας, η οποία ακύρωσε την κυβερνητική πολιτική», προσθέτει.