Στον απόηχο του ναυαγίου με τους εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες στα διεθνή ύδατα κοντά στην Πύλο μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Παπαϊωάννου κατήγγειλε τους φορείς που στοχοποιούν, όπως είπε, «όχι αυτούς που ασκούν αυτή την (μεταναστευτική) πολιτική, ούτε καν τους διακινητές, αλλά τους διασώστες, όσους δημοσιογράφους αποκαλύπτουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις που κάνουν ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους -με πρώτη και καλύτερη- τη δική μας».

Μιλώντας στην εκπομπή «Νewsroom» ο κ. Παπαϊωάννου εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για το τραγικό περιστατικό το οποίο από χθες έχει βυθίσει στο πένθος την ελληνική κοινωνία, που παρακολουθεί τις αγωνιώδεις προσπάθειες εύρεσης κάποιου επιζώντα από τους 500 και πλέον που αγνοούνται στα νερά της Μεσογείου.

Αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της χώρας μας, ο κ. Παπαϊωάννου καυτηρίασε την τακτική των επαναπροωθήσεων (pushbacks) εντός της θάλασσας και τις απαγωγές ανθρώπων, όπως είπε.

Για να μην παρεξηγηθεί ότι κάνει μικροπολιτική τη δύσκολη αυτή ώρα, τόνισε ότι το ζήτημα των επαναπροωθήσεων και της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος απασχολεί τα επίσημα ευρωπαϊκά όργανα, τους διεθνείς διακυβερνητικούς οργανισμούς και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ