Διασωθέντες του ναυαγίου που σημειώθηκε ανοιχτά τις Πύλου, κοστίζοντας τη ζωή δεκάδων ψυχών, αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους και μιλούν για το δρομολόγιο του θανάτου, περιγράφοντας τις δραματικές συνθήκες που επικρατούσαν πάνω στο αλιευτικό.



Ένας μετανάστης πακιστανικής καταγωγής, μιλώντας στο LIVE NEWS, αποκάλυψε πως έδωσε προκαταβολή 8.000 δολάρια στους διακινητές προκειμένου να ταξιδέψει από τη Λιβύη στην Ιταλία. Όπως είπε, πριν από έναν μήνα ταξίδεψε στη Λιβύη και το κύκλωμα, το οποίο ήταν ιδιαίτερα οργανωμένο, τους μετέφερε από σπίτι σε σπίτι, όπου συγκατοικούσαν περίπου 150 με 200 άτομα μαζί.

«Στο σκάφος ήταν δύο άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στη μεταφορά μας και έκαναν κουμάντο. Εμένα με έβαλαν να κάτσω στο επάνω κατάστρωμα και τη γυναίκα μου με τα παιδιά μου την έβαλαν σε καμπίνα. Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας ξημερώματα Παρασκευής και στο σκάφος επιβαίναμε περίπου 700 άτομα» περιγράφει.

«Ταξιδεύαμε τρεις ημέρες και μετά χάλασε η μηχανή του σκάφους. Βραδινές ώρες στις 13/06/2023 οι διακινητές είχαν σβήσει τις μηχανές του σκάφους για να μην ακούν τον θόρυβο δίπλα τους τα πλοία που περνούσαν. Κάποιοι από τους Αιγύπτιους ζήτησαν νερό από κάποιο πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό, όμως το πήραν όλοι οι Αιγύπτιοι και σε μας δεν έδωσαν» συνεχίζει.

«Τσακωθήκαμε μεταξύ μας και μετά έδωσαν και σε μας νερό. Μετά έβαλαν εμπρός τη μηχανή και συνεχίσαμε το ταξίδι μας. Μισή ώρα μετά σταμάτησε πάλι η μηχανή του σκάφους. Εγώ καθόμουν στα γόνατα και διάβαζα προσευχές γιατί φοβόμουν και ξαφνικά ένιωσα το σκάφος να γέρνει από τη μία μεριά. Το σκάφος άρχισε να μπάζει νερό. Τότε μετακινηθήκαμε όλοι από την άλλη μεριά και επειδή το βάρος πήγε στην άλλη πλευρά, το σκάφος άρχισε να βουλιάζει» λέει ο μετανάστης.

«Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία του σκάφους. Εγώ πήδηξα στη θάλασσα, όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Όσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος και μεταξύ αυτών χάθηκαν και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου, που βρίσκονταν στην καμπίνα του σκάφους», συγκλονίζει.

«Μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά – Μας έβριζε και μας χτυπούσε»

Άλλος μετανάστης ανέφερε πως για το ταξίδι στην Ιταλία έδωσε στους διακινητές το ποσό των 4.000 δολαρίων και ανέφερε πως στο αλιευτικό επέβαιναν περίπου 700 άτομα.

«Ύστερα από δύο ημέρες μείναμε από φαγητό και νερό. Αφού ταξιδέψαμε συνολικά πέντε ημέρες, φωνάξαμε ένα πλοίο να μας πετάξει λίγα νερά. Τη νύχτα της δεύτερης ημέρας χάλαγε συνέχεια η μηχανή του σκάφους, τη φτιάχνανε και ξαναχάλαγε. Άκουσα από το δορυφορικό κανάλι να καλεί ένα μεγάλο πλοίο και να ρωτάει αν χρειαζόμαστε βοήθεια, και ο καπετάνιος ο δικός μας είπε όχι», περιγράφει.

«Το σκάφος ξαφνικά γύρισε από τη μια μεριά γιατί είχε περισσότερο κόσμο από αυτή τη μεριά, μπήκαν νερά σε αυτό και βυθιζόταν σιγά σιγά. Όσα άτομα ήμασταν στο πάνω κατάστρωμα πέσαμε στη θάλασσα. Διακόσια άτομα περίπου στο σύνολο. Οι υπόλοιποι έμειναν στο σκάφος και αυτό βυθιζόταν. Αναγνωρίζω το άτομο που μας φώναζε και μας έδινε διαταγές. Αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό μόνο αν του δίναμε λεφτά. Μας έβριζε και μας χτυπούσε», συγκλονίζει.