Στο Λιμενικό Σώμα χειρίζονται την υπόθεση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου με ιδιαίτερη προσοχή, αφού ανάμεσα στους 104 διασωθέντες βρίσκονται και άτομα που ελέγχονται για διακινητές. Τυχόν λάθη θα επιτρέψουν στους διακινητές να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στη χώρα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την συγκεκριμένη υπόθεση που έχει συγκλονίσει την ελληνική και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Έως το απόγευμα της Πέμπτης το Λιμενικό Σώμα προχωρά τις σχετικές διαδικασίες καταγραφής και προανακρίσεων των διασωθέντων έτσι ώστε μόλις ολοκληρωθούν αυτοί να μπορέσουν να περάσουν πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο έχει οργανώσει την φιλοξενία τους στο Κέντρο Υποδομής και Ταυτοποίησης στη Μαλακάσα.

Κατά τα τελευταία δεδομένα το Λιμενικό έχει προχωρήσει σε 9 συλλήψεις όλοι τους Αιγύπτιοι. Πρόκειται για τα οκτώ άτομα που είχαν προσαχθεί νωρίτερα καθώς και για ένα ακόμη άτομο. Στο μεταξύ με βάση νέα στοιχεία από την Αίγυπτο φαίνεται ότι ξεκίνησε το μοιραίο αλιευτικό και στη συνέχεια αφού έκανε στάση στη Λιβύη συνέχισε με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας. Μάλιστα, το αλιευτικό έφυγε άδειο από την Αίγυπτο και πήρε τους μετανάστες από το Τομπρούκ της Λιβύης.


Ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε την μεταφορά τους να γίνεται σήμερα αργά το βράδυ, ωστόσο κατά τις πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί οι προανακρίσεις του Λιμενικού και κατ' επέκταση πιθανόν η μεταφορά των διασωθέντων ίσως γίνει την Παρασκευή το πρωί.

Ο αριθμός των διασωθέντων που θα μεταφερθούν στη δομή Μαλακάσας δεν αναμένεται να είναι 104 αφού ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και όσοι ελέγχονται ως διακινητές του συγκεκριμένου πλοίου που μετατράπηκε σε φέρετρο για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ανθρώπους στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου το λεγόμενο Φρέαρ των Οινουσσών το οποίο έχει βάθος σχεδόν 5.000 μέτρα.