Του Σταύρου Παπαντωνίου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σε μια σειρά κινήσεων που δείχνουν την πρόθεσή του να ασχοληθεί με την πολιτική επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αφού απομακρύνθηκε επεισοδιακά από τη θέση του, λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές, γεγονός που είχε προκαλέσει διάφορα μίνι σενάρια θρίλερ με την παραίτησή του.

Ο νεαρός τεχνοκράτης βρήκε τότε ένα ανέλπιστο για πολλούς στήριγμα στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς το «Ποτάμι» ήταν το μόνο κόμμα που αντέδρασε στην καρατόμησή του, κάτι που ο ίδιος, όπως ήταν λογικό, εκτίμησε δεόντως. Οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων δεν άργησαν να πιάσουν δουλειά και να κάνουν λόγο για φλερτ μεταξύ του πρώην κυβερνητικού στελέχους και του νεοπαγούς κόμματος του γνωστού δημοσιογράφου. Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντισε να τροφοδοτήσει τα δημοσιεύματα αυτά με συγκεκριμένες κινήσεις, που έδιναν λαβή, και με διαρροές που αποτύπωναν τη δυσαρέσκειά του από τη συμπεριφορά των πολιτικών προϊσταμένων του.

«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων δείπνησε στις αρχές Αυγούστου με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», αλλά και τους πρώην βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Πέτρο Τατσόπουλο και Γρηγόρη Ψαριανό, στο εστιατόριο του δεύτερου, το «Αλάτσι». Το συγκεκριμένο δείπνο ήρθε να ενισχύσει, μέσα στο βαθύ θέρος, τα σενάρια για συνεργασία του με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και οι δύο ομοτράπεζοι ανεξάρτητοι βουλευτές μετέχουν στην «Επιτροπή Διαλόγου» που έχει συγκροτήσει ο επικεφαλής του «Ποταμιού».

Ο Χάρης Θεοχάρης όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε με πολύ μεγάλη προσοχή τις θέσεις του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη για τα φορολογικά και θεωρούσε πως είναι κοντά στις δικές του απόψεις, που διαχρονικά κινούνται στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Οι πληροφορίες, μάλιστα, των «Παραπολιτικών» λένε πως ο Χάρης Θεοχάρης είχε πρόταση για να δουλέψει σε μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού, την οποία όμως δεν αποδέχτηκε, γιατί ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Και μόνο το γεγονός αυτό είναι αρκετό για να βγει το συμπέρασμα πως ο τεχνοκράτης δεν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα, έχοντας στο μυαλό του ακόμα και να κατέβει στον πολιτικό στίβο. «Η πολιτική είναι πάντα κάτι που τον ενδιαφέρει», λέει με νόημα στα «Π» στενός συνομιλητής του. Η πρόταση από τη Eurobank ήρθε να συμπληρώσει με ιδανικό τρόπο το επόμενο βήμα του κ. Θεοχάρη, που ετοιμάζει ήδη το χαρτοφυλάκιο του τραπεζίτη.
Η δουλειά του τεχνοκράτη, άλλωστε, είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά. Στο παρελθόν υπήρξε στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και νεοσύστατων εταιρειών καινοτομίας (start up), ενώ στην καριέρα του έχει περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις, όπως διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια, ενώ ασχολήθηκε και με τη διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών.

ΟΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ

Εχοντας περάσει από κορυφαίες διοικητικές θέσεις, όπως αυτή του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, αλλά και του συμβούλου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, δεν θα μπορούσε να μην είναι φύσει και θέσει πολιτικό ον. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως οι σχέσεις του με τον πρώην πολιτικό προϊστάμενό του ποτέ δεν χάλασαν ουσιαστικά και σήμερα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Ο ίδιος, ωστόσο, και αυτό είναι ενδεικτικό της πρόθεσής του να ασχοληθεί με τις ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το φόρουμ «Μπροστά / Forward Greece», στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλα μέλη του συγκεκριμένου φόρουμ, με την ετερόκλητη σε πολλές περιπτώσεις σύνθεση, είναι ο Κώστας Βλάχος, μέλος της «Ελιάς», ο Βασίλης Καραμητσάνης, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και του Κωστή Χατζηδάκη και υποψήφιος με τον Γιώργο Καμίνη, ο Αντώνης Μαρκόπουλος, ανιψιός της Λούκας Κατσέλη και πρώην ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, αλλά και ο σύμβουλος του Γκίκα Χαρδούβελη, Θανάσης Κοντογιώργης, με τον μισθό των 6.000 ευρώ. Με αυτή την ομάδα ο Χάρης Θεοχάρης συζητά πολύ συχνά και μοιράζεται κοινούς προβληματισμούς, κάτι που δείχνει και την πρόθεσή του να έχει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, ακόμα και από τη θέση του πολιτευτή.

Με ισχυρά ερείσματα

Ο Χάρης Θεοχάρης απομακρύνθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων με επεισοδιακό τρόπο λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές. Πολλοί έκαναν λόγο απλώς για ένα εξιλαστήριο θύμα, καθώς κατείχε κομβικό πόστο και η καρατόμησή του θα κατεύναζε τα πνεύματα. Στενοί συνεργάτες του κ. Θεοχάρη έλεγαν τότε ότι «δεν έχει αναγνωριστεί το έργο του», αλλά και ότι δέχεται κριτική που δεν του αναλογεί. Η συνεργασία του, πάντως, με τον Αντ. Σαμαρά, λένε οι πληροφορίες των «Π», ήταν σε καλό επίπεδο, αν και ο πρωθυπουργός στις συχνές συσκέψεις που έκαναν στο Μαξίμου μπέρδευε το όνομά του. Ωστόσο, η αντίδραση των τότε μελών της τρόικας στην αποπομπή του και η ανακοίνωση της Κομισιόν, που χαρακτήριζε την εξέλιξη αυτή «αιτία βαθιάς ανησυχίας», δείχνει πως ο κ. Θεοχάρης, μπορεί στην Ελλάδα να είχε αρκετούς εχθρούς, αλλά στο εξωτερικό έβρισκε συμμάχους.