Εννέα υπήκοοι Αιγύπτου συνελήφθησαν χθες με την κατηγορία της συμμετοχής στο κύκλωμα δουλεμπόρων, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σαπιοκάραβο και ήταν μεταξύ των διασωθέντων.

Έκπληξη μάλιστα προκαλεί η πληροφορία που επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο καπετάνιος του σκάφους, την ώρα που μαρτυρίες τον ήθελαν να είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό, φεύγοντας με βάρκα.

Τις μαρτυρίες είχε μεταφέρει η Μαροκινή ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί, που ζει στην Ιταλία, και από την πρώτη στιγμή είχε επαφή με τους μετανάστες.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους να είναι ογκωδέστατη.

Οι ίδιοι φέρονται να αρνούνται τις κατηγορίες, ωστόσο αναγνωρίστηκαν από τους περισσότερους διασωθέντες ως μέλη του κυκλώματος που είχαν αναλάβει να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.


Έξι χιλιάδες ευρώ το κεφάλι

Τόσο οι ελληνικές Αρχές όσο και οι ιταλικές, προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στους ανθρώπους που οργάνωσαν αυτό το ταξίδι με το αλιευτικό-φέρετρο. Έως και 6.000 ευρώ φαίνεται πως έδωσε καθένας από τους εκατοντάδες μετανάστες προκειμένου να μεταφερθούν με το δουλεμπορικό από τη Λιβύη στην Ιταλία και από εκεί στη χώρα της επιθυμίας τους. Αυτό προκύπτει από τις μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που διερευνούν τη δράση του κυκλώματος που κρύβεται πίσω από το «ταξίδι του θανάτου».

Ο απολογισμός, μέχρι και αργά χθες το βράδυ, ήταν 104 διασωθέντες και 78 νεκροί, αριθμός που διορθώθηκε χθες από τους 79 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, μετά την τελευταία καταμέτρηση που έγινε λίγο πριν από τη μεταφορά των σορών στην Καλαμάτα.


Από την Αίγυπτο ξεκίνησε το ταξίδι του θανάτου

Οι έρευνες ωστόσο συνεχίζονται, καθώς οι Έλληνες ερευνητές θέλουν να φτάσουν στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος, από το σημείο προώθησης αλλά και στην Ιταλία. Εκεί είναι δεδομένο πως υπάρχουν και άλλα μέλη του ίδιου κυκλώματος, οι οποίοι θα παραλάμβαναν τους μετανάστες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες προορισμού που επέλεξαν.

Πρόχειρες εκτιμήσεις των στελεχών του Λιμενικού έκαναν λόγο για κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ των δουλεμπόρων. Υπάρχουν μαρτυρίες από διασωθέντες πως πλήρωσαν από 3.000 ευρώ έως και 6.500 ευρώ. Η τιμή διαφέρει ανά άτομο, ανάλογα με τον προορισμό. Είναι χαμηλότερη η τιμή για να μεταφερθεί κάποιος στην Ιταλία και υψηλότερη για να καταλήξει στην Σουηδία ή κάποια άλλη σκανδιναβική χώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ψαράδικο ξεκίνησε το ταξίδι του θανάτου από την Αίγυπτο για την Ιταλία με ενδιάμεσο σταθμό το Τομπρούκ της Λιβύης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Συντάκτης: Γιώργος Σόμπολος