«Γιατί δεν παίρνετε και την έκτη που λείπει;», ρώτησε απερίφραστα ο Μπαράκ Ομπάμα τον Νίκο Σταμπολίδη μπροστά στις πέντε Καρυάτιδες του Ερεχθείου, στο Μουσείο Ακρόπολης.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης μαζί με τη σύζυγό του, Μισέλ, και τα παιδιά τους, το μουσείο και ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του.

«Εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνια Γλυπτά», του απάντησε ο κ. Σταμπολίδης. Και για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έδειξε ενημερωμένος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω ότι θα του το είχε πει και ο Δημήτρης Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016. Του μίλησα για τον αείμνηστο Δημήτρη Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το μουσείο. "Το γνωρίζω", τόνισε, γιατί είχε μια πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε», συμπλήρωσε ο κ. Σταμπολίδης.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, που βρίσκεται στη χώρα μας για εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, πήγε στο μουσείο στις οκτώ παρά τέταρτο το βράδυ και έφυγε μια ώρα μετά. Εκτός από τα εκθέματα είδε και την ανασκαφή στα υπόγεια, που δεν ήταν επισκέψιμη στην προηγούμενη επίσκεψή του. Στον πρώτο όροφο έδειξε εντυπωσιασμένος από τα χρώματα, ενώ η Μισέλ Ομπάμα από τις λεπτομέρειες των αγαλμάτων, όπως για παράδειγμα τα δάχτυλα.

Ο κ. Σταμπολίδης εξήγησε ότι στην αρχαιότητα όλα τα αγάλματα ήταν χρωματισμένα. Το ίδιο και η ζωφόρος, την οποία οι επιφανείς επισκέπτες θαύμασαν στον επάνω όροφο.

Η Δημοκρατία

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης εξήγησε ότι ο Φειδίας απεικόνισε στην Πομπή των Παναθηναίων στη ζωφόρο λεπτομέρειες από τη λειτουργία της Δημοκρατίας ψηλά, για να τη βλέπουν οι θεοί. Στη συνέχεια, η οικογένεια Ομπάμα ανηφόρισε προς τον Ιερό Βράχο. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας και στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την Ακρόπολη.

Κατά την ξενάγηση από τον κ. Λεφαντζή, το ενδιαφέρον του Μπαράκ Ομπάμα στράφηκε κυρίως στη σχέση με την Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την πλευρά του, ο κ. Λεφαντζής τού μίλησε για τα Παναθήναια και την Πομπή που αποτυπώνεται στη ζωφόρο και απάντησε σε πάμπολλες ερωτήσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Η ξενάγηση στον Ιερό Βράχο έγινε με τους προβολείς νυχτερινού φωτισμού, καθώς το φορτωμένο πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα δεν επέτρεψε νωρίτερα την προσέλευσή του. Εξάλλου, ο ίδιος κατά την επίσκεψή του το 2016 είχε δει την Ακρόπολη υπό το φως της ημέρας. Έτσι, τώρα είχε διαφορετική εμπειρία στο μνημείο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Βαϊλάκης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/6