Αμφίπολη: Γιατί είναι πιο βαθύς ο τρίτος θάλαμος;
Πυρετώδεις εργασίες στο πιο επικίνδυνο μέρος του τάφου
Τα μυστικά του ετοιμάζεται να αποκαλύψει ο τρίτος ταφικός θάλαμος του μνημείου της Αμφίπολης, όπου επί του παρόντος πραγματοποιούνται πυρετώδεις εργασίες καθώς όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού «βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ο τρίτος θάλαμος, στον οποίο δεσπόζει το κόκκινο χρώμα, είναι σε διαφορετικό επίπεδο από τους προηγούμενους. Για την ακρίβεια, το επίπεδο επιχωμάτωσης είναι χαμηλότερο από τους άλλους θαλάμους, γεγονός που σημαίνει ότι η στάθμη του δαπέδου βρίσκεται πιο κάτω σε σχέση με τους προηγούμενους χώρους. Εν ολίγοις, το τρίτο δωμάτιο είναι πιο βαθύ.
Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ανεπίσημες πληροφορίες ότι στον τρίτο θάλαμο υπάρχει σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ενδεχομένως εκεί βρίσκεται και ο τάφος.
Η επιστημονική ομάδα της κυρίας Περιστέρη έχει ενισχυθεί με την προσθήκη συντηρητών αρχαίων έργων τέχνης και άλλων ειδικών, οι οποίοι πήραν «φύλλο πορείας» από την Αθήνα για την Αμφίπολη.Οι εργασίες συνεχίζονται σε δύο άξονες, καθώς από τη μία συνεχίζεται η εκχωμάτωση, η υποστύλωση και η αντιστήριξη των ήδη αποκεκαλυμμένων, ενώ παράλληλα οι σκαπανείς προχωρούν προς το εσωτερικό του τύμβου. Μικρή ένδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολόγοι και τα τεχνικά συνεργεία είναι το γεγονός ότι από τον καθέναν εκ των δύο πρώτων θαλάμων έχουν απομακρυνθεί περίπου 140 κυβικά μέτρα άμμου, εργασία που εκτελείται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο - ήτοι με το ζεμπίλι.
Για τα φλέγοντα ζητήματα, δηλαδή το αν ο τύμβος έχει συληθεί, αλλά και το ποιος είναι ο ένοικός του, η επικρατούσα άποψη μεταξύ των ερευνητών είναι ότι υπήρξαν απόπειρες τυμβωρυχίας, όμως το μνημείο κατάφερε να τις αποκρούσει χάρη στη θωράκιση με την οποία το προίκισαν οι κατασκευαστές του.
Επίσης, σχετικά με την εσωτερική διαρρύθμιση και τη θεωρία ότι ο κύριος ταφικός θάλαμος θα πρέπει να είναι ομόκεντρος με τον περίβολο του τύμβου, διατυπώνεται η άποψη ότι ενδεχομένως στο κέντρο του λόφου βρίσκεται βράχος και ότι ο τάφος λαξεύτηκε μέσα σε αυτόν ως ένα επιπλέον μέτρο προστασίας από τις επιχωματώσεις που θα σωρεύονταν κατόπιν για τη δημιουργία του τελικού τεχνητού λόφου.
Πάντως, οι αρχαιολόγοι στον λόφο Καστά έχουν την πεποίθηση ότι η ακεραιότητα του τάφου θα επιβεβαιωθεί μόλις εντοπιστούν τα κεφάλια και τα πτερύγια των σφιγγών κάπου θαμμένα στις επιχωματώσεις. Η συγκρατημένη αισιοδοξία τους εδράζεται επίσης στην εκτίμηση ότι, αν ο τύμβος είχε υποστεί βανδαλισμούς, π.χ. από κάποιον εχθρικό προς τους Μακεδόνες στρατό, θα υπήρχαν σαφή ίχνη εκτεταμένης καταστροφής, κάτι που επ ουδενί παρατηρείται στον τάφο της Αμφίπολης.