Η έννοια της γεωργίας ακριβείας έχει ως αφετηρία την απλή αλλά εξαιρετικά σημαντική διαπίστωση ότι η ιδιαιτερότητα κάθε χωραφιού μπορεί να παρατηρηθεί, να μετρηθεί και να γίνει διαχείριση με τις βέλτιστες τεχνικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καλλιέργειας. Οι ανάγκες αυτές μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο όπως άλλωστε είναι φυσικό. Η συλλογή των πληροφοριών εξυπηρετεί τον σκοπό της βέλτιστης διαχείρισης, όπως μας είπε ο γεωπόνος του  www.grow-station.com.


Ζούμε σε μια εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης και η γεωργία αναμφίβολα επηρεάζεται από αυτήν, τόσο πολύ που ο καθένας μας έχει σίγουρα ακούσει τον όρο, γεωργία ακριβείας. Για να επωφεληθούν εμπράκτως από τις σύγχρονες τεχνολογίες που προσφέρει η αγορά, οι αγρότες, οι γεωπόνοι και οι επαγγελματίες του κλάδου πρέπει να τις γνωρίζουν, να τις κατέχουν και να τις αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό. Ιστορικά, η γεωργία ακριβείας κάνει τα πρώτα της βήματα την δεκαετία του ΄90. Η τότε δορυφορική τεχνολογία χρησιμοποιείται στη γεωργία με τα πρώτα συστήματα GPS, χάρτες απόδοσης και εφαρμογές τηλεπισκόπησης.



Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης της ευφυούς γεωργίας τα ακόλουθα: Μείωση του αριθμού των περασμάτων (διαδρομών που εκτελεί ο αγρότης με ένα γεωργικό μηχάνημα) κατά την κατεργασία του εδάφους.


Ως αποτέλεσμα αξιοποιείται πιο αποδοτικά ο χρόνος του παραγωγού (ή ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείται) ενώ την ίδια στιγμή εξοικονομείται σημαντική ποσότητα καυσίμων (diesel) και λοιπών εισροών. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην καλύτερη διατήρηση της δομής του καλλιεργούμενου εδάφους. Δυνατότητα λειτουργίας σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας ή ακόμη και τη νύχτα. Στοχευμένη εφαρμογή και αποδοτική χρήση των εισροών της γεωργικής εκμετάλλευσης, όπως σπόροι, ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ  και φυτοπροστατευτικά προϊόντα, μέσω της χρήσης διαφορετικών ποσοτήτων ανά περίπτωση προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις του κάθε σημείου του χωραφιού.


Έγκαιρη και ακριβής επέμβαση με τη βοήθεια ειδικών ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ και λογισμικού το οποίο παρέχει συμβουλές στον αγρότη. Δυνατότητα ιχνηλασιμότητα των εργασιών και των προϊόντων που πραγματοποιήθηκ αν και χρησιμοποιήθηκαν, από το χωράφι μέχρι το τραπέζι (δηλαδή τον καταναλωτή). Μετριασμός των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που σχετίζονται με τις γεωργικές δραστηριότητες.


Στην εποχή της 4ης τεχνολογικής επανάστασης, στην οποία ζούμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας εκπλήσσουν διαρκώς. Χρέος όλων των επαγγελματιών στον κλάδο είναι να τις χρησιμοποιήσουμε με τρόπο αποδοτικό, βιώσιμο και οικονομικά ωφέλιμο. Διατηρώντας της αξίες της προστασίας του περιβάλλοντος και της ισότητας απέναντι στη φύση. Η γεωργία ακριβείας αν και εφόσον χρησιμοποιηθεί ορθολογικά μπορεί να αναστήσει την χαμένη αίγλη της ελληνικής γεωργικής γης.