Η παιδίατρος στην οποία η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε πει ότι η Τζωρτζίνα ήταν αυτή που βρήκε νεκρή στην κούνια της τη μικρή αδελφή της Ίριδα κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Από την ίδια, εξάλλου, η 34χρονη κατηγορούμενη είχε ζητήσει να τους δοθεί μονόκλινο δωμάτιο.

Με μια μαρτυρία-φωτιά, η γιατρός του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Γιαννούλα Κουρούση ήταν η πρώτη που μπήκε στο θάλαμο νοσηλείας του 9χρονου κοριτσιού, όταν στις 29 Ιανουαρίου του 2022 υπέστη τη μοιραία ανακοπή, και περιέγραψε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν για να κρατηθεί στη ζωή.

Σύμφωνα με την ίδια, μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος της μικρούλας, αφού ευχαρίστησε τους γιατρούς, η Ρούλα Πισπιρίγκου ρώτησε αν μπορεί η σορός της κόρης της να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας ή Ιωαννίνων αντί της Αθήνας. 

Καταθέτοντας ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, η κ. Κουρούση ανέφερε πως, μόλις είδε τη μητέρα της Τζωρτζίνας, τη θυμήθηκε γιατί το 2019, στο ίδιο νοσοκομείο, είχε εξετάσει και τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού, την τριάμισι ετών Μαλένα.

«Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα βρήκε την Ίριδα»

«Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα έχει περάσει πολλά, ότι είναι το παιδί που βρήκε το μωρό αδερφάκι της στην κούνια πεθαμένο, ότι έπαθε ανακοπή. Μου είπε για κάτι μηνύσεις σε γιατρούς… δεν κατάλαβα. Μου ζήτησε να μπει σε μονόκλινο και της είπα “βεβαίως”. Τον πατέρα τον είδα πρώτη φορά το βράδυ», είπε η μάρτυρας.

Σε ερώτηση της υπεράσπισης σχετικά με το εάν πράγματι η 34χρονη ανέφερε πως η Τζωρτζίνα είχε βρει νεκρή τη μικρή Ίριδα, η μάρτυρας ήταν ξεκάθαρη: «Το είπε σε εμένα η κατηγορούμενη. Και ήταν μπροστά και ειδικευόμενος. Και την επόμενη ημέρα το είπε και στην κυρία Ταταριώτη (σ.σ.: ειδικευόμενη παιδίατρος). Είμαι απολύτως σίγουρη γι’ αυτό. Μου είπε ότι η Τζωρτζίνα ήταν αυτή που βρήκε το βρέφος νεκρό».

Το μοιραίο πρωινό

Στη συνέχεια η γιατρός περιέγραψε όσα συνέβησαν το μοιραίο πρωινό, όταν ειδοποιήθηκε από νοσηλεύτρια «να τρέξω για το παιδί».

«Βλέπω την Τζωρτζίνα με στροφή κεφαλής, είχε μυδρίαση, περιστοματική κυάνωση, πήρα ακουστικό να ακούσω, άκουσα ένα χτύπο κάθε δύο δευτερόλεπτα περίπου για δέκα δευτερόλεπτα αυτό. Ξεκινήσαμε ambu (σ.σ.: χειροκίνητος αναπνευστήρας) και μαλάξεις» σημείωσε η μάρτυρας, που πρόσθεσε ότι η κατηγορούμενη τη διέκοψε κατά τη διάρκεια των μαλάξεων αυτών, τοποθετώντας μια συσκευή στο στήθος της Τζωρτζίνας: «Με σταμάτησε η μητέρα για να στείλει τα δεδομένα από το μηχάνημα στον κ. Παπαγιάννη».

Πρόεδρος: Λέτε η μητέρα ακούμπησε την ώρα που κάνατε ΚΑΡΠΑ πάνω στο θώρακα τη συσκευή που έστελνε δεδομένα, τη ρωτήσατε γιατί δεν την είχε βάλει νωρίτερα;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί συνέχιζα την ΚΑΡΠΑ. Την ακούμπησε, της είπα να περάσει έξω και συνέχισα.

Πρόεδρος: Το οξύμετρο πού ήταν, στο χέρι του;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Λειτουργούσε;

Μάρτυρας: Ναι, έδειχνε κάποιες ενδείξεις, αλλά δεν το εμπιστευόμαστε απόλυτα.

Πρόεδρος: Το ακούσατε;

Μάρτυρας: Μετά από λίγο που ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ άρχισε να ακούγεται.

Πρόεδρος: Μας είπαν πως έχει ένα κουμπάκι που το ακουμπάς και δεν ακούγεται.

Μάρτυρας: Έχει κουμπάκι που, αν το πατήσεις, σταματάει να βγάζει ήχο.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόση ώρα πέρασε μέχρι να κατέβει το κλιμάκιο της ΜΕΘ;

Μάρτυρας: Τουλάχιστον ενάμισι – δύο λεπτά μέχρι να κατέβει.

Δέκα λεπτά αργότερα η Τζωρτζίνα διασωληνώθηκε.

«Η μητέρα ήθελε να συνεχίσουμε την ανάνηψη»

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε στη συνέχεια η ειδικευόμενη στη ΜΕΘ Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Δέσποινα Θεοτοκάτου.

«Το Σάββατο στις 14.30 το μεσημέρι έγινε κλήση από την Παιδιατρική για ένα παιδί με ανακοπή. Κατεβήκαμε έναν όροφο κάτω, περίπου δύο λεπτά. Μπήκαμε μέσα και είδαμε την ομάδα της Α’ Παιδιατρικής να κάνει ΚΑΡΠΑ» περιέγραψε η μάρτυρας και συμπλήρωσε:

«Περίπου σαράντα λεπτά έμεινα εγώ στο θάλαμο. Στα είκοσι λεπτά βγήκε να ενημερώσει τη μητέρα ο επικεφαλής της ομάδας. Επέστρεψε και μας είπε ότι η μαμά είχε την επιθυμία να συνεχιστεί η διαδικασία, γιατί και την προηγούμενη φορά προσπαθούσαν πενήντα πέντε λεπτά».

Πρόεδρος: Εσείς χορηγήσατε ξυλοκαΐνη ή κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν χορήγησα, ούτε άκουσα τον επικεφαλής να ζητεί να χορηγηθούν. Το ακούνε όλοι όσοι βρίσκονται στο θάλαμο. Όλες οι ναρκωτικές ουσίες καταγράφονται όταν χορηγούνται.

Πρόεδρος: Πού το έχετε, πού φυλάσσεται;

Μάρτυρας: Αυτό αφορά τους νοσηλευτές, αυτοί ξέρουν πώς γίνεται η καταγραφή.

Πρόεδρος: Τι θυμάστε, πού ήταν οι γονείς;

Μάρτυρας: Θυμάμαι ότι περίμεναν κάποιες κυρίες έξω από το θάλαμο.

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεσή σας «δεν υπήρχε ιατρικός λόγος για τη χορήγηση της κεταμίνης». Τι εννοείτε; Εξηγήστε το.

Μάρτυρας: Επειδή το παιδί ήταν σε ανακοπή, δεν χρειαζόταν να δώσουμε κεταμίνη, όταν είναι σε ανακοπή, δεν χορηγούμε κάποιο φάρμακο για να το καταστείλουμε. Χορηγείται όταν πρέπει ένας ασθενής να μην αντιδρά για να διασωληνωθεί.

Αλ. Κούγιας: Ποιος χορηγούσε τις ουσίες;

Μάρτυρας: Από τη νοσηλεύτρια της ομάδας, μετά από εντολή του επικεφαλής δινόταν η αδρεναλίνη.

Αλ. Κούγιας: Άλλαξαν βάρδια οι νοσηλεύτριες στις 15.00;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλ. Κούγιας: Έχετε δει σίγουρα της αδρεναλίνης τα μπουκαλάκια; Είναι ίδια με κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι.

Αλ. Κούγιας: Έχετε δει μέσα στο βαλιτσάκι που είναι τα μπουκαλάκια;

Μάρτυρας: Είναι σε διαφορετικό κουτάκι αδρεναλίνες και κεταμίνες. Το βαλιτσάκι γεμίζεται με φάρμακα από νοσηλεύτρια.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime