Ώρα αποφάσεων στην Αμφίπολη
"Κλειδί" η ειδική μελέτη
Η Παρασκευή θα είναι μέρα αποφάσεων στην Αμφίπολη, όπως όλα δείχνουν, καθώς οι επιστήμονες και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, θα εξετάσουν επί τόπου τη μελέτη στερέωσης για τον τρίτο θάλαμο.
Μικρές στερεώσεις γίνονται συνέχεια, όμως οι καθοριστικές εργασίες που θα επιτρέψουν τους εργάτες να μπουν χωρίς κινδύνους θα περιλαμβάνονται στη μελέτη.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», όλοι ελπίζουν πως από τη Δευτέρα οι αποχωματώσεις θα ξεκινήσουν και πάλι και θα φέρουν τους αρχαιολόγους πιο κοντά στα ευρήματα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καταλήξει αν ο τρίτος θάλαμος είναι ο κυρίως ταφικός. Εξετάζουν και την πιθανότητα στη βάση του να υπάρχουν σκαλοπάτια ή ράμπα που να οδηγεί σε υπόγεια κατασκευή.
Ολα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα λειτουργούν σωστά. Η προχθεσινή νεροποντή απέδειξε ότι η στεγάνωση μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική. Παρ όλα αυτά, θα γίνουν πρόσθετα αποστραγγιστικά αυλάκια στο εξωτερικό, για να αισθάνονται οι επιστήμονες πως έχουν κάνει το καλύτερο.
Πρόσθετα μέτρα θα χρειαστούν και στη συνέχεια, όταν θα έχουν απομακρυνθεί τα χώματα ύψους 13 μέτρων που έχουν συσσωρευθεί επάνω από τον τρίτο ταφικό θάλαμο. Η απομάκρυνση θα γίνει με μηχανήματα που δεν θα σκαρφαλώσουν στον λόφο, αλλά θα έχουν μακρείς βραχίονες και θα δουλεύουν από το φυσικό έδαφος.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα TheToc, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είπε ανάμεσα σε άλλα για το αν κινδυνεύει το μνημείο: «Δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύει. Απλά πρέπει να πάρουμε εκείνα τα μέτρα που δεν θα δημιουργήσουν κίνδυνο στους εργαζομένους και στο μνημείο». Σε ερώτηση αν υπάρχει έστω και η ελάχιστη υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει και επόμενος θάλαμος, είπε: «Δεν ξέρω αν είναι ελάχιστη ή μέγιστη. Από τη στιγμή που ο τρίτος θάλαμος καλύπτεται με χώμα και καλύπτεται σε αρκετό ύψος, όπως είπαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, θα πρέπει πρώτα να γίνει η συστηματική ανασκαφή και μετά να μιλήσουμε». «Αρα δεν είμαστε σίγουροι ούτε ότι ο τρίτος θάλαμος είναι και ο κυρίως ταφικός θάλαμος του μνημείου», ρωτήθηκε στη συνέχεια, απαντώντας: «Δεν νομίζω. Η εικόνα που έχουμε από τους ανασκαφείς δεν λέει κάτι τέτοιο».
«Αν ο τάφος έχει συληθεί, δεν μπορεί κανείς να το πει αυτήν τη στιγμή, διότι η ανασκαφή δεν έχει δώσει τα δεδομένα», τόνισε σε άλλο σημείο. Χαρακτήρισε πολύ μεγάλο όπλο της Ελλάδας το πολιτιστικό της απόθεμα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη αποκάλυψη είναι κάτι πολύ θετικό για τη χώρα.
Τέλος, σχετικά με το αν αποδειχθεί ότι ο νεκρός δεν ανήκε στο περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε: «Δεν θα συμμεριστώ ποτέ μια απογοήτευση αυτού του είδους, δεδομένου του ότι το ίδιο το μνημείο με αυτά που μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει δηλώνει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, ένα μνημείο με πάρα πολλές ιδιαιτερότητες που η επιστημονική κοινότητα θα συζητά για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον, ένα μνημείο που μπορεί να προσδώσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πόρο στην περιοχή. Δεν θα συμμεριζόμουν συναισθήματα απογοήτευσης».
Με απόφασή του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, δημιούργησε «επιτροπή συνδρομής στο έργο του υπουργείου επί θεμάτων προβολής και επικοινωνιακής διαχείρισης της ασκούμενης πολιτιστικής πολιτικής». Αμισθα μέλη είναι η Αννα Παναγιωταρέα, ως συντονίστρια, ο Βασίλειος Νταβώνης και ο Λεωνίδας Μακρής.
Πηγή: Έθνος