Την πολυπλόκαμη δράση του Ηλία Μίχου, αλλά και του αποκαλούμενου «Μιχάλη», που «μυρίστηκαν» την τεράστια οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας της 12χρονης από τον Κολωνό και εκμεταλλεύτηκαν την ευαίσθητη ηλικία της και την ανυπαρξία προστασίας από τους γονείς, περιγράφει στο μεγαλύτερο μέρος της πρότασής του προς το αρμόδιο συμβούλιο ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης.

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελικού λειτουργού, από τους 26 κατηγορούμενους του πρώτου σκέλους της απίστευτης υπόθεσης, μπήκαν εκτός από τη μητέρα της 12χρονης και τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα, καθώς και ο ρόλος που έπαιξαν προκειμένου το ανήλικο κοριτσάκι να βρεθεί στα χέρια δεκάδων ανδρών.

Τι αναφέρει

Στις 90 σελίδες της εισαγγελικής πρότασης γίνεται αναλυτική περιγραφή της σχέσης που ανέπτυξε η οικογένεια της 12χρονης με τον 54χρονο Ηλία Μίχο, στο κατάστημα του οποίου βρέθηκε να βοηθά το ανήλικο κορίτσι.

«Η “καλοσυνάτη” στάση του Μίχου να συνδράμει την οικογένεια εκτιμήθηκε από αυτήν ως πηγάζουσα από φιλόπτωχα αισθήματα. Με την “ανθρώπινη” και προστατευτική αυτή συμπεριφορά του ο Μίχος, που έδωσε στη μικρή και κινητό τηλέφωνο, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους», αναφέρει ο εισαγγελέας και συμπληρώνει πως οι πραγματικές προθέσεις του δεν άργησαν να φανούν.

Όπως σημειώνει, αρχικά ο 54χρονος θώπευσε την ανήλικη παρά τις αντιδράσεις της, ενώ στην επόμενη συνάντησή τους «δεν θα παραμείνει μόνο στο επίπεδο των “χειροποίητων” γενετήσιων πράξεων, αλλά αυτή τη φορά με τη χρήση απειλών ότι θα σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της, ότι θα διαδίδει στην περιοχή του Κολωνού προς διασυρμό της ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά και με την απειλή όπλων που κατείχε, κατάφερε να κάμψει και πάλι την αντίσταση του παιδιού και να την αναγκάσει να ανεχθεί σε βάρος της την τέλεση κατά φύση συνουσίας».

Όμως ο 54χρονος δεν σταμάτησε εκεί και, απειλώντας το παιδί, απαίτησε να του σταλούν γυμνές φωτογραφίες και βίντεο ερωτικού περιεχομένου. «Τελούσα σε καθεστώς τρόμου και ανησυχίας, η μικρή υπέκυψε στις εκβιαστικές απαιτήσεις του και πράγματι παρήγαγε μόνη της σχετικό οπτικό υλικό, το οποίο του απέστειλε. Ατυχώς όμως ο Μίχος δεν περιορίστηκε μόνο στην ικανοποίηση των ατομικών του σεξουαλικών ορέξεων με θύμα τη 12χρονη. Αφότου τη διέφθειρε, απεργάστηκε σχέδιο εκμετάλλευσής της προς ίδιον οικονομικό του όφελος, με την εξώθησή της στην πορνεία και την άντληση εσόδων από την παροχή των ερωτικών της υπηρεσιών προς τρίτους έναντι αμοιβής», αναφέρει ο εισαγγελέας σχετικά με το πώς η 12χρονη βρέθηκε με προφίλ στην εφαρμογή Blindchat, ενώ αμέσως μετά εξηγεί τον τρόπο που ο Μίχος έκλεινε τα ραντεβού για το κοριτσάκι.

«Τελικά, η στερούμενη κάθε υποστήριξης δωδεκάχρονη υπέκυψε στις εκβιαστικές απαιτήσεις του Μίχου και εξαναγκάστηκε να αποδεχθεί την εκπόρνευσή της από αυτόν, την οποία προφανώς και δεν αποκάλυψε στους γονείς της», αναφέρει ο εισαγγελέας και συνεχίζει, περιγράφοντας τον τρόπο που γίνονταν τα ραντεβού στον Σταθμό Λαρίσης αλλά και τη «λύση» του οίκου ανοχής.

«Είναι προφανές ότι η όλη μεθόδευση του Μίχου για την εξώθηση της απροστάτευτης ανήλικης στην πορνεία κατέτεινε στον προσπορισμό εισοδήματος από τον ίδιο, γεγονός που προκύπτει ανενδοίαστα από το ότι ο Μίχος, πραγματικός διαχειριστής των προφίλ της ανήλικης, επικοινώνησε συνολικά με 212 προφίλ αγνώστων αντρών».


Στην πρόταση αναφέρονται 12 πρόσωπα που βρίσκονται ήδη προσωρινά κρατούμενα και με τα οποία μέσω εφαρμογής ο Μίχος έκλεινε τα ραντεβού του παιδιού.

«Διαθεσιμότητα»

Ωστόσο ο 54χρονος δεν έμεινε εκεί και προχώρησε στην κατάρτιση σχεδίου «τοπικής εμβέλειας», όπως το χαρακτηρίζει ο εισαγγελέας, διαρρέοντας τη «διαθεσιμότητα» του παιδιού για γενετήσιες πράξεις έναντι αμοιβής.

«Η σχετική είδηση δεν άργησε να διαδοθεί στους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είτε απευθύνονταν στον Μίχο για τη διευθέτηση της υπόθεσης είτε ο ίδιος έστελνε τη μικρή σε αυτούς, με εντολή να αυτοπροταθεί ως επ’ αμοιβή διαθέσιμη για ακόλαστες πράξεις μαζί τους. 
Πολλοί από τους πελάτες, μολονότι γνώριζαν προσωπικά τη μικρή ως περίοικοι και είχαν πλήρη επίγνωση της τρυφερής ηλικίας της και σαφή εικόνα για τις συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, τις στερήσεις που βίωνε, την αστάθεια και τη ρευστότητα του οικογενειακού της περιβάλλοντος και την ανεπάρκεια των γονέων της να ανταποκριθούν στην εποπτεία, προχωρούσαν σε πράξεις μαζί της», περιγράφει ο εισαγγελέας και αναφέρεται σε ακόμη εννέα πρόσωπα από τη γειτονιά που κακοποίησαν το κοριτσάκι.

Εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας εντόπισε ένα ακόμη πρόσωπο που επιχείρησε να υποκαταστήσει τον Ηλία Μίχο. Ο λόγος για τον Ε.Χ., γνωστό ως «Μιχάλη Ιωάννου» στα social media, ο οποίος άρχισε να συνομιλεί με τη 12χρονη μέσω Facebook. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος υποσχόταν στο παιδί «υψηλού επιπέδου απολαβές» μέσω εξάσκησης «πορνείας πολυτελείας», τάζοντάς της γνωριμίες με εφοπλιστές και συμμετοχή σε ταινίες.

«Αντιληφθείς από την εμπειρία του την ευάλωτη θέση της ανυπεράσπιστης μικρής και διαγνώσας αμέσως από τις συζητήσεις μαζί της τη σχετική ερωτική εμπειρία που ήδη είχε αποκτήσει, συνέλαβε σχέδιο γενετήσιας εκμετάλλευσής της και από τον ίδιο προς άντληση οικονομικού οφέλους. Στα πλαίσια αυτού και με την υπόσχεση απόκτησης χρημάτων, γνωριμιών και απολαύσεων, την προέτρεψε να έρχεται σε σεξουαλική επαφή έναντι αμοιβής με δήθεν φίλους του, άγνωστους άντρες, τόσο προτείνοντάς την ευθέως σε αυτούς διά ζώσης όσο και μέσω της σελίδας b...com», αναφέρει ο εισαγγελέας και συνεχίζει, λέγοντας ότι «το πλασάρισμα της ανήλικης στη βιτρίνα της ιστοσελίδας δεν άργησε να φέρει αποτελέσματα».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή /  Έλλη Σολδάτου