Μπροστά σε ένα σοκαριστικό σκηνικό βρέθηκε μια γυναίκα, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος επί της οδού Φυλής 130Α στον Άγιο Παντελεήμονα, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.

Έχοντας διαπιστώσει πως η τρανς γυναίκα που ενοικίαζε το ισόγειο διαμέρισμα είχε καθυστερήσει να καταβάλει το ενοίκιο, αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη. Η ενοικιάστρια ήταν πάντα τυπική. Αφού χτύπησε την πόρτα και δεν άκουσε κάποια απάντηση, χρησιμοποίησε το αντικλείδι της. Το σπίτι ήταν αναστατωμένο, με την ενοικιάστρια να κείτεται νεκρή και βάναυσα μαχαιρωμένη στον κυρίως χώρο του σπιτιού.

Η ταυτότητα της τρανς γυναίκας έγινε γνωστή μετά τα μεσάνυχτα από πρόσωπα του περιβάλλοντός της. Πρόκειται για τη γεννημένη το 1977 στην Κούβα Άννα (Ιβάνκα) -το όνομα που της δόθηκε από τη γέννησή της δεν έχει γίνει γνωστό-, η οποία ήταν γνώριμη του ελληνικού κοινού, καθώς ήταν χορεύτρια και performer. Παράλληλα είχε δώσει πολλές παραστάσεις στο γνωστό σόου «Κούκλες», στο οποίο πρωταγωνιστούν τρανς άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η Άννα στο παρελθόν εκδιδόταν.

Η εικόνα που αντίκρισαν τα στελέχη του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ήταν σοκαριστική. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι ήταν αναστατωμένο, με σημάδια έρευνας παντού, αλλά και σημάδια πάλης. Η Άννα ήταν ιδιαίτερα γυμνασμένη και εικάζεται πως δόθηκε μάχη με το δολοφόνο της. Οι Αρχές έχουν την υποψία πως η «επίσκεψη» του δολοφόνου δεν ήταν τυχαία, καθώς δεν προέκυψαν σημάδια παραβίασης της πόρτας. Ενδεχομένως, ο δράστης να ήταν γνωστός της 46χρονης.

Η δολοφονημένη ήταν πεσμένη μπρούμυτα στο πάτωμα του σπιτιού. Έφερε βαθιά τραύματα στο λαιμό (τουλάχιστον δύο, όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση), αλλά και άλλες μαχαιριές-χαρακιές στο υπόλοιπο σώμα της, όπως και στο κεφάλι. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως το θύμα να είχε μαστιγωθεί ή κάτι παρόμοιο. Ως αιτία θανάτου προσδιορίζεται το αιμορραγικό σοκ. Ο δράστης, πάντως, φέρεται να διέφυγε από το παράθυρο του σπιτιού, ενώ κατά πληροφορίες δεν έχουν βρεθεί τα κινητά της. Όσον αφορά την ακριβή ώρα θανάτου, αυτή προσδιορίζεται γύρω στα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Στο μεταξύ, μεγάλη αναταραχή στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα προκάλεσε το γεγονός πως τα ειδησεογραφικά μέσα περιέγραφαν αρχικά το θύμα ως «Κουβανό άνδρα». Η ένσταση αφορούσε το γεγονός πως «δεν έγινε σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός της Άννας ως γυναίκας». Και γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι της στις 20.00 χθες. Κυρίως όμως το βασικό αίτημα ήταν η άμεση εξιχνίαση του εγκλήματος και η διακρίβωση για το αν πρόκειται για έγκλημα με ρατσιστικά ή σεξιστικά κίνητρα.

Το κίνητρο

Οι λόγοι για τους οποίους ο δράστης/ή οι δράστες έφτασαν σε αυτό το σημείο παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστοι. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν φόρτιση κατά την τέλεση του εγκλήματος, ενώ οι Αρχές φαίνεται πως πλησιάζουν στον αποκλεισμό του ενδεχομένου ληστείας μετά φόνου, παρά το γεγονός πως δεν βρέθηκαν τα κινητά της. Από εκεί και πέρα, πηγές ανέφεραν πως δεν αποκλείεται το έγκλημα να έχει ερωτικά κίνητρα.

Πρόσφυγας, ακτιβίστρια και καλλιτέχνιδα

Η αδικοχαμένη Άννα ήταν ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Βρισκόταν στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας διαφύγει από τη χώρα της.

Εκτός από τις «Κούκλες» συμμετείχε στο φετινό Athens Pride και στην καμπάνια «Athens Home For All», από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Η επιχειρηματίας Μαριλού Φραγκιαδάκη, συντετριμμένη, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα: «Πόσο σ’ αγαπώ και πόσο θα σ’ αγαπώ για πάντα. Μόνο με ένα ουρλιαχτό μπορώ να πάρω τη δύναμη για να γράψω για εσένα. Κλαίω και θέλω να γράψω για το μεγαλείο της ψυχής σου και να σου πω ότι μπήκες στη ζωή μου σαν το πιο λαμπρό αστέρι και έφυγες για να πας εκεί που πραγματικά ανήκεις. Στον ουρανό μαζί με τ’ άλλα τα αστέρια. Σου δίνω την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να σε ξεχάσω ποτέ, θα ζεις στην καρδιά μου και στο μυαλό μου για πάντα». Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση: «Βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της. Ακόμη και στο θάνατο της στερήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Η Άννα (Ιβάνκα) ήταν ένα από τα πρόσωπα του “Athens Home for All”. Η ευχή για μια πόλη συμπεριληπτική, ασφαλή, που θα μας αγκαλιάζει όλ@ δεν έχει γίνει ακόμη πραγματικότητα. Θα επιμείνουμε».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ στις 12/7