Στο νήμα έχασε την προεδρία του ΝΑΤΟ ο Μιχάλης Κωσταράκος
Νέος Πρόεδρος της Στρατ.Επιτροπής του ΝΑΤΟ ο Τσέχος Αρχηγός
Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
Στο «παρά ένα» έχασε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος την εκλογή στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee/MC) του ΝΑΤΟ από τον Τσέχο ομόλογό του Στρατηγό Petr Pavel, με τον οποίοι αμφότεροι είχαν περάσει στο δεύτερο γύρο, αφήνοντας έξω το λογικό φαβορί και ευνοούμενο των Αμερικανών Ιταλό Αρχηγό.
Μία επιλογή που σαφώς αποτελεί ένα «μήνυμα» του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, την παρούσα χρονική στιγμή που διεξήχθη, καθώς είναι η πρώτη Αρχηγού προερχόμενου από τα «νέα» κράτη-μέλη, αυτά δηλαδή που εισήλθαν στη Συμμαχία στη δεκαετία του 90, μετά τη διάλυση της τότε Σοβιετικής Ενώσεως και του αντίστοιχου αμυντικού Συμφώνου της, του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Οι εκτιμήσεις λοιπόν είναι ότι δεν «έχασε» τόσο ο Στρατηγός Κωσταράκος, όσο το ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ ως διεθνής οργανισμός ασφαλείας ήθελε την παρούσα χρονική στιγμή να περάσει το δικό του μήνυμα προς την άλλη πλευρά.
Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, όπου πραγματοποιούνται και λήγουν σήμερα, οι εργασίες της συνόδου των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν όλοι οι Αρχηγοί με μία ψήφο ο καθένας και πρόεδρος εκλεγόταν αυτός ο οποίος θα συγκέντρωνε το 50%+1 ψήφους των Αρχηγών, δηλ.15 ψήφους, ενώ ο νέος Αρρχηγός θα αναλάβει τα καθήκονττά του από το καλοκαίρι του 2015.
Εκτός του Έλληνος και του Τσέχου Αρχηγών, τρίτος υποψήφιος ήταν και ο Ιταλός ομόλογός του, ο οποίος κατά τις πληροφορίες συγκέντρωνε και την αρχική τουλάχιστον προτίμηση των ΗΠΑ. Είχε όμως σε βάρος του δύο στοιχεία, που όπως αποδείχτηκε, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μη επιλογή του.
- Πρώτον. Ο προηγούμενος του νυν Δανού Αρχηγού και Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής ήταν επίσης Ιταλός, ο οποίος είχε προκαλέσει αρκετές δυσαρέσκειες κυρίως γιατί ενεργούσε υπερβολικά ως «Ιταλός» και λιγότερο ως «Σύμμαχος».
- Δεύτερον. Δεν θα ήταν ίσως καλό για τη Συμμαχία και από πλευράς ουσίας, αλλά και εντυπώσεων, να υπάρξει εκ νέου επιλογή Ιταλού Αρχηγού και έτσι να υπάρχει το σχήμα «Ιταλός-Δανός-Ιταλός». Έτσι ο Ιταλός, παρά το γεγονός ότι εθεωρείτο φαβορί και είχε και την υποστήριξη των Αμερικανών, την «πάτησε» από τις ψήφους των «μικρών» και των βορείων χωρών και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, όπου κανένας εκ των τριών υποψηφίων δεν συγκέντρωσε τις 15 ψήφους.
Στο δεύτερο γύρο, όπου πέρασαν ο Στρατηγός Κωσταράκος και ο Στρατηγός Petr Pavel, άλλαξαν τα δεδομένα και εκεί πλέον μέτρησε καθοριστικώς, όπως αποδείχτηκε, το θέμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και της τυχόν «μεταφοράς» τους από τον Έλληνα Αρχηγό σε αυτό το τόσο υψηλό επίπεδο του ΝΑΤΟ. Αν και- συμφώνως με πολύ έγκυρες ψηφορορίες ο Τούρκος Αρχηγός ψήφισε τον Έλληνα ομόλογό του. Και αυτό για δύο λόγους. Γιατί ο Στρατηγός Κωσταράκος ήταν ο πρώτος και μόνος Αρχηγός υποψήφιος, ο οποίος σήκωσε το τηλέφωνο και μιλώντας απευθείας μαζί του τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του και ζήτησε την ψήφο του. Και ο Τούρκος γνώριζε προφανώς ότι τυχόν επιλογή Κωσταράκου, θα άνοιγε στο μέλλον και την πόρτα για πιθανή τουρκική υποψηφιότητα. Κανένας άλλος αρχηγός δεν μιλησε απευθείας με τον Τούρκο, καθώς θεωρούσαν περίπου ως δεδομένη την δική του «αντιελληνική» ψήφο.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή μήνυμα έγινε. Είναι ο Τσέχος Αρχηγός, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και στις Πληροφορίες και αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.
Ο Στρατηγός Κωσταράκος, τον τελευταίο χρόνο, με την πλήρη υποστήριξη και της ελληνικής κυβερνήσεως, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συναρμοδίων υπουργών Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έκανε σπουδαίο αγώνα ο οποίος παρ ολίγο να είχε και ευτυχή κατάληξη. Σημειώνεται γιατί αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι πρόκειται για την πρώτη υποψηφιότητα Έλληνος Αρχηγού για τη συγκεκριμένη θέση στα 62 χρόνια της Ελληνικής παρουσίας μας στο ΝΑΤΟ, από το 1952, που ενταχθήκαμε σε αυτό.
Ο Έλληνας Αρχηγός επιστρέφει Κυριακή αργά το βράδυ στην Αθήνα και από αύριο στο γραφείο του αναμένονται οι εξελίξεις της επόμενης μέρας, σε συνδυασμό πάντα και με την αναμενόμενη επιλογή της κυβερνήσεως στο πρόσωπο του νέου ΥΕΘΑ, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Δ.Αβραμόπουλο ο οποίος θα αναλάβει συντόμως τα νέα του καθήκοντα του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστεύσεως στις Βρυξέλλες.