Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους των Δερβενοχωρίων εξαιτίας της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή. Η φωτιά στα Δερβενοχώρια συνεχίζει να καίει ό,τι βρει στο διάβα της και οι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή. 

Στην επείγουσα ειδοποίησή του το 112 κάνει έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να προστατευτούν από τον καπνό.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».


Προς Μαγούλα κινείται το πύρινο μέτωπο

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Όπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς τη Μαγούλα, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Επιχειρούν 140 πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, ενώ από αερός επιχειρούν έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Την τελευταία ώρα υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στην κορυφογραμμή πίσω από το λατομείο Lafarge, όπου επιχειρούν ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και προσπαθούν να την περιορίσουν για να μην πάρει κατεύθυνση προς Βίλια.

Μάχη δίνεται και στον Άγιο Χαράλαμπο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο αρκετών χιλιομέτρων.  Ένα από τα προβλήματα των Δερβενοχωρίων είναι η γεωμορφολογία, καθώς η φωτιά εντοπίζεται σε δασωμένο διάσελο, όπου ακόμη και οι φλόγες αποκρύπτονται από τον πυκνό καπνό. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από σημείο μεταξύ των χωριών Πάνακτος και Πράσινο, καίγοντας το δάσος Παλαδώνη. Το δύσβατο του σημείου καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πολλαπλασιάζοντας την επικινδυνότητα για τα πληρώματα των μέσων που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης.

«Το πιο σοβαρό μέτωπο»

«Σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δόθηκε ολονύχτια μάχη απ' όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός«Πρώτη προτεραιότητα ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλα και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ.

Όπως ενημέρωσε, η φωτιά στα Δερβενοχώρια βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αποτελεί το πιο σοβαρό μέτωπο, τονίζοντας πως έχει πολύ μεγάλη άκαυστη ύλη και πολύ συμπαγές πυκνό δάσος. Στο σημείο επιχειρούν πολύ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής: 140 πυροσβέστες, 5 πεζοπόρα τμήματα, 48 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, Ένοπλες δυνάμεις, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., υδροφόρες και Εθελοντές πυροσβέστες. 

Τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα προς τους κατοίκους της περιοχής των Δερβενοχωρίων πλησίον του καναλιού του Μόρνου και τους ενημέρωσε για την πυρκαγιά στην περιοχή τους.

Δήμαρχος Τανάγρας: Δεν κινδυνεύουν οικισμοί

«Δεν κινδυνεύουν οικισμοί αυτήν την ώρα στα Δερβενοχώρια, αλλά η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική λόγω του σύννεφου από καπνό που έχει τυλίξει την περιοχή», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας.

«Η εικόνα είναι κακή αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με οικισμούς», τονίζει ο κ. Περγάλιας, σημειώνοντας ότι οι άνεμοι φυσούν ασθενείς αυτήν την ώρα, ενώ στην περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη νύχτα αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι την κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τανάγρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας η φωτιά εξελισσόταν αργά γιατί δεν είχε δυνατό αέρα και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επενέβησαν αποτελεσματικά και δεν άφησαν τη φωτιά να «ξεφύγει». Ωστόσο, έκαψε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.