Καλοκαιρινή µάστιγα, που επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο, αποτελούν οι πνιγµοί λουοµένων στις ελληνικές θάλασσες.

Σύµφωνα µε µελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 350 µε 400 άτοµα χάνουν τη ζωή τους από πνιγµό. Σε ό,τι έχει να κάνει µε το φετινό καλοκαίρι, από την 1η Ιουνίου µέχρι και τώρα πάνω από 100 άνθρωποι έχουν πνιγεί. Το πιο στενόχωρο από όλα είναι ότι σε αυτά τα µακάβρια νούµερα συγκαταλέγονται µικρά παιδιά. Πρόσφατα παραδείγµατα ήταν οι θάνατοι ενός 6χρονου αγοριού και ενός 10χρονου κοριτσιού πριν από µία εβδοµάδα.

Για το συγκεκριµένο ζήτηµα τοποθετήθηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος της Ενωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων αφορά κυρίως ηλικιωµένους ανθρώπους µε επιβαρυµένη υγεία.

«Εκτός ωραρίου»

«Το θέµα του πνιγµού είναι πολυπαραγοντικό. Εµείς, ως ναυαγοσωστικές σχολές και ως ναυαγοσώστες, βρισκόµαστε σε πολυσύχναστες παραλίες. Είναι θεσπισµένο από τον νόµο να είµαστε εκεί από την 1η Ιουνίου µέχρι και τα τέλη Σεπτεµβρίου. Συνήθως το ωράριο των ναυαγοσωστών είναι 10.00 µε 18.00. Συνολικά σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 840 ναυαγοσωστικά βάθρα, που σηµαίνει ότι επιτηρούµε µια ακτογραµµή περίπου 3.500 χιλιοµέτρων από τα 13.676 χιλιόµετρα που έχει συνολικά η Ελλάδα. Από αυτά τα γεγονότα, ο καθένας µπορεί να καταλάβει ότι είναι πολύ εύκολο να συµβεί ένα ατύχηµα-πνιγµός πέρα από
Πάνω από το 70% των περιστατικών αφορούν ηλικιωµένους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας
τον χώρο που επιτηρούµε και εκτός του ωραρίου µας», ανέφερε στην αρχή ο κ. Μυρωνάκης. Και συνέχισε: «Πάνω από το 70% των περιστατικών αφορούν ηλικιωµένους ανθρώπους που αντιµετωπίζουν προβλήµατα υγείας, µεταβαίνουν στη θάλασσα όταν επικρατεί καύσωνας και συνήθως αποµακρύνονται από την ακτή. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να έχουµε έτσι ένα µεγάλο ποσοστό θανάτων. Βεβαίως, όµως, µέσα σε όλα αυτά έχουµε και την ηλικιακή οµάδα των µικρών παιδιών. Εκεί οι γονείς για µία στιγµή αφαιρούνται και έτσι τα παιδιά διαφεύγουν την προσοχή τους και χάνουν τη ζωή τους. Πρέπει να ξέρουµε ότι δεν απαιτείται πολύς χρόνος για να γίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Θέλει µονάχα λίγα δευτερόλεπτα».

Συμβουλές

Ο ίδιος στη συνέχεια ανέφερε µερικές βασικές συµβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος πριν πάει για κολύµπι. «Γνωρίζουµε όλοι µας ότι δεν µπορούµε να πάµε να κολυµπήσουµε εάν έχουµε φάει ή αν έχουµε πιει. ∆υστυχώς, και πάλι µεγάλο ποσοστό των ανθρώπων είναι αδιάφορο προς αυτούς τους δύο κανόνες και έτσι συνεχίζουµε να βλέπουµε περιστατικά πνιγµών. Θεωρώ ότι έγκειται στην προσωπική ευθύνη του καθενός. ∆εν γίνεται µόνο µε την επίβλεψη του
Στα περισσότερα περιστατικά, δυστυχώς, οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει πολύ φαγητό ή είχαν καταναλώσει πολύ ποτό
ναυαγοσώστη ή και µε την επιβολή µέτρων να µειώσουµε τους πνιγµούς. Πρέπει ο καθένας ξεχωριστά να σέβεται τον εαυτό του. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν πνιγµοί. Μέχρι στιγµής έχουµε πάνω 106 περιστατικά πνιγµών. Από αυτά, περίπου τα 31 έχουν γίνει σε πολυσύχναστες παραλίες. Στα περισσότερα περιστατικά, δυστυχώς, οι άνθρωποι είχαν καταναλώσει πολύ φαγητό ή είχαν καταναλώσει πολύ ποτό ή ήταν επιβαρυµένη η υγεία τους και πήγαιναν στη θάλασσα µε καύσωνα», δήλωσε.

«Σε ήρεμες θάλασσες»

Αµέσως µετά ο κ. Μυρωνάκης αποκάλυψε ότι στους πνιγµούς δεν παίζει ρόλο το κύµα ή τα καιρικά φαινόµενα, τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι οι περισσότεροι πνιγµοί γίνονται σε ήρεµες θάλασσες. «Αυτό που έχουµε διαπιστώσει είναι ότι τα περισσότερα περιστατικά πνιγµών σηµειώνονται κυρίως σε ήρεµες θάλασσες. Εκεί όπου έχει κύµα και υπάρχουν δυσµενείς καιρικές συνθήκες υπάρχει εγρήγορση και επικρατεί το αίσθηµα του φόβου. Υπάρχουν οι ναυαγοσώστες που αποτρέπουν τους ανθρώπους να µπουν στο νερό. Σε µια ήρεµη θάλασσα, όµως, έχουµε την πράσινη σηµαία, που µπορεί ο οποιοσδήποτε να µπει να κολυµπήσει», είπε.

Τέλος, ο ίδιος συνέστησε στους γονείς να µην αφήνουν ποτέ από τα µάτια τους τα παιδιά τους όταν βρίσκονται στην παραλία ή σε κάποια πισίνα. «Η προσοχή τους θα πρέπει να είναι πάντα πάνω στα παιδιά και σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να τους δίνουν φαγητό. Επίσης, δεν πρέπει να ασχολούνται µε το τηλέφωνό τους, ούτε να κοιτάζουν εφηµερίδες. Εφόσον συνοδεύουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να είναι ακριβώς δίπλα τους», κατέληξε.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιουλίου 2023.