Στο μικροσκόπιο της έρευνας τίθενται τέσσερις φωτιές που ξέσπασαν μεταξύ 3:00 και 4:10 περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουλίου, σε μικρή απόσταση από αποθήκη πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού στη Νέα Αγχίαλο Βόλου. Οπως είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γιώργος Πουρναράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Παραπολιτικών» κατά τη χθεσινή (σημ. Παρασκευή, 28 Ιουλίου) συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει αν οι εστίες σε Αργαλαστή και Ν. Αγχίαλο προήλθαν από επέκταση του μετώπου που ξεκίνησε το καταστροφικό του έργο στις 11 το πρωί από την περιοχή Αγ. Γεώργιος ή αν άναψαν ανεξάρτητα και ενισχύθηκαν αστραπιαία.

Λόγω των συνθηκών και της μορφολογίας του εδάφους, η φωτιά «έτρεξε» πιο γρήγορα από τους πυροσβέστες, ενώ το υπουργείο Αμυνας πραγματοποιεί έτερη έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η επέκτασή της μέσα στο στρατόπεδο, παρά το γεγονός ότι στον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιούνταν συνεχείς περιπολίες και επιπλέον γίνονταν συνεχώς καθαρισμοί σε περίμετρο 80 και 100 μέτρων. Από τη συνεχή ενημέρωση και τα ευρήματα προκύπτει ότι «σε διάστημα πέντε ωρών από το πρωί έως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης προκλήθηκαν εννέα συνολικά πυρκαγιές στη Μαγνησία, η οποία ήδη δοκιμαζόταν από την πύρινη λαίλαπα, μετρώντας δύο νεκρούς».

Ο κ. Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε πως «οι πυρκαγιές μπήκαν από ανθρώπινο χέρι» και στάθηκε επίσης σε ένα ακόμα οξύμωρο γεγονός, ότι καίγονταν ταυτόχρονα το βορειοδυτικό τουριστικό άκρο της χώρας (Κέρκυρα) και το αντίστοιχο νοτιοανατολικό (Ρόδος). Δηλαδή αυτές τις μέρες οι δυνάμεις διασπάστηκαν στα τρία πολύ μεγάλα μέτωπα, της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Αγχιάλου, προσπαθώντας παράλληλα να αντιμετωπίσουν κι άλλα πολύ σοβαρά, όπως αυτό της Καρύστου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι δύο πιλότοι του μοιραίου Canadair.


Εκκαθάριση

Σύμφωνα με μεταδοθείσες πληροφορίες, η αποθήκη που εξερράγη ήταν υπέργεια και βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χλμ. από τις κύριες εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης. Σε αυτήν βρίσκονταν αποθηκευμένες κυρίως συμβατικές βόμβες των 500, 1.000 και 2.000 λιβρών, τις οποίες φέρουν τα F-16. Η περιοχή γύρω από την αποθήκη ήταν πλήρως αποψιλωμένη. Τα πυρομαχικά ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος ήταν κατασκευασμένος από μπετόν και γύρω υπήρχε χώμα, χωρίς καθόλου βλάστηση. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας μετέδωσε ότι μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ στις 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων, η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 στις 19:50. Παράλληλα, σημαντικές ζημιές υπέστησαν σπίτια και καταστήματα στη Νέα Αγχίαλο, καθώς έσπασαν αρκετές βιτρίνες και τζαμαρίες.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με κύκλους του ΓΕΑ, τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και οι άλλες, υπόγειες και υπέργειες, αποθήκες της αεροπορικής βάσης ήταν συνεχώς ασφαλισμένες και δεν συνέτρεχε λόγος ανησυχίας. Για προληπτικούς, ωστόσο, λόγους ένας σχετικά μικρός αριθμός από τα περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και Block 50 που επιχειρούν από τις τρεις Μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης μετακινήθηκαν στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.

Οι αρχές ασφαλείας, η ΕΥΠ και οι ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες που εδρεύουν στη Λάρισα αναλύουν τα υπάρχοντα δεδομένα και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Να σημειωθεί ότι η στρατιωτική αποθήκη βρίσκεται σε «τυφλό» σημείο στη θέση Καραμπά, έξι χιλιόμετρα μακριά από την Πτέρυγα Μάχης, και δεν αποτελεί τον κύριο χώρο φύλαξης πολεμικού υλικού. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά προορίζονται τόσο για χρήση από αεροσκάφη της βάσης όσο και για άλλα που δεν ανήκουν στη δύναμή της, αλλά μπορούν να προσγειωθούν εκεί για να εξοπλιστούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται και συμμαχικά αεροσκάφη (ΝΑΤΟ) αλλά και ελληνικά.

Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά» της 29ης Ιουλίου