Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη.

Με αφορμή την πυρκαγιά στην Αγχίαλο ανέφερε: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η 111 Πτέρυγα Μάχης δεν επηρεάστηκε καθόλου από τη φωτιά, απέχει αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο για το οποίο συζητάμε, το οποίο είναι ένα τμήμα του στρατοπέδου, όπου φυλάσσονται συγκεκριμένα πυρομαχικά για την 111 Πτέρυγα Μάχης. Τα δε πυρομαχικά αυτά ουσιαστικά είναι σε επιχωματωμένες αποθήκες και με βάση την ενημέρωση που έχουμε, η οποία θα εμπλουτιστεί και με την ΕΔΕ, την οποία προανήγγειλε ο κ. Δένδιας, είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και ακολουθήθηκαν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα, μεταξύ των οποίων ήταν και η εκκένωση από συγκεκριμένα αεροσκάφη που έφυγαν από την 111 Πτέρυγα Μάχης και πήγαν σε άλλα σημεία».

«Όταν συμβαίνει ένα τέτοιο συμβάν, προφανώς και πρέπει να διερευνήσεις τα πάντα, το λογικό είναι να περιμένουμε τη διερεύνηση για να έχουμε όλα τα στοιχεία.
Είναι ολοφάνερο ότι απαιτείται διαρκής ανασχεδιασμός όταν έχεις να κάνεις με τέτοιες συνθήκες. Μιλάμε για mega fires, δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος με τις φωτιές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι συγκρίσιμες οι συνθήκες.

Ουσιαστικά μιλάμε για την καύσιμη ύλη, η οποία γίνεται μπαρούτι ύστερα από 10 μέρες καύσωνα και ξηρασίας και ειδικά όταν αυτό συνεπικουρείται και από ανέμους.

Μιλάμε για φωτιές στις οποίες πέφτουν όλα τα μέσα πάνω, τα περισσότερα μέσα που είχαμε ποτέ, βοήθεια από ξένες χώρες, πολλές φορές φτάνουν τα πρώτα πυροσβεστικά λίγα λεπτά μετά και παρ' όλα αυτά βλέπεις ότι υπάρχουν μέτωπα τα οποία αναζωπυρώνονται και δημιουργούν μέτωπα χιλιομέτρων, τα οποία είναι αδύνατον να σβήσουν για μέρες. Άρα θεωρώ ότι κανένας κρατικός μηχανισμός όσο έτοιμος και αν είναι, όσο ενισχυμένος και αν είναι, δεν μπορεί να διαχειριστεί με τον τρόπο που όλοι θα θέλαμε τέτοιες καταστάσεις.

Θεωρώ ότι ο ανασχεδιασμός θα εστιάσει πολύ περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης και σε αυτό το σκέλος όμως έγιναν όλα όσα σίγουρα δεν είχαν γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα ως έχει, να προσαρμοστούμε όσο καλύτερα γίνεται με στόχευση στην καλύτερη δυνατή διαχείριση τέτοιων φαινομένων, που δυστυχώς όμως θα μας συντροφεύουν. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα φύγουν, δυστυχώς θα είναι χειρότερα από χρόνο σε χρόνο και αυτό αποδεικνύει και ο αριθμός των πυρκαγιών που έχουμε κάθε χρόνο. Χθες είχαμε 90 πυρκαγιές σε εξέλιξη. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τον οποιονδήποτε μηχανισμό, τι διασπορά δυνάμεων πρέπει να γίνει», επισήμανε ο κ. Ρωμανός.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και δεν μπορεί να μη λέμε ότι το γεγονός πως χθες δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή, το γεγονός ότι στη Ρόδο έβγαιναν οι τουρίστες μετά και έδιναν τα εύσημα και εκεί δεν είχαμε ανθρώπινες τραγωδίες, ότι δεν είναι σημαντικό. Το 112, το οποίο θεωρείται δεδομένο και είναι ένα κεκτημένο, έχει παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό, σε συνδυασμό βέβαια με όλο τον συντονισμό δυνάμεων που χρειάζεται σε συνέχεια του 112 προκειμένου να γίνουν εκκενώσεις», τόνισε.

«Ένας κρατικός μηχανισμός που θεωρούμε ότι είναι σοβαρός πρέπει διαρκώς να ανασχεδιάζει τις πολιτικές του, αυτό κάναμε το ’21, αυτό προφανώς γίνεται διαρκώς από τότε και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται.

Ο καλύτερος δείκτης για το τι μπορεί να περιμένει κανείς είναι αυτό που ήδη έγινε, αν δούμε λοιπόν τι έγινε το ’21, θυμάμαι διεξοδικότατες συζητήσεις στη Βουλή, θυμάμαι προτάσεις και από άλλα κόμματα οι οποίες υιοθετήθηκαν, άρα ναι, προφανώς είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε διόδους επικοινωνίας και ακούμε την επιστημονική κοινότητα και πρακτικές από άλλες χώρες τις οποίες έχουμε ήδη υιοθετήσει. Θυμίζω τους δασοκομάντος, οι οποίοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης μετά το ’21 και οι οποίοι δώσανε μια μεγάλη μάχη σε μέτωπα που είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχεις πρόσβαση με άλλους τρόπους και πολλά άλλα όπως το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατακερματισμένες αρμοδιότητες που πέρασαν στην κεντρική διοίκηση και προφανώς θα συζητήσουμε και τι ακόμα μπορεί να γίνει, αλλά σε μια κατεύθυνση που είναι σωστή και η οποία ήδη έχει ακολουθηθεί», πρόσθεσε.

«Η συζήτηση της επόμενης μέρας είναι πώς θα συνεχιστεί ο ανασχεδιασμός, ο οποίος είναι διαρκής», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο για τους εμπρηστές, είπε: «Είναι δύο σκέλη, είναι το διοικητικό πρόστιμο και είναι και η ποινική διαδικασία. Στην ποινική διαδικασία αυτό που κάναμε είναι ότι όλα τα εγκλήματα, τα οποία σχετίζονται με το πράσινο, έχουν γίνει κακουργήματα. Αυτό άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη και προφανώς είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν και εκεί χρειάζεται ανασχεδιασμός, χρειάζεται οποιαδήποτε τροποποίηση. Είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε, αλλά επιμένω ότι αυστηροποιήθηκαν όλες οι σχετικές ποινές».

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι αρνήθηκε η κυβέρνηση βοήθεια από την Τσεχία, απάντησε: «Αυτό το οποίο συμβαίνει μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού είναι ότι υπάρχει η εκδήλωση αιτημάτων από ορισμένες χώρες, εν προκειμένω από την Ελλάδα, και υπάρχει ένας μηχανισμός μέσω του οποίου καλύπτονται αυτά τα αιτήματα. Το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο είχαμε κάνει είχε καλυφτεί από άλλη χώρα, η πρόθεση για βοήθεια από την Τσεχία ήρθε αφού είχε καλυφθεί το συγκεκριμένο αίτημα, άρα είναι ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα. Διαρκώς έχουμε νέα βοήθεια από πάρα πολλές χώρες και είναι μια διαρκής διαδικασία αυτή, η οποία δεν σταματάει και πρέπει να ευχαριστήσουμε όλες αυτές τις χώρες οι οποίες έχουν συνδράμει πάρα πολύ.

Η μάχη είναι πολλαπλή, είναι πρώτα απ' όλα η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών. Στη Ρόδο μιλάμε για 40 κτίσματα συνολικά που είχαν ζημιές, άρα δεν ήταν σε αυτό το μέγεθος που μπορεί να περίμενε κανείς βλέποντας τις εικόνες. Το τρίτο είναι ο φυσικός πλούτος και λέω ότι για να μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και εκεί, που το καλύτερο είναι σχετικό, γιατί καλύτερα αποτελέσματα όταν από τις 90 φωτιές τελικά έχεις ζήτημα με τις 3, φανταστείτε πόσο χειρότερη θα ήταν η ζημιά αν είχες αντί για τρεις, πέντε ή δεκαπέντε. Αλλά επειδή είναι κάτι που δεν το βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την κλιματική κρίση, νομίζω ότι η καλύτερη αντιμετώπιση, επιμένω, είναι στο κομμάτι της πρόληψης».

«Αυτομάτως κηρύσσονται αναδασωτέες όλες οι εκτάσεις οι οποίες καίγονται. Αυτομάτως ό,τι καίγεται είναι αναδασωτέο, χωρίς να χρειάζεται καμία ΠΝΠ.

Μιλάμε για καταστάσεις που πλέον δεν είναι ίδιος ο τρόπος διαχείρισης με αυτόν που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και γι' αυτό επιμένω στον ανασχεδιασμό και γι' αυτό διαρκώς ανασχεδιάζουμε. Το κάναμε το ’21, έγινε τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσει να γίνεται με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση πρωτόγνωρων όμως φαινομένων», συμπλήρωσε.
Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη είπε: «Πρακτικά εκπίπτει αυτοδικαίως από τα καθήκοντά του αυτομάτως ο οποιοσδήποτε έχει καταδικαστεί έστω και πρωτοδίκως για κακούργημα, άρα επί της ουσίας του ζητήματος το πρόβλημα είναι λυμένο από το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, η άποψή μου στο πολιτικό πεδίο, ο τρόπος για να μην έχουν "οξυγόνο" η οποιαδήποτε εγκληματική οργάνωση, ο οποιοσδήποτε Κασιδιάρης, η οποιαδήποτε ακραία φωνή είναι οι πολιτικές μας. Είναι να λύνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι να είμαστε πάνω από τα προβλήματα των πολιτών, να μην αφήνουμε πεδίο, να μην αφήνουμε οξυγόνο σε τέτοιες δυνάμεις και αυτό κάνει αυτή η κυβέρνηση καθημερινά.

Έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κάποιο περαιτέρω περιθώριο σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι διαφορετικό το πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης από το πλαίσιο των εθνικών εκλογών. Στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών σας θυμίζω ότι για να είναι συνταγματική η διάταξη δεν προσωποποιούσε, μιλούσαμε για κόμματα που ήταν "μανδύες εγκληματικών οργανώσεων" και εκεί καταφέραμε ό,τι καταφέραμε, εδώ είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Υπάρχει ο νόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου εκπίπτει ο οποιοσδήποτε λειτουργός της αν είναι πρωτοδίκως καταδικασμένος για κακούργημα».