Την αμυντική συνεργασία με την Ινδία προωθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση αυτή. Είναι προφανές ότι και η Ινδία επιθυμεί να αναπτύξει τους αμυντικούς δεσμούς με τη χώρα μας και το δείχνει εμπράκτως σχεδιάζοντας και επεκτείνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Φέτος, μάλιστα, το College of Defense Management των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας, με επικεφαλής τον διοικητή της Σχολής, υποναύαρχο Sanjay Datt, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σε θάλασσα και ουρανό

Είχε προηγηθεί σειρά ασκήσεων με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ισχυρή βούληση Αθήνας-Νέου Δελχίου να αναπτύξουν περαιτέρω την αμυντική τους συνεργασία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με τη συνεκπαίδευση ναυτικών μονάδων των δύο χωρών.
Αποκορύφωμα τη σχέσης αυτής ήταν η στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με τη συμμετοχή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για πρώτη φορά στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» με αεροσκάφη Su30, η οποία διεξήχθη στα τέλη του περασμένου Μαΐου.
Η συνεκπαίδευση των Ινδών με τους Έλληνες πιλότους και η εξοικείωση με τα ελληνικά F-16 αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για το Νέο Δελχί, καθώς θέλει να γνωρίσει από κοντά το μαχητικό που αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» και της πακιστανικής αεροπορίας. Εξάλλου, η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έχει να κάνει με τη στενή στρατιωτική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και το Πακιστάν, δυνητικούς αντιπάλους τόσο της Ελλάδας όσο και της Ινδίας... Το φθινόπωρο ελληνικά μαχητικά αναμένεται να μετασταθμεύσουν για πρώτη φορά στην Ινδία. Τον Σεπτέμβριο, επίσης, προγραμματίζεται η συμμετοχή τεσσάρων ελληνικών F-16 στην «Tarang Shakti» τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Ινδίας, ενώ στα σκαριά είναι και η επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, στην Ινδία έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»