Πρίγκιπας Παύλος ο... γητευτής των αλόγων
Σε fund που ενδιαφέρεται για το project του ιπποδρομιακού στοιχήματος
Του Διονύση Θανάσουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Βασιλικά» επιχειρηματικά λάφυρα στην Ελλάδα φέρεται να κυνηγάει ο τέως πρίγκιπας Παύλος, πρωτότοκος υιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, τα οποία έχουν έντονο άρωμα ιπποδρόμου! Συμμετέχοντας σε λονδρέζικο fund με την επωνυμία Global Family Partners, το οποίο επιδιώκει μαζί με τους Τσέχους του ΟΠΑΠ και τον μικρομέτοχο του οργανισμού Δημήτρη Μελισσανίδη να πάρει την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ο Παύλος εμφανίζεται ως οικονομικός παράγοντας διεθνούς εμβέλειας.
Το από ποιους είναι ένα ερώτημα εύκολο να απαντηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρηματικοί κύκλοι προσκείμενοι στην τέως βασιλική ελληνική οικογένεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τον Παύλο ως δαιμόνιο businessman. Πρόκειται για τους ίδιους κύκλους που προϊδέαζαν για την «επιστροφή» του στην Ελλάδα είτε πολιτικά είτε επιχειρηματικά.
ΡΗΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, το επιχειρηματικό βάθος του πρίγκιπα δείχνει να είναι ιδιαίτερα... ρηχό, ενώ αν ο ίδιος ή άλλα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας θέλουν να κάνουν business στην Ελλάδα, θα πρέπει να ξεκινήσουν με την έκδοση της σχετικής άδειας δραστηριότητας και, βέβαια, να πληρώσουν τους σχετικούς φόρους, κάτι που εδώ και χρόνια αποφεύγουν να πράξουν...
Είναι γνωστό ότι ο πρίγκιπας Παύλος προωθείται εδώ και καιρό από εφοπλιστικά και επιχειρηματικά κέντρα του City στο Λονδίνο ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» για την ελληνική πολιτική σκηνή.
Τα εν λόγω κέντρα εκτιμούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «κίνδυνο» και «ζυμώνουν» μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο Παύλος, ο οποίος βέβαια θα χρειαστεί την κατάλληλη προετοιμασία, ώστε να εμφανιστεί ως πρόσωπο που μπορεί να
δώσει λύσεις.
Η αρχή έγινε με την έλευση της τέως βασιλικής οικογένειας την άνοιξη για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Παύλος, ένας ασυνήθιστος βασιλιάς», με αφορμή το μνημόσυνο των 50 ετών από τον θάνατό του στο Τατόι. Και βέβαια, ο εγγονός που φέρει το ίδιο όνομα δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει το «παρών».
Η SELFIE. Μόνο που το να βγάζεις selfie μετά το μνημόσυνο ως εγγονός του αποθανόντος παππού σου και να την αναρτάς στο Instagram δεν είναι και η πλέον ενδεδειγμένη κίνηση για κάποιον που θέλει να αφήσει το στίγμα του στην πολιτική ή στην επιχειρηματική σκηνή.
Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα ταξίδια του στην Αθήνα, όπου μία σειρά φίλων και συνεργατών δραστηριοποιούνται προετοιμάζοντας το έδαφος για κάτι «σημαντικότερο» από τις συμβατικές επισκέψεις των μελών της τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα.
Τι τρέχει, όμως, με τις μπίζνες του Παύλου; Οπως πληροφορούμαστε από το επίσημο βιογραφικό του, ο τέως πρίγκιπας μετά τη θητεία του στους Royal Scots Dragoon Guards «επανήλθε στις σπουδές του το 1990, στο Πανεπιστήμιο Georgetown (School of Foreign Service) στην Ουάσινγκτον, από όπου αποφοίτησε τρία χρόνια αργότερα με Bachelor στις Διεθνείς Σχέσεις, Δίκαιο και Διοίκηση. Από το 1995 μέχρι το 1997 εργάζεται στην Charles R. Weber Company, Inc. Τον Φεβρουάριο του 1997 συνιδρύει την Griphon Asset Management, ενώ τον Νοέμβριο του 1998 συνιδρύει την Ivory Capital Group, LLC. Από το 2002 είναι ιδρυτικό στέλεχος της Ortelius Capital Partners, LLC, ενώ το 2003 δημιουργεί την Brigantine».
Μια εις βάθος έρευνα αποκαλύπτει ότι το δίκτυο των funds στα οποία εμφανίζεται να δραστηριοποιείται ο τέως πρίγκιπας δεν είναι κάτι περισσότερο από μια «παρέα» οικονομολόγων, με επικεφαλής τον μαθηματικό και οικονομολόγο Peter DeSorcy, που αξιοποιούν χρήματα τρίτων με συχνά αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.
Στην Griphon Asset Management, την οποία ίδρυσε ο DeSorcy, ο Παύλος ήταν διευθυντικό στέλεχος και υπεύθυνος μάρκετινγκ. Σύντομα το δίδυμο «έσπρωξε» το fund σε άλλα χέρια μέχρι το 2012, όταν αυτό κατέρρευσε, αντιμετωπίζοντας μάλιστα και τις κατηγορίες της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) για απάτη, σε μια υπόθεση που στοίχισε στους πελάτες της 40 εκατ. δολάρια...
Ο Παύλος, από το 1998, είχε ιδρύσει από κοινού με τον DeSorcy και τον Curtis Macnguyen την Ivory Capital, όπου κατείχε επίσης θέση υπευθύνου μάρκετινγκ. Το fund, που επενδύει σε μετοχές αξίας, καταφέρνει να επιτύχει αποδώσεις της τάξης του 18%. Πολλαπλασιάζει έτσι τόσο τους πελάτες όσο και τα κεφάλαιά του. Το σερί της τύχης διακόπτεται άδοξα το 2002, όταν οι άστοχες επιλογές περιορίζουν την απόδοση στο 2% και οι πελάτες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.
Συνεταίρος και ο πεθερός
Στα τέλη του 2002 ο DeSorcy με τον Παύλο ιδρύουν την Ortelius Capital Partners, στη διοίκηση της οποίας μετέχει και ο πεθερός του (πατέρας της Μαρί Σαντάλ), Robert Miller (φωτ.). Κάτι απολύτως λογικό, αφού ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας των Duty Free Shoppers φέρεται να έβαλε τα περισσότερα κεφάλαια (μέσω του επενδυτικού του βραχίονα Search Investment Group) για την ίδρυση του fund και, κυρίως μέσω αυτού, να... αυγατίζει τα χρήματα της οικογένειας. Ενα χρόνο αργότερα το δίδυμο ιδρύει και την εναλλακτική επενδυτική Brigantine Capital, η οποία δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ μεταξύ... φθοράς και αφθαρσίας. Στο ερώτημα εάν αυτή η εμπειρία επαρκεί, ώστε ένα στέλεχος να «στέκεται» στη διεθνή πιάτσα, η απάντηση είναι προφανής. Ο Νικολάι Αλμπίνιους, πάντως, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch και επικεφαλής του Global Family Partners, τη θεώρησε επαρκέστατη και έδωσε στον Παύλο το πόστο του βασικού συνεργάτη σε θέματα σχέσεων με πελάτες. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι ο Παύλος βοήθησε να συγκεντρωθεί 1 δισ. δολάρια από οικογένειες-πελάτες του fund σε όλο τον κόσμο. Λογικό, λοιπόν, και για το GFP να ρίξει μερικές μόλις δεκάδες εκατομμύρια για να πάρει -μαζί με τον ΟΠΑΠ- το ιπποδρομιακό στοίχημα στην Ελλάδα. Τώρα, κατά πόσο είναι
κομψό ένας γαλαζοαίματος να εμφανίζεται ως «πρωτοπαλλήκαρο» των επιχειρήσεων που ελέγχουν τον τζόγο στη χώρα στην οποία κάποτε βασίλευε ο πατέρας του, είναι άλλη υπόθεση...