Το δικαίωμα στην δωρεάν παραλία διεκδικεί το κίνημα της πετσέτας που έχει παράλληλα και την στήριξη της κυβέρνησης και φαίνεται ότι αρχίζει όχι μόνο να παίρνει διαστάσεις στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό. Την ώρα που το «Κίνημα της πετσέτας» γιγαντώνεται σε πολλά νησιά εν μέσω της τουριστικής περιόδου, τα διεθνή ΜΜΕ έχουν αρχίσει ήδη τις αναφορές για το ζήτημα.

Μετά την Πάρο όπου οι επιχειρηματίες μαζεύουν άρον άρον ξαπλώστρες και ομπρέλες από σημεία όπου ο νόμος απαγορεύει να τοποθετούνται, το «κίνημα της πετσέτας» επεκτάθηκε στη Νάξο καθώς και σε πολλά άλλα νησιά, καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα με την Χαλκιδική να είναι η πρώτη που μπαίνει στο στόχαστρο. Σταδιακά φαίνεται ότι υπάρχει αποτέλεσμα καθώς  έχουν αρχίσει να ελευθερώνονται παρανόμως καταληφθέντα τμήματα παραλιών, την ίδια ώρα μάλιστα που το θέμα λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις με αναφορές από βρετανικά ΜΜΕ.


Οι Έλληνες κάτοικοι και παραθεριστές των ελληνικών νησιών έχουν αγανακτήσει με την «κατάληψη» των παραλιών από Βρετανούς τουρίστες, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail. Το «κίνημα της πεσέτας» που δημιουργήθηκε στην Πάρο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ντόπιοι δεν βρίσκουν ελεύθερο χώρο στις παραλίες λόγω των εταιριών που νοικιάζουν τις ξαπλώστρες. Οι συγκεκριμένες εταιρίες λειτουργούν παράνομα αφού επιτρέπουν στους τουρίστες να προκρατήσουν τις ξαπλώστρες σε υπερβολικά υψηλή τιμή με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην έχουν πού να καθίσουν.

Τον Ιούλιο οργάνωσαν διαδηλώσεις στις ακτές της Πάρου με πανό που έγραφαν: «Διεκδικήστε την παραλία: Το κίνημα των πολιτών της Πάρου για ελεύθερες παραλίες».

Στο ίδιος δημοσίευμα αναφέρεται πως το περασμένο καλοκαίρι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασαν σε αριθμό ρεκόρ καθώς ήταν περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. το αποτέλεσμα ήταν μια έξαρση των επιχειρήσεων που χρεώνουν για κρατήσεις πετσέτας και ξαπλώστρας στις κορυφαίες παραλίες.

Η ομάδα Save Paros Beaches έδειξε μια επιχείρηση να χρεώνει 60 ευρώ (51,68 λίρες) στους τουρίστες για να νοικιάσουν μια ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες για μια ημέρα. Με 120 ευρώ (103,36 λίρες), οι επισκέπτες μπορούσαν να απολαύσουν μια “περιοχή VIP”. Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, έχει συγκεντρώσει 2.200 υπογραφές αλλά ακόμα δεν ξέρει πως να επιλύσει την κατάσταση ενώ το κίνημα έχει εξαπλωθεί και σε άλλα νησιά. Ο ίδιος δήλωσε: «Βιώνουμε μια κατάσταση όπου η απρέπεια είναι ούτως ή άλλως τόσο διαδεδομένη. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Στη Χαλκιδική

Δύο κινητοποιήσεις έγιναν από το πρωί στη Χαλκιδική, καθώς μέλη του νεοσύστατου «Κινήματος της Πετσέτας» συγκεντρώθηκαν στην Ποτίδαια και στο γήπεδο της Νικήτης, υπενθυμίζοντας ότι εδώ και χρόνια συντελείται σωρεία παραβάσεων στις παραλίες.

Την ίδια ώρα στην Αττική, οι κάτοικοι της Αναβύσσου απέκτησαν ομάδα και μέσω του Facebook, ενώ και στη Χαλκιδική το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες συγκέντρωσε σε πολύ μικρό διάστημα χιλιάδες μέλη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες στην Χαλκιδική, επιχειρήσεις έχουν κλείσει τη δίοδο στον αιγιαλό και ο μόνος τρόπος για να έχει κανείς πρόσβαση είναι να καταβάλλει αντίτιμο, ενώ η εικόνα με τις ξαπλώστρες να φτάνουν μέχρι το κύμα που κλείνουν όλη την παραλία, είναι ο κανόνας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα Φαλάσαιρνα μετά τις καταγγελίες για κατάληψη δημόσιου χώρου στην παραλία που έχει αξιολογηθεί από εκατομμύρια επισκέπτες ως μία από τις 25 καλύτερες παραλίες στον κόσμο.

Η κατάληψη του δημοσίου χώρου ξεπερνά το 80%, αντί για 30% που είναι το επιτρεπόμενο όριο

Οι παρανομίες και τα προβλήματα στην κατάληψη του δημόσιου χώρου είναι περισσότερο από εμφανή, καταγγέλλουν και μέλη της πρωτοβουλίας με την επωνυμία Φαλάσαιρνα. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου στην παραλία ξεπερνάει το 80%, τη στιγμή που επιτρέπεται μόνο το 30%, σε περιοχές του δικτύου Natura όπως αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ.


Οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς άδεια, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων θεμάτων. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται, αν και όταν επιβάλλονται, ίσως αντιστοιχούν με τις εισπράξεις μισής μέρας, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τώρα εκκαθαρίζονται, υποθέσεις με πρόστιμα και παρατυπίες του 2018.

Απορρίφθηκαν τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα

Ταυτόχρονα, η Κτηματική Υπηρεσία απέρριψε τρεις δημοπρατήσεις για ομπρελοκαθίσματα και θαλάσσια σπορ στα Φαλάσαρνα, καθώς διαπιστώθηκε καταπάτηση αιγιαλού μετά από αυτοψία του Α.Τ. Κισσάμου.

Συγκεκριμένα δεν προχώρησαν οι δημοπρατήσεις σε δύο σημεία στις θέσεις «Αγία Παρασκευή» και «Βρωμόλιμνη», μετά τη διαπίστωση της καταπάτησης, ενώ μια ακόμη θέση δεν δημοπρατήθηκε, καθώς υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Στο Πήλιο μπορεί το κίνημα της πετσέτας να μην έχει εξαπλωθεί με τη μορφή γενικευμένης και έντονης διαμαρτυρίας, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν υφίσταται πρόβλημα. Στον Αη-Γιάννη Πηλίου, μια παραλία χιλιομέτρων δίνεται η δυνατότητα, και για οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μήκος της παραλίας που μπορούν να το χαρούν και να το απολαύσουν ελεύθερα οι λουόμενοι. Δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο σε άλλες παραλίες του Πηλίου, μικρότερες και κυρίως παραλίες που βρέχονται από τον Παγασητικό και όχι από το Αιγαίο, αναφέρει στο ρεπορτάζ της από την Άφησσο η ΕΡΤ.


 Ξεκίνησε το «ξήλωμα»

Οι πρώτες παράνομες ομπρέλες και ξαπλώστρες απομακρύνθηκαν ήδη από την παραλία της μικρής Σάντα Μαρία στην Πάρο. «Είναι σημαντικό να υπάρχει διέξοδος στους ανθρώπους όσους δεν έχουν ή δεν επιθυμούν κάθε τους μπάνιο να είναι μια επένδυση», αναφέρει ο Ηλίας Πετράκης, μέλος Κίνησης Πολιτών για ελεύθερες παραλίες». Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του νησιού, η φράση υπαλλήλων σεκιούριτι προς τους λουόμενους «πήγαινε στον βράχο» ήταν αυτή που τους ξεσήκωσε.

Πάνω από 20 παραλίες της Πάρου φαίνεται να έχουν καταληφθεί εξ ολοκλήρου από ξαπλώστρες που φθάνουν μπροστά στο κύμα, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 ευρώ.

 «Το μόνο που έχει απομείνει στις ενδιαφέρουσες παράλιες είναι τα είναι τα βράχια. Αυτό μας ξεσήκωσε, αυτό είναι που μας έκανε να νιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», αναφέρει ο Πάνος Κέκας, μέλος Κίνησης Πολιτών Πάρου.

Στη Νάξο, επιχειρηματίες σύμφωνα με το MEGA, απομάκρυναν άρον – άρον μέσα στη νύχτα με φορτηγά, χωρίς πινακίδες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.

«Έχει ξεκινήσει ο έλεγχος μικτού συνεργείου που αποτελείται από την κτηματική υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου, τον δήμο Νάξου και την ελληνική αστυνομία για ελέγχους. Πράγματι κάποιοι που παρανομούν, απομάκρυναν σετ ομπρελοκαθισμάτων», σημειώνει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός.

Το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» – Save the Naxos Beaches NOW! που όπως αναφέρεται στην σελίδα του στο Facebook, είναι μια κίνηση βάσης από ενδιαφερόμενους πολίτες, κατοίκους και λάτρεις του νησιού, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και μαζεύοντας υπογραφές ζητά όχι μόνο να σταματήσει η παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση των παραλιών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά και να απομακρυνθούν, οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές σε παραλίες και λιμνοθάλασσες και να σταματήσει η αλόγιστη αμμοληψία, κλείνοντας τους δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες.

Στη Σέριφο, αν και δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα καταπάτησης των παραλιών, εντούτοις, συνελήφθη ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μετά την καταγγελία την οποία έκανε για επιχείρηση beach bar που λειτουργούσε παράνομα και η οποία σφραγίστηκε.

«Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση. Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών Αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. στην ΕΡΤ.

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.


Έλεγχοι στις οργανωμένες παραλίες γίνονται και στην Αττική από τη δημοτική αστυνομία και το Λιμενικό.

 «Το κράτος οφείλει να ελέγξει με τις υπηρεσίες του τον αιγιαλό και την παραλία. Εμείς θέλουμε και μπορούμε ως αυτοδιοίκηση να ελέγξουμε και εμείς, αρκεί να μας δοθεί η δυνατότητα να μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις», σημειώνει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν βγει με τη μεζούρα και ελέγχουν αν αποστάσεις σε ξαπλώστρες, ομπρέλες και επιχειρήσεις τηρούνται σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

Στήριξη της κυβέρνησης

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη μικρή και μεγάλη παραλία Σάντα Μαρία της Πάρου, απομακρύνονται τρεις επιχειρήσεις λόγω παραβάσεων.

Για μηδενική ανοχή και εφαρμογή του νόμου που είναι υπεράνω όλων, έκανε λόγο από την πλευρά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.