Μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το «Κίνημα της πετσέτας», με τους πολίτες που αντιδρούν στην παράνομη κατάληψη παραλιών, ενώ παράλληλα διεκδικούν την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές.

Το εν λόγω κίνημα, που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στα social media, «γεννήθηκε» στην Πάρο, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, καθώς πλέον δεν υπάρχει παραλία που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες.

Μάλιστα, ορισμένοι επιχειρηματίες που μισθώνουν από τον δήμο τμήμα των παραλιών και επεκτείνουν αυθαίρετα τις άδειες που έχουν για ομπρέλες και ξαπλώστρες καταλαμβάνουν κόλπους και παρεμποδίζουν τους πολίτες που δεν θέλουν να καθίσουν σε ξαπλώστρα.

Πίσω από το «Κίνημα της πετσέτας» βρίσκεται η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες - Save Paros Beaches». «Ανησυχούμε για την παγίωση της ανομίας και ασυδοσίας στις παραλίες της Πάρου από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τμήματα παραλιών και καταλαμβάνουν αυθαίρετα με ξαπλώστρες και ομπρέλες τον κοινόχρηστο χώρο, πολύ πέραν των ορίων που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης που έχουν υπογράψει. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού μας για ελεύθερη πρόσβασης στις παραλίες που αγαπάμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα της ομάδας στο Facebook.

«Τεράστιες αποκλίσεις»

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται σε παραλίες της Πάρου -Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα- με πανό και πετσέτες στα χέρια, ενώ φωνάζουν για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας». «Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη "Διαύγεια" όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή, κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά», τόνισε μέλος της Κίνησης στην ΕΡΤ.



«Μια νίκη»

Το «Κίνημα της πετσέτας» έσπευσε να στηρίξει με ανάρτησή του στα social media ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «μια νίκη καταγράφηκε στο πεδίο της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Οι ακτιβιστικές δράσεις της "Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες" έφεραν την εισαγγελική παρέμβαση για παράνομες καταλήψεις παραλιών στο νησί της Πάρου. Τα μέλη της Κίνησης συγκέντρωσαν από τη "Διαύγεια" στοιχεία για τις συμβάσεις και τις παραχωρήσεις προς εκμετάλλευση και διαπίστωσαν τεράστιες αποκλίσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, κάποιος νοικιάζει 16 τ.μ. και καταλαμβάνει 500 τ.μ. Οι κάτοικοι, με την "Κίνηση Πολιτών" προχώρησαν στη συμβολική ανακατάληψη των παραλιών Μαρτσέλο και Σάντα Μαρία. Στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά δίνουμε μάχες για την προστασία του δημόσιου χώρου και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Είμαστε στο πλευρό των πολιτών και θα δίνουμε μαζί τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους έναντι της ανεξέλεγκτης και παράνομης καταστροφικής εκμετάλλευσης των παραλιών μας και του δημοσίου χώρου γενικότερα».



«Πάνε να τη μυκονιάσουν»

Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε και ο Λάκης Λαζόπουλος. «Αυτή η κατάσταση, που πάει να “καθιερωθεί” και στην Πάρο… πάνε να τη μυκονιάσουν. Ξαπλώστρες, κρεβάτια, ντιβάνια και ούτε σπιθαμή για τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Δεν γνωρίζω αν έχει δώσει άδεια ο Δήμος Πάρου. Ξέρω ότι ο κόσμος λέει “πάμε στην Πάρο, όχι στην Πάρω”. Είμαι μαζί με τους διαμαρτυρόμενους. Περιμένουμε άμεση απελευθέρωση των παραλιών και για τους μη ξαπλώνοντες», έγραψε χαρακτηριστικά στα social media.