Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το κύκλωμα εμπορίας βρεφών στα Χανιά.

Πρόκειται για ένα οργανωμένο κύκλωμα, το οποίο είχε σαν βάση κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Στον εισαγγελέα Χανίων οδηγήθηκαν χθες εννέα κατηγορούμενοι, 8 μέλη της οργάνωσης και μία γυναίκα μη μέλος του κυκλώματος εμπορίας βρεφών που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η απολογία τους κράτησε πολλές ώρες, ενώ η δικογραφία έφτανε τις δύο... κούτες εγγράφων.

Η σπείρα έφερνε γυναίκες από το εξωτερικό και τις χρησιμοποιούσε ως παρένθετες μητέρες ή τους έπαιρνε τα ωάρια.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται σε συνολικά πάνω από 100 περιπτώσεις γυναικών, καθώς αρκετές εξ αυτών είχαν χρησιμοποιηθεί και για τους δύο σκοπούς.

Γυναίκες από την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία αλλά και άλλες χώρες είχαν χρησιμοποιηθεί από τη σπείρα.

Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι αρνούνται πως έχουν κάνει κάτι παράτυπο και φυσικά δεν συμφωνούν με τις κατηγορίες.

Η «ταρίφα» για κάθε παιδί ξεκινούσε από τις 70.000 και άγγιζε ακόμη και τις 120.000 ευρώ.



Ανακοίνωση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τη Μονάδα στα Χανιά

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου είναι σε διαδικασία ελέγχου για τη λειτουργία της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης στα Χανιά.

Σε ανακοίνωσή της που υπογράφει ο πρόεδρός της Νικόλαος Βραχνάς, αναπληρωτής καθηγητής μαγευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, ενόψει της διεξαγόμενης προανάκρισης σχετικά με τη δραστηριότητα της Μονάδας, είναι σε επαφή με τον γυναικολόγο αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας, τους εμβρυολόγους και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη Μονάδα, καθώς και την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».