Οργή προκαλεί η ψευδαίσθηση που είχε σχηματισθεί στο μυαλό κάποιων αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. πως οι Κροάτες νεοναζί δολοφόνοι, φτάνοντας στην Αθήνα, θα πήγαιναν σε σύνδεσμο οπαδών του ΠΑΟ και όχι στη Νέα Φιλαδέλφεια για να σπείρουν τον θάνατο.

Αυτό προκύπτει από τις έως τώρα μαρτυρίες που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η ΕΛ.ΑΣ. για το αστυνομικό φιάσκο που οδήγησε στον θάνατο τον 29χρονο Μιχάλη Κατσουρή

Προκύπτει από έγγραφα, που πλέον συγκεντρώνονται, πως ο επικεφαλής αστυνομικός στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ είχε εικόνα για την παρουσία των Κροατών από το Κιάτο μέχρι και την Αττική Οδό.

Και, όμως, ενώ υπήρχε άπλετος χρόνος και διμοιρίες σε ετοιμότητα γι’ αυτό τον συγκεκριμένο σκοπό, ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν από τους υπευθύνους, αφήνοντας το τάγμα εφόδου των Κροατών να διασχίσει ανενόχλητο τον δρόμο, μέχρι που μετά τα διόδια της Ελευσίνας το κονβόι των 25 οχημάτων χωρίστηκε ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους. Η Αστυνομία, δηλαδή, όπως προκύπτει, είχε την ευκαιρία να μπλοκάρει τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά επειδή θεωρούσαν πως δεν πρόκειται να προκαλέσουν επεισόδια αλλά ότι θα πάνε... φιλική επίσκεψη σε σύνδεσμο οπαδών των «πρασίνων», άφησαν την κατάσταση χωρίς έλεγχο.

«Άσ’ τους, πάνε να κοιμηθούν», φέρεται να ειπώθηκε την κρίσιμη στιγμή.

Αυτό που προκαλεί, επίσης, εντύπωση είναι πως ακόμη και στη Νέα Φιλαδέλφεια διμοιρία που παρακολουθούσε τις κινήσεις του τάγματος εφόδου έλαβε εντολή να μην ανακόψει την πορεία τους αλλά να παρακολουθεί από μακριά την εξέλιξη.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Χρήστου, του φίλου του 29χρονου Μιχάλη. «Άκουσα μία φωνή να λέει “αδερφέ χτυπήθηκα”, και γυρνάω πίσω να δω ποιος είναι και τι είναι και “να, είναι εκείνο το παιδί”.

Τον Μιχάλη τον γνωρίζω από το γήπεδο, στην ίδια κερκίδα. Μαζί στις εκδρομές, μαζί φαγητό μαζί στις καφετέριες, μαζί εδώ στη γειτονιά μας, στη Φιλαδέλφεια. Είχε τρελή αιμορραγία, ασταμάτητη και σε όλη τη διαδρομή, πηγαίναμε εκεί παρεούλα μέχρι και την καρέκλα που κάθισε στο περίπτερο. Το μόνο που μας έκανε ήταν ένα τίναγμα όταν ήθελε να φύγει από την καρέκλα και να κάτσει κάτω, να ξαπλώσει κάτω. Δεν τον αφήσαμε και υπήρχε μία κοπέλα εκεί, νοσηλεύτρια, προσπαθούσε να κάνει η κοπελίτσα ό,τι μπορεί. Δεν υπήρχαν ασθενοφόρα πουθενά, καλούσαμε... από ό,τι μάθαμε η Αστυνομία είχε εγκλωβίσει τα ασθενοφόρα και την Πυροσβεστική 20 λεπτά και δεν τους άφηνε να περάσουν, μέχρι να σταματήσουν οι φασαρίες. Εγώ έφυγα μόνος μου να πάω να φέρω το ιδιωτικό ασθενοφόρο από τη διασταύρωση της Δεκελείας, το οποίο το βρήκα κατά λάθος, ο άνθρωπος είχε σχολάσει, τον παρακάλεσα ότι πεθαίνει κόσμος και χάνουμε τον άνθρωπό μας. Δεν είχε πειράξει ποτέ άνθρωπο. Η αγάπη του για την ομάδα ήταν εκεί πέρα. Η ομάδα είναι οικογένεια».

Ο Χρήστος, συγκλονισμένος από τα όσα έζησε, μονολόγησε: «Συγγνώμη, αδερφέ, δεν τα κατάφερα, αυτό ήθελα να πω, τίποτα άλλο».

Σύμφωνα, επίσης, με την κατάθεση ενός τραυματία ο οποίος βρισκόταν το βράδυ της Δευτέρας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Στις 23.00 κι ενώ καθόμουν στο σημείο, ακούω ξαφνικά μια κροτίδα και είδα γύρω στα 200 άτομα με μαύρα ρούχα να τρέχουν προς το μέρος μου. Τότε ένας εξ αυτών με χτύπησε με ένα μπουκάλι στο κεφάλι και μετά αρκετοί άρχισαν να με χτυπάνε με τα χέρια τους».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή