"Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις" λέει μία αρχαία ρήση, θέλοντας να τονίσει πως οι ρίζες και οι ετυμολογίες των λέξεων μας οδηγούν πολλές φορές στο να ανακαλύψουμε μία αλήθεια ή έστω να διαφωτίσουμε τις γνώσεις μας για ένα θέμα που οι πληροφορίες είναι λίγες. 

Στην περίπτωση του λόφου Καστά , όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός τύμβος, οι πληροφορίες είναι ανύπαρκτες, αφού καμία ιστορική πηγή δεν αναφέρεται στον λόφο και στο μοναδικό μνημείο. Μία καλή πηγή πληροφοριών είναι -πάντα- η ονοματολογία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται από θρύλους και παραδόσεις που ρίχνουν έστω λίγο φως στην έρευνα. 

Και σε αυτή πάντως την περίπτωση το έργο είναι αρκετά δύσκολο. Οι κάτοικοι της περιοχής ήρθαν στην περιοχή (Έλληνες της Μικράς Ασίας) στις αρχές του 19ου αιώνα και γι’ αυτό το χωριό λεγόταν Γενί κιουϊ, στα τούρκικα, δηλαδή Νεοχώρι. ’ρα δεν μπορεί ούτε αυτοί να γνωρίζουν το παρελθόν της περιοχής των προηγούμενων αιώνων και τους πιθανούς λαογραφικούς μύθους που την συνόδευαν.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες - λίγες- οικογένειες ντόπιων στην Μεσολακκιά, όπου διαφωτίζουν την συγκεκριμένη έρευνα, καθώς δεν ήρθαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή, αλλά είναι γενιές πίσω από την περιοχή. 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις πηγές πληροφορίες υπάρχουν δύο λόφοι «Καστά». Ο ένας είναι ο «Μεγάλος Καστά» που αναφέρεται και ως λόφος 133, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και βόρεια της ανασκαφής και οι αρχαιολόγοι τοποθετούν εκεί την ακρόπολη – οχυρωμένη προφανώς – των Εννέα Οδών, της θρακικής πόλης που προϋπήρχε της Αμφίπολης.

Υπάρχει και ο «Μικρός Καστά» που είναι ο χώρος που βρίσκεται ο μεγάλος Τύμβος της ανασκαφής. 

Η ονομασία είναι μάλλον λατινική και προέρχεται από το λατινικό castrum, που σημαίνει κάστρο, οχυρό. Γιατί το ονόμασαν έτσι οι Ρωμαίοι είναι άγνωστο, αν και εκείνοι ήταν πολύ κοντά χρονικά στην κατασκευή του τύμβου και οι σχετικές πληροφορίες της κατασκευής του ήταν μια ανάσα από την εποχή τους. Το ονόμασαν έτσι επειδή έτσι το έβλεπαν ή ήξεραν κάτι για την κατασκευή του μνημείου;